Premierul Calin Popescu Tariceanu l-a rugat pe omologul sau elen, Konstantinos Karamanlis, sa accepte cererile cetatenilor romani emigrati in Grecia privind recunoasterea drepturilor lor sociale, prin luarea in calcul, la stabilirea pensiei, a contri
Premierul Calin Popescu Tariceanu l-a rugat pe omologul sau elen, Konstantinos Karamanlis, sa accepte cererile cetatenilor romani emigrati in Grecia privind recunoasterea drepturilor lor sociale, prin luarea in calcul, la stabilirea pensiei, a contributiilor de asigurari sociale platite in Romania, informeaza Mediafax. Tariceanu a explicat faptul ca aceasta situatie i-a fost semnalata de catre reprezentantii comunitatii romanesti din Grecia. Acestia l-au rugat sa intervina pe langa autoritatile elene, astfel incat la calcularea pensiilor de care beneficiaza in statul grec sa se tina cont si de contributiile sociale pe care le-au platit cat timp au trait in Romania. Potrivit premierului, aceasta problema ar putea fi rezolvata pe baza de reciprocitate, prin acordarea drepturilor similare pentru cetatenii greci stabiliti in Romania. "L-am rugat pe premierul grec sa studieze posibilitatea de rezolvare a situatiei", a spus Tariceanu, la sfarsitul intalnirii cu prim-ministrul grec. Tariceanu a amintit ca o problema similara a fost inregistrata si in cazul emigrantilor politici greci veniti in Romania la inceputul anilor 50 si a caror situatie a fost rezolvata in 1995.
Cei doi premieri au discutat si despre integrarea europeana a Romaniei, seful Guvernului de la Atena asigurandu-l pe Tariceanu ca Grecia se va afla printre primele tari care vor semna Tratatul de aderare a Romaniei si Bulgariei la UE. Aflat in vizita de lucru la Atena, Tariceanu s-a intalnit si cu presedintele Greciei, la intalnire fiind prezenta si mama premierului, Alexandrina Louise Lazarescu, care este de origine greaca.
Mama prim-ministrului Calin Popescu Tariceanu - s-a intalnit, marti seara, cu prieteni din tinerete si fosti colegi de facultate, cu ocazia unei intrevederi pe care premierul a avut-o, la Atena, cu reprezentantii Asociatiei Grecilor din Romania. La intalnire a fost prezenta si sotia prim-ministrului, Ioana Popescu-Tariceanu. Mama premierului a explicat si radacinile familiei sale, precizand ca bunicii actualului premier au fost de origine greaca. "Mama mea a fost grecoaica suta la suta, iar tatal meu - jumate grec, jumate roman, ambii stabilindu-se in Romania. Tatal meu, insa, a fost mai mult roman decat grec, ca dovada ca a plecat voluntar la Razboiul din 1918", si-a amintit mama premierului. Mama si sotia premierului nu fac parte din delegatia oficala a prim-ministrului, acestea suportandu-si cheltuielile de deplasare din surse proprii. (A.H.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.