11 banci straine au depus scrisori de intentie pentru privatizarea celei mai mari banci din Romania, Banca Comerciala Romana. Cele 11 institutii sunt: grupul belgiano-olandez Fortis, Millennium BCP (Banco Commercial Portugues SA), Banca Nationala a G
11 banci straine au depus scrisori de intentie pentru privatizarea celei mai mari banci din Romania, Banca Comerciala Romana. Cele 11 institutii sunt: grupul belgiano-olandez Fortis, Millennium BCP (Banco Commercial Portugues SA), Banca Nationala a Greciei,
Banca Intesa (Italia), Deutsche Bank (Germania), Erste Bank (Austria), Dexia (Belgia), grupul KBC (Belgia), BNP Paribas (Franta), ABN Amro (Olanda) si Texas Pacific Group, impreuna cu Citigrup Venture Capital International. Termenul limita pentru depunerea scrisorilor de interes a expirat ieri la ora 17.00. Scrisorile de intentie trebuie sa cuprinda, in mod obligatoriu, cele mai recente situatii financiare si rapoarte auditate, o scurta prezentare a activitatii desfasurate in Europa Centrala si de Est si in Romania, daca este cazul, o scurta prezentare a motivatiei de a investi in BCR, lista actionarilor care detin cel putin 10% din capitalul social al investitorului, iar in cazul unui consortiu structura acestuia, rolul fiecarui membru, procentajul din capitalul social ce urmeaza a fi dobandit de fiecare membru. Dupa depunerea scrisorilor de intentie, AVAS va verifica modul in care potentialii investitori indeplinesc conditiile impuse de anuntul de privatizare. Principalul criteriu de pre-calificare este ca investitorul strategic sau cel putin unul dintre investitorii care participa intr-un consortiu sa fie o institutie financiar-bancara internationala reputata, cu rating de risc scazut pentru investitii (cel putin "BBB minus" - n.r.) acordat de catre o agentie internationala de evaluare financiara reputata. In cazul unui consortiu, investitorul care este institutie financiar-bancara internationala reputata cu un rating de investitii va dobandi cel putin o treime din totalul actiunilor BCR. Investitorii precalificati vor fi anuntati de AVAS la 14 iulie. Cei ramasi in cursa dupa aceasta data vor putea cumpara caietul de sarcini si vor obtine informatii despre banca. Ofertele angajante pentru BCR trebuie depuse pana la 19 septembrie.
Investitorii pot alege sa preia fie un pachet de 50% plus o actiune BCR, fie o participatie de 61,88%. In varianta vanzarii pachetului mai mare, Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) si International Finance Corporation (IFC) vor renunta in totalitate la participatiile lor, reprezentand fiecare 12,5% plus o actiune din capitalul BCR. In cealalta varianta, AVAS isi va vinde participatia sa de 36,8825% minus doua actiuni, iar cele doua institutii financiare internationale vor completa pachetul transferat investitorului strategic cu diferenta pana la 50% plus o actiune. Consultantul statului in procesul de privatizare a BCR este Daiwa Securities.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.