Relatiile diplomatice si politice ale Romaniei cu statele arabe trebuie "reinnodate" in vederea reluarii colaborarilor economice, a declarat, recent, presedintele roman, Traian Basescu, intr-un interviu acordat BBC si preluat de Rompres. "Ne-am propu
Relatiile diplomatice si politice ale Romaniei cu statele arabe trebuie "reinnodate" in vederea reluarii colaborarilor economice, a declarat, recent, presedintele roman, Traian Basescu, intr-un interviu acordat BBC si preluat de Rompres. "Ne-am propus o reinnodare a relatiilor politice cu statele arabe, ceea ce va insemna crearea vehicolului politic care sa permita redeschiderea relatiilor economice. Romania are un consistent deficit al balantei de plati externe, ca urmare a unei cresteri explozive a importurilor in raport cu exporturile, iar pietele statelor arabe pot fi piete pentru produsele romanesti", a apreciat seful de stat roman. Parteneriatul Romaniei cu statele arabe a fost unul de succes, a subliniat Traian Basescu, amintind ca, din pacate, in ultimii 15 ani, aceste relatii s-au degradat, iar Romania a inregistrat serioase pierderi din punct de vedere al comertului exterior.
Totodata, presedintele roman a declarat ca Romania trebuie sa scape de "complexul relatiilor de tip Ceausescu", reprezentat de faptul ca in perioada ante-decembrista tara noastra a gazduit mii de studenti de origine araba, despre care s-a spus ca au folosit perioada de sedere in Romania drept acoperire pentru alte actiuni.
"Asa cum state democratice fac comert si au relatii politice cu statele arabe, nu vad de ce Romania ar ramane cu complexul relatiilor de tip Ceausescu si n-ar gasi un alt mod de dezvoltare a relatiilor diplomatice, politice si economice cu aceste state. Nu-i nici un pacat sa ai relatii comerciale si politice cu Iordania, cu Arabia Saudita, cu Kuweitul, cu Quatarul, cu Libia. Sunt departe de a fi un politician care sta ancorat in istorie, ca sa nu ia decizii pentru prezent si viitor. Pentru mine, Romania trebuie miscata inainte plecand de la realitatile de astazi si nu de la realitatile lui Ceausescu", a mai precizat seful statului. (D.E.)

Ziua

Sursa: ZiuaTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.