Tanarul german care a creat virusul informatic Sasser ce a afectat, in mai 2004, sute de mii de calculatoare din intreaga lume, si-a recunoscut faptele, marti, in fata unui tribunal din Verden (nord-vest), a dezvaluit un oficial din cadrul tribunalul
Tanarul german care a creat virusul informatic Sasser ce a afectat, in mai 2004, sute de mii de calculatoare din intreaga lume, si-a recunoscut faptele, marti, in fata unui tribunal din Verden (nord-vest), a dezvaluit un oficial din cadrul tribunalului. Sven Jaschan, acum in varsta de 19 ani, este acuzat pentru sabotarea sistemelor informatice, modificare de date si perturbarea activitatilor unor companii, fapt soldat cu importante pierderi materiale. El a trecut la marturisiri complete, a afirmat purtatorul de cuvant al tribunalului de mare instanta de la Verden, Katharina Krutzfeldt. Dezbaterile au avut loc cu usile inchise, in conformitate cu legislatia referitoare la minori, pentru ca detinutul avea 17 ani in momentul comiterii faptelor, precizeaza AFP, citata de Mediafax. Jaschan a fost identificat la scurt timp dupa aparitia Sasser, in urma colaborarii dintre Microsoft, FBI si Politia germana.
Pasionat de informatica, baiatul si-a marturisit deja faptele dupa ce anchetatorii au descoperit coduri-sursa ale virusului in calculatorul sau personal, in urma unei perchezitii efectuate la domiciliul parintilor sai. El risca pana la cinci ani de inchisoare, dar o asemenea pedeapsa ar putea fi pronuntata numai daca tribunalul stabileste ca detinutul a vrut cu buna stiinta sa cauzeze pagube altor persoane sau daca judecatorii retin o circumstanta agravanta, a explicat purtatorul de cuvant.
"In caz contrar, sunt de asteptat pedepse precum un avertisment, munca in folosul societatii sau o detentie speciala pentru delincventi minori", a adaugat purtatorul de cuvant. Sase martori urmeaza sa fie audiati in cursul procesului, prevazut sa dureze trei zile. Verdictul ar putea fi pronuntat astazi.
La domiciliul parintilor sai, situat intr-un sat mic din apropiere de Bremen (nord), fostul licean a pus la punct virusul cunoscut sub numele W32.Sasser, care ataca sistemele de operare Windows 2000 si Windows XP ale Microsoft. Acest virus putea infecta un calculator doar daca acesta era conectat la Internet, fara a fi nevoie de un e-mail, cum e necesar in cazul majoritatii virusilor clasici.
Potrivit unor estimari, aproape doua milioane de calculatoare au fost afectate. Compania americana Delta Airlines a fost nevoita sa-si anuleze toate zborurile pe durata unui week-end. Microsoft promisese 250.000 de dolari (209.900 euro) pentru arestarea autorului virusului. Potrivit Parchetului german, 143 de persoane fizice, administratii sau mici intreprinderi - dar nici un mare grup international - au depus plangere, iar pagubele materiale se ridica la cateva milioane de euro, potrivit expertilor.
Incepand din septembrie 2004, Sven Jaschan lucreaza ca stagiar la o firma germana specializata in mentinerea securitatii, SecurePoint. El va ramane la aceasta societate pana la incheierea procesului, a declarat o colaboratoare a acestei firme care furnizeaza firewalls, sisteme de depistare a intruziei, filtre antispam si antivirus.
Tanarul a recunoscut si ca a fost implicat in dezvoltarea virusului Netsky, aparut in februarie 2004. Spre deosebire de Sasser, Netsky este un virus-vierme, care nu cauzeaza pagube echipamentelor infectate, ci deschide calea sau instaleaza programe de tip troian, permitand tertilor sa aiba acces la calculator fara stirea proprietarului. Computerele infectate pot servi astfel drept trambulina pentru lansarea unor atacuri concertate asupra serverelor, pentru a le satura sau pentru a trimite spam.
Sasser se propaga gratie unei deficiente in materie de securitate a sistemului Windosws, in timp ce Netsky se transmite prin e-mail. Sasser i-a uimit inca de la inceput pe specialistii in securitatea informatica. Spre deosebire de virusii care au circulat anterior pe Internet, el profita de vulnerabilitatea sistemelor Windows si nu necesita vreo actiune din partea utilizatorului pentru a se propaga. Virusul inchidea computerul, apoi il repornea automat si repeta aceasta procedura de mai multe ori, sau incetinea dramatic viteza de conectare la Internet. Initial, tanarul german declara ca nu a fost nici o clipa constient de amploarea daunelor pe care le-a cauzat. In luna mai a anului trecut, Sasser a blocat si sistemele informatizate ale societatii Electrica, sucursalele Neamt si Suceava, dar problema a fost rezolvata in timp record fara ca pagubele sa fie prea mari. (C.C.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.