Vicepresedintele Parlamentului Republicii Moldova, Iurie Rosca, a acuzat, ieri, Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE) de lipsa de impartialitate, propunand inlaturarea unor reprezentanti ai acesteia din Moldova, transmite Mediaf
Vicepresedintele Parlamentului Republicii Moldova, Iurie Rosca, a acuzat, ieri, Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE) de lipsa de impartialitate, propunand inlaturarea unor reprezentanti ai acesteia din Moldova, transmite Mediafax. Sugestia deputatului moldovean, care ii vizeaza pe deputatul finlandez Kimmo Kiljunen si pe seful misiunii OSCE in Republica Moldova, William Hill, a fost motivata de faptul ca cei doi aduc grave prejudicii tarii si simuleaza impartialitatea, fiind, de fapt, de partea Federatiei Ruse. Nemultumirea oficialului de la Chisinau a fost provocata de adoptarea, in cadrul Adunarii Parlamentare a organizatiei, a unei rezolutii cu privire la conflictul transnistrean deloc favorabila partii moldovene.
"Republica Moldova este membru cu drepturi depline al OSCE si nu un teritoriu in administrarea lui Hill si Kiljunen. Voi propune sa cautam o modalitate pentru a pune capat prezentei celor doi demnitari in Republica Moldova. Este cert ca ei nu mai trebuie sa-si continue mandatul. Totodata, este nevoie de o participare mai activa a Uniunii Europene si a altor organizatii internationale in reglementarea diferendului transnistrean. Prezenta exclusiva a OSCE de mai bine de un deceniu in aceasta problema a adus doar prejudicii tarii noastre", si-a argumentat Iurie Rosca punctul de vedere, amintind ca toate amendamentele Chisinaului au fost ignorate de forul legislativ al OSCE.
Kiljunen si Hill, pro-Tiraspol
"Din acest moment, rusii nu-si vor mai putea face jocul prin OSCE, deoarece ne-am dat seama ca aceasta organizatie nu este impartiala. Regret lipsa de corectitudine din partea lui Kiljunen si a lui Hill - prin faptul ca au promovat o rezolutie care dezavantajeaza Moldova si care pune pe picior de egalitate autoritatile constitutionale ale tarii cu regimul criminal separatist din Tiraspol, acorda drepturi egale Parlamentului legal constituit al tarii si organului legislativ al autoproclamatei republici - precum si angajamentul OSCE de a organiza anul acesta alegeri in regiunea transnistreana, ocupata militar si terorizata de un regim criminal. Textul declaratiei este scandalos", a mai precizat oficialul moldovean.
Potrivit rezolutiei adoptate, OSCE considera ca reglementarea conflictului transnistrean este posibila doar cu acordul locuitorilor de pe ambele maluri ale Nistrului si doar in cadrul unui proces democratic, solicitand autoritatilor transnistrene sa stimuleze dezvoltarea partidelor politice, a societatii civile, a mass-media si a altor institutii democratice. Documentul OSCE mai propune partilor, in special Parlamentului de la Chisinau si Sovietului Suprem din Tiraspol, precum si Rusiei si Ucrainei, sa reia negocierile. (A.M.L.)

Ziua

Sursa: ZiuaTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.