Romanian Harm Reduction Network (RHRN) este un proiect comun, derulat de noua organizatii neguvernamentale (ONG) din Romania care si-a propus sa contribuie la reducerea comportamentelor cu risc, asociate consumului de droguri injectabile. Una dintre
Romanian Harm Reduction Network (RHRN) este un proiect comun, derulat de noua organizatii neguvernamentale (ONG) din Romania care si-a propus sa contribuie la reducerea comportamentelor cu risc, asociate consumului de droguri injectabile. Una dintre activitatile cuprinse in proiect consta in efectuarea unei cercetari de impact, in scopul prevenirii infectiei cu HIV si a epidemiei de hepatita C in randul consumatorilor de droguri injectabile. Concluziile cercetarii RHRN evidentiaza ca sanatatea consumatorilor de droguri injectabile din Romania este pusa de doua ori in pericol: in primul rand pentru ca stupefiantele au efecte devastatoare asupra organismului, in al doilea rand, ca urmare a folosirii in comun a seringilor, situatie de risc in contactarea HIV/SIDA. Aproape jumatate dintre persoanele cuprinse in cercetare au declarat ca principalul motiv pentru care folosesc un ac nesteril tine de neputinta de a-si procura echipamentul steril. Ei au explicat ca farmacistii refuza sa vanda seringi de insulina solicitantilor care nu prezinta o reteta pentru diabet, si aceasta pentru a nu fi asociati cu promovarea consumului de droguri. Se impune ca farmacistii sa fie instruiti despre necesitatea ca seringile si acele sterile sa fie usor accesibile si despre alte aspecte ale prevenirii infectiei cu HIV. RHRN trebuie sa exploreze noi canale prin care sa asigure accesul la echipamentul steril de injectare. In acest sens, se au in vedere cateva strategii novatoare de imbunatatire a accesului consumatorilor de droguri injectabile la astfel de echipamente precum structuri alternative care sa vanda seringi, gasirea unui logo specific pentru farmaciile/noile structuri de vanzare a seringilor, folosirea retelei actuale pentru schimbarea de seringi, si altele.
Mai nou se vand droguri
gata preparate
de dealeri
La Institutul de Boli Infectioase "Matei Bals" consumatorii de droguri injectabile pot sa-si procure seringi sterile. De mentionat ca a fost identificata aparitia unui nou model de consum, cu drog gata preparat de dealeri (intr-o seringa nesterila) care va determina o crestere dramatica a riscului HIV/SIDA la consumatorii de droguri injectabile.
Cercetarea a evidentiat si necesitatea derularii unor campanii adecvate pentru a identifica cele mai bune modalitati de promovare a mesajelor catre consumatorii de droguri injectabile precum si utilitatea implementarii unor programe de advocacy de catre RHNR sau de acceptare a consumatorilor de droguri injectabile de catre comunitate, dupa cum ar trebui infiintat si un grup de lucru asupra "managementului si controlului efectelor nocive".
Studiile efectuate de RHNR in 2002 si 2004 arata ca utilizatorii de droguri injectabile folosesc frecvent, in comun, echipamentele de injectare, practica sex neprotejat, adeseori cu parteneri multipli, inclusiv sexul comercial. Folosirea in comun a seringilor poate duce la izbucnirea unei epidemii de HIV/SIDA in randul utilizatorilor de droguri injectabile, care se poate extinde apoi si la populatia generala. Acest grup este afectat de o epidemie severa de hepatita C, prevalenta estimata in randul lor fiind de peste 70%.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.