Liderii G8 (cele sapte state putenic industrialiate - Germania, Canada, Statele Unite, Franta, Marea Britanie, Italia, Japonia, plus Rusia) s-au reunit, ieri, la Gleneagles, in Scotia, pentru un summit de trei zile, ale carui rezultate sunt asteptate
Liderii G8 (cele sapte state putenic industrialiate - Germania, Canada, Statele Unite, Franta, Marea Britanie, Italia, Japonia, plus Rusia) s-au reunit, ieri, la Gleneagles, in Scotia, pentru un summit de trei zile, ale carui rezultate sunt asteptate cu deosebita nerabdare, in special ca urmare a rasunatoarei mediatizari a Live 8. Reuniunea si-a propus sa gaseasca remedii in privinta saraciei din Africa si a modificarilor climatice, conform agendei britanice. Presedintele american, George W. Bush, detine cheia unui eventual acord asupra climatului, acord cam modest, dupa semnalele existente pana ieri. Primul ministru britanic, Tony Blair, gazda summitului, s-a angajat, la randul sau, sa tempereze sperantele unor avansuri majore. Summitul a debutat printr-un dineu, cu o primire oficiala la regina Marii Britanii Elisabeta a II-a.
Proteste stradale
Dupa cum era de asteptat, summitul a declansat un val de manifestatii. Cu cateva ore inaintea inceperii summit-ului, intre politie si manifestanti au izbucnit confruntari intr-o tabara situata pe un teren public din Scotia. Potrivit politiei, in jurul orei locale 04:00, au izbucnit "incidente izolate" in tabara manifestantilor de la Sterling, nu departe de Gleneagles. Canalul britanic de televiziune GMTV a difuzat imagini cu manifestanti imbracati in negru, care blocau o autostrada cu un arbore. Ei incercau, de asemenea, sa inchida o statie de cale ferata. Mii de protestatari intentionau sa blocheze derularea lucrarilor summit-ului, acuzand grupul tarilor bogate de dezinteres fata de cei saraci. Pentru asigurarea securitatii reuniunii G8, peste 10.000 de politisti au fost defasurati la Gleneagles si in alte zone din Scotia costurile ridicandu-se la aproximativ 150 de milioane de euro.
Happy Birthday Bush, in Danemarca
Presedintele american, George W. Bush, se afla la cea de-a patra vizita a sa in Europa dupa castigare, celui de-al doilea mandat, in noiembrie 2004. El a aterizat intai in Danemarca, chiar de cea de a 59-a aniversare a sa. Premierul danez, Anders Fogh Rasmussen, i-a oferit o colectie de timbre despre Groenlanda, stampilate pe 5 mai 1945 si care marcheaza eliberarea Danemarcei dupa cel de-al doilea razboi mondial. Colectia este evaluata la aproximativ 7.000 de coroane daneze (940 de euro). Presedintele Bush, care a sosit la resedinta sefului guvernului Danemarcei de la Marienborg impreuna cu sotia sa, Laura, si cu una din fiicele lor, Jenna, a fost intampinat cu traditionalul "Happy Birthday". Familia Bush a impartit tortul aniversar in forma de palarie texana si lasou cu familia Rasmussen - premierul danez, sotia sa, Anne-Mette, si cele doua fiice ale lor.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.