Pe pagina de Internet a Agentiei Nationale Antidrog a fost facuta publica o analiza privitoare la felul in care presa romana trateaza problematica consumului si a traficului de droguri. Din aceste date reiese ca ziarul nostru conduce detasat in "lupt
Pe pagina de Internet a Agentiei Nationale Antidrog a fost facuta publica o analiza privitoare la felul in care presa romana trateaza problematica consumului si a traficului de droguri. Din aceste date reiese ca ziarul nostru conduce detasat in "lupta antidrog". Iata rezultatele pentru perioada de referinta ianuarie-februarie 2005.
In aceasta perioada au fost emise de institutiile publice 39 de comunicate sau buletine de presa cu tematica antidrog, astfel:
- Guvernul Romaniei - 6
- Inspectoratul General al Politiei Romane - 22
- Agentia Nationala Antidrog - 11
In aceeasi perioada, in presa scrisa au fost publicate 340 de materiale.
Articole aparute in diferite publicatii, (in ordine descrescatoare):
1. ZIUA - 177 materiale
2. Romania libera - 29
3. Evenimentul zilei - 27
4. Adevarul - 21
5. Cronica Romana - 16
6. Curentul - 14
7. Azi - 13
8. Gardianul - 10
9. Cotidianul - 8
10. Independent - 6
11. Libertatea - 6
12. Pentru Patrie - 6
13. Realitatea Romaneasca - 5
14. Ultima ora - 2
Referiri la diferite personalitati, intr-un context legat de droguri:
1. Tiriac - 427 referiri (negative si neutre)
2. Raluca Sandu - 46 referiri (negative si neutre)
3. Adrian Mutu - 37 referiri (negative si neutre)
4. Mircea Miclea - 12 referiri (neutre si negative)
5. Chestor sef Pavel Abraham - 6 referiri (neutre si pozitive)
6. Chestor Dan Fatuloiu - 4 referiri (neutre)
7. Chestor Damian Miclea - 1 referire (neutra)
Referiri la Agentia Nationala Antidrog, ca institutie - 11
Referiri la Directia Generala de Combatere a Crimei Organizate si Antidrog - 11
Referiri la Strategia Nationala Antidrog - 9
Referiri la diferite droguri:
1. Cocaina - 230
2. Heroina - 214
3. Ecstasy- 92
4. Marijuana - 41
5. Canabis - 26
6. Alcool - 98
7. Fumat, tigari, tutun - 165
8. Cafea - 11
Termenul cel mai folosit in presa este legat de trafic, traficanti - 553 referiri.
Termeni care fac trimitere la probleme legate de prevenirea consumului de droguri, inclusiv la centrele de prevenire antidrog - apar de 65 de ori.
Concluzii:
1). Si in cele doua luni ale anului 2005 interesul presei scrise s-a indreptat indeosebi catre zonele de combatere a consumului de droguri.
In acest fel se explica faptul ca termenul cel mai folosit in presa este legat de trafic, traficanti, narcotrafic - 553 referiri. Pe de alta parte, termenul de prevenire (inclusiv centre de prevenire antidrog) - apare de 65 de ori.
2). Prima pagina a publicatiilor a fost tinuta de Cazul Tiriac, ceea ce explica cele 427 de referiri in presa la acest caz. Alte referiri colaterale la acelasi caz sunt cele legate de numele Raluca Sandu.
3). In cele doua luni, cel mai des utilizat nume de drog este cocaina, situatie determinata de interesul fata de subiecte cum ar fi Tiriac sau Mutu. In lunile anterioare aparitiei acestor subiecte in presa se vorbea cel mai des despre heroina.
4). In aceasta perioada au fost publicate in presa 340 de materiale, dintre care au fost semnate de autori numai 74 materiale. Dintre acestia, 68 au publicat 1 sau 2 materiale despre droguri in toata aceasta perioada. Restul de numai 6 au publicat 3, 4 sau 5 materiale. Aceasta dispersie a semnaturilor atesta o redusa specializare a jurnalistilor pe acest domeniu si tentatia acestora de a publica indeosebi stiri scurte, fara semnatura.
5). Se remarca o foarte mare discrepanta intre interesul manifestat pentru acest domeniu de publicatia "ZIUA", care, in suplimentul sau saptamanal a publicat 177 de materiale (interne si internationale), fata de numai 29 cat a inregistrat urmatoarea publicatie clasata (Romania libera).
6). In presa audio-vizuala emisiunea "Alege viata", difuzata pe TVR 1, continua sa detina suprematia in ceea ce priveste volumul si complexitatea materialelor TV. In cele 240 de minute de emisie difuzate in acest an au fost prezentate cazuri reale de consumatori de droguri, experiente internationale din domeniu (reportaje realizate in Spania sau realizate cu participarea unor experti din Marea Britanie si Olanda), rubrici de consiliere antidrog etc.
7). Dintre subiectele abordate in presa in aceasta perioada lipsesc aproape cu desavarsire teme cum ar fi: tratamentul persoanelor dependente de droguri, reinsertia sociala a consumatorilor, organizarea unor activitati preventive sau de informare a opiniei publice etc.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.