Tulburat de atentatele de la Londra, summitul marilor puteri din tarile care formeaza G8 si-a amanat ieri lucrarile de dimineata, plasand in umbra principalele teme ale reuniunii, Africa si clima. Oficial, summitul s-a deschis miercuri seara, la Glen
Tulburat de atentatele de la Londra, summitul marilor puteri din tarile care formeaza G8 si-a amanat ieri lucrarile de dimineata, plasand in umbra principalele teme ale reuniunii, Africa si clima. Oficial, summitul s-a deschis miercuri seara, la Gleneagles, in Scotia, printr-un dineu oferit, in onoarea oaspetior, de catre suverana Marii Britanii, Elisabeta a II-a.
Sefii de stat si de guvern din statele membre G8 (grupul celor sapte tari puternic industrializate - Statele Unite, Japonia, Germania, Marea Britanie, Franta, Italia, Canada, plus Rusia) s-au reunit pentru a discuta, cu prioritate, ajutorul pentru Africa, problema incalzirii climatice si a starii economiei mondiale.
Dupa cum era de asteptat, in paralel cu summitul, s-au desfasurat numeroase proteste. Inca din prima zi a lucrarilor, aproximativ 5000-6000 de persoane au perturbat linistea localitatii scotiene. Violentele s-au soldat cu rairea usoara a 29 de politisti si cu peste 100 de arestari.
Bush s-a accidentat pe bicicleta
Numarul unu al summitului, presedintele american, George W. Bush, si-a inceput sejurul scotian printr-un incident tragi-comic. Seful Casei Albe a fost, miercuri, victima unui usor accident de bicicleta: s-a lovit de un politist, in timpul unei plimbari in jurul localitatii Gleneagles. A avut noroc si s-a ales doar cu niste zgarieturi la maini.
Clima - disensiune britano-americana
Tony Blair, prim-ministrul tarii-gazda si presedinte in exercitiu al G8, a declarat, inaintea deschiderii reuniunii, ca exista un "consens crecsand" asupra problemei incalzirii climatice si necesitatii de a o combate. In privinta faptului ca americanii nu recunosc dovezile stiintifice potrivit carora incalzirea climatica este provocata de activitatea umana, Blair a afirmat, pentru canalul Sky News, ca "exista un consens constant asupra faptului ca este o problema, ca activitatea umana a contribuit la ea, ca trebuie luptat impotriva ei - si luptat acum". Blair s-a pronutat pentru reducerea emisiilor de dioxid de carbon si a altor gaze care conduc la efectul de sera.
Proiectul de acord prevede "un plan de actiuni de pus in practica, pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera, dar el nu comporta nici un indiciu de cifre, nimic obligatoriu", a precizat, miercuri seara, diplomatul italian Cesare Ragaglin, consilier al sefului premierului italian, Silvio Berlusconi pentru G8.
Intr-un interviu acordat televiziunii britanice ITV, George W. Bush a afirmat, pe un ton elocvent, ca la summitul G8 nu va semna nici un acord similar celui de la Kyoto privind schimbarile climatice. In opinia liderului de la Casa Alba, ar trebui, mai degraba, sa fie puse la punct tehnologii care sa permita curatarea aerului. Protocolul de la Kyoto a fost adoptat in urma recomandarilor Comisiei interguvernamentale a Natiunilor Unite pe probleme de mediu. Comisia a recomandat reducerea emisiilor anumitor gaze in atmosfera - gaze care nu mai lasa sa treaca spre spatiu caldura in exces de pe suprafata planetei, cum ar fi dioxidul de carbon.
In prezent, Statele Unite sunt responsabile de aproape 20 la suta din emisiile de astfel de gaze. Majoritatea provin din activitatea industriala si cu precadere din centralele electrice pe baza de gaze sau carbuni. Bush a argumentat, insa, ca aplicarea recomandarilor Protocolului ar ruina economia SUA. americanii nu au semnat Protocolul de la Kyoto, semnat de toate celelalte state membre G-8.
Africa, o problema planetara
Alaturi de incalzirea climei, o problema fierbinte pe agenda summitului este cea a Africii. Statele membre ale G-8 incearca sa ajunga la un acord privind majorarea sumelor care ar trebui acordate drept ajutor statelor sarace ale Africii. Blair a solicitat participantilor la reuniune sa dubleze ajutorul acordat Africii, de la suma actuala de 25 miliarde de dolari (21,04 miliarde de euro), la 50 miliarde de dolari (42,08 miliarde de euro), pana in anul 2010. Seful. Protagonistii summitului din Scotia urmau sa discute, ieri, despre starea economiei mondiale, a carei crestere este din ce in ce mai mult amenintata de explozia pretului petrolului.
Seful executivului londonez a mai propus ca ajutorul extern acordat de membrele G-8 tarilor sarace din Africa sa creasca la 0,7 la suta din veniturile nationale, pana in anul 2015.
Presedintele american, George W. Bush, care initial nu a fost de acord cu propunerea lui Blair, a anuntat, joia trecuta, ca va dubla ajutorul SUA, de la actuala suma de 4,3 miliarde de dolari (3,62 miliarde de euro) in anul 2004 la 8,6 miliarde de dolari (7,24 miliarde de euro) pana in 2010. Bush nu este, insa, de acord, cu pragul de 0,7 la suta.
SUA, impotriva subventiilor agricole
Bush a facut apel, ieri, la desfiintarea, pana in 2010, a subventiilor agricole acordate de SUA si Uniunea Europeana. "Vrem sa colaboram cu Uniunea Europeana ca sa eliminam subventiile agricole", a declarat presedintele american la incheierea unei reuniuni bilaterale cu premierul britanic, Tony Blair. Tarile sarace si cele in curs de dezvoltare sunt impotriva subventiilor agricole, pe care le considera o frana pentru productia proprie si exporturile de produse agricole, un factor perturbator al preturilor mondiale.Programul zilei de azi a reuniunii G8 prevede dezbaterea problemei ajutorului pentru tarile in curs de dezvoltare, indeosebi a celor africane.
Congresul SUA a votat, in 2002, o lege agricola privind acordarea a 175 miliarde de dolari fermierilor americani. La randul sau, premierul Blair a facut apel la o reforma a Politicii Agricole Comune a Uniunii Europene, al carei buget este de 43 miliarde de dolari anual.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.