Primarul care a demisionat sau a fost exclus din partidul pe listele caruia a fost ales isi va pierde mandatul, urmand sa fie organizate alegeri anticipate, au decretat ieri liberalii. Potrivit purtatorului de cuvant al PNL, Eugen Nicolaescu, liberal
Primarul care a demisionat sau a fost exclus din partidul pe listele caruia a fost ales isi va pierde mandatul, urmand sa fie organizate alegeri anticipate, au decretat ieri liberalii. Potrivit purtatorului de cuvant al PNL, Eugen Nicolaescu, liberalii s-au gandit sa modifice legea privind administratia publica locala, in sensul stoparii migratiei politice. Astfel, in propunerea de lege depusa ieri la Parlament, PNL a prevazut si ca "primarii, consilierii judeteni, locali sau consilierii din Consiliul General al municipiului Bucuresti care sunt exclusi sau parasesc partidul pe listele caruia au fost alesi isi pierd mandatul". Nicolaescu a sustinut ca toate aceste persoane, cu exceptia primarului, vor fi inlocuite in institutiile din care fac parte de urmatorii supleanti inscrisi pe listele respectivei formatiuni politice. Intrebat daca nu cumva initiativa PNL incalca Constitutia, fiind vorba de un mandat reprezentativ al primarilor si nu unul imperativ, purtatorul de cuvant al liberalilor a mentionat ca propunerile legate de organizarea alegerilor anticipate sunt in concordanta cu prevederile constitutionale. El a mai spus ca interzicerea migratiei politice a parlamentarilor nu poate fi deocamdata reglementata prin lege, pentru ca ar fi incalcata Constitutia. "Senatorii si deputatii au un mandat reprezentativ, nu imperativ. Trebuie modificata Legea fundamentala pentru a stipula intr-un act normativ interzicerea migratiei politice a parlamentarilor", a subliniat deputatul PNL. De altfel, democratii si-au anuntat si ei intentia de a elabora un proiect de lege privind stoparea migratiei politice, in care sa fie facute referiri clare privind sanctiunile pentru persoanele cu functii alese, care trec de la un partid la altul. Anuntul a fost facut, la sfarsitul saptamanii trecute, de catre deputatul PD Ioan Oltean. "Persoanele care detin functii alese si care vor sa se inscrie in alt partid o vor putea face, insa isi vor pierde functiile. Chiar daca vom fi obligati sa organizam alegeri in acele localitati, o vom face pentru a termina odata cu migratia politica", a declarat Oltean.
Senatorii si deputatii care schimba partidul raman pe afara
In paralel, la Camera Deputatilor, Comisia pentru elaborarea statutului parlamentarilor a acceptat un amendament potrivit caruia senatorii si deputatii care isi vor parasi partidul politic sau gruparea minoritatilor nationale pe lista careia au candidat vor ramane fara mandat. Senatorii si deputatii din aceasta Comisie au mai stabilit ca validarea mandatului de parlamentar sa fie facuta in conformitate cu Regulamentul fiecarei Camere si cu respectarea configuratiei politice rezultate din alegeri. Presedintele Comisiei, deputatul PNL Titu Gheorghiof, a precizat, citat de Mediafax, ca modificarea urmareste corelarea prevederilor statutare cu cele constitutionale privind configuratia politica a fiecarei Camere. Potrivit lui Gheorghiof, un alt amendament adoptat de Comisia parlamentara comuna prevede ca pierderea sprijinului politic atrage incetarea de drept a calitatii pentru care a fost ales, fie in Biroul Permanent, fie in Comisii. Potrivit deputatului PNL, la Comisie au fost depuse, pana la expirarea termenului hotarat de conducerile celor doua Camere, respectiv 30 iunie, circa 60 de amendamente. Acestea au fost formulate de grupurile parlamentare ale Aliantei D.A. si de PRM, dar si de deputati si senatori, in nume personal.

Ziua

Sursa: ZiuaTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.