Criza ostaticilor a readus in atentia responsabililor politici reformarea serviciilor secrete si plasarea lor sub o comanda unica. Infiintarea asa-numitei comunitati de informatie esuase in anii anteriori din cauza rivalitatii dintre serviciile secre
Criza ostaticilor a readus in atentia responsabililor politici reformarea serviciilor secrete si plasarea lor sub o comanda unica. Infiintarea asa-numitei comunitati de informatie esuase in anii anteriori din cauza rivalitatii dintre serviciile secrete, dar si dintre cele doua centre ale puterii executive: guvernul si presedintele. Se pare insa ca nici de data aceasta proiectul nu este lipsit de dificultati. Comunitatea de informatii (CNI) ar avea rolul de a coordona, in mod unitar, activitatea serviciilor de informatii, de a inlatura dublarea misiunilor si problemele iscate de rivalitatea fireasca a serviciilor de informatii. Ideea nu este noua, ea a mai fost dezbatuta in legislatura anterioara, atunci cand presedintele Iliescu dorea subordonarea integrala a comunitatii fata de Palatul Cotroceni in cadrul CSAT, in timp ce premierul Adrian Nastase revendica pentru sine coordonarea serviciilor.
Ce s-a petrecut in culisele acestei dezbateri nu se stie, dar este cert ca infiintarea comunitatii de informatii a fost abandonata. Presedintele Traian Basescu a relansat insa proiectul care-i serveste de minune. Pe de o parte el poate da o replica celor care-l critica ca nu reformeaza serviciile secrete, iar pe de alta parte, unificarea comenzii i-ar oferi un avantaj cert. Interesant este ca directorii serviciilor secrete au facut aprecieri cat se poate de pozitive despre proiectul unei comunitati de informatii, desi in trecut ei au fost mai curand ostili acestui proiect care le rapea din autonomie. Criza ostaticilor care a fost la capatul ei un succes al serviciilor de informatii a pus se pare in lumina si destule defectiuni de colaborare intre aceste servicii.
Basescu isi doreste legea pana la toamna
Presedintele Traian Basescu declara recent ca, in opinia sa, proiectul CNI este legat de reformarea serviciilor de informatii. Intrebat daca proiectul Comunitatii de Informatii ar putea fi promovat in toamna, seful statului a spus: "Daca va fi gata, da." "Dar acest proiect este indiscutabil legat de un proces de reformare a serviciilor", a precizat presedintele. El a mai spus ca nu a anuntat nici un bilant la sase luni al activitatii serviciilor de informatii, "ci doar concluzii".
Proiectul CNI este unul dintre subiectele in disputa dintre Guvern si Presedintie, dupa ce s-a lansat ipoteza conform careia aceasta structura ar trebui subordonata Palatului Cotroceni.
Tariceanu vrea sa traga de timp cat poate
Potrivit unor surse din PNL, Tariceanu a afirmat, intr-una dintre sedintele conducerii partidului, ca va amana cat va putea introducerea pe ordinea de zi a Guvernului proiectul de ordonanta privind CNI.
Liderul UDMR, Marko Bela, sustine infiintarea unei Comunitati Nationale a Informatiilor, care sa nu fie subordonata presedintelui, ci Guvernului sau Parlamentului, institutii ce pot fi interpelate in legatura cu activitatea depusa.
Presedintele PD, Emil Boc, a declarat zilele trecute ca viitoarea Comunitate Nationala de Informatii ar trebui coordonata de Institutia Prezidentiala si plasata sub controlul Parlamentului.
Varianta Ordonantei de urgenta
Ministrul Apararii, Teodor Atanasiu, a declarat saptamana trecuta ca CNI poate fi reglementata prin Ordonanta de urgenta abia in toamna, daca se doreste acest lucru, pentru ca in timpul vacantei parlamentare Guvernul nu este abilitat sa adopte o ordonanta pe aceasta tema.
Proiectul viitoarei Comunitati de Informatii se afla in dezbaterea unui grup consultativ format din presedintii Comisiilor parlamentare de control al SRI, SIE, de aparare si consilierul prezidential Claudiu Saftoiu, care au avut mai multe runde de intalniri cu reprezentanti ai serviciilor de informatii si ai asociatiilor care au ca obiect problematica de securitate. Comunitatea de Informatii va aduna SRI, SIE, SPP, STS, DGIA, UM 0962 si SIPA.
Dar ceea ce este mai important, este ca politica romaneasca se afla din nou in pericol din cauza rivalitatilor tot mai acute dintre PNL si PD. (D.S.S.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.