Piata mondiala a drogurilor, cu un "public-tinta" de 200 de milioane de consumatori la finele lui 2004 si o cifra de afaceri de peste 320 de miliarde de dolari, se dovedeste a fi un monstru greu de ucis, subliniaza directorul Biroului ONU pentru cont
Piata mondiala a drogurilor, cu un "public-tinta" de 200 de milioane de consumatori la finele lui 2004 si o cifra de afaceri de peste 320 de miliarde de dolari, se dovedeste a fi un monstru greu de ucis, subliniaza directorul Biroului ONU pentru controlul drogurilor si prevenirea crimei, Antonio Maria Costa, in raportul pe 2005 dat publicitatii la Viena, transmite Rompres. Raportul arata ca numarul toxicomanilor a crescut cu 8% in decurs de un an, in primul rand prin cresterea consumului de canabis, sub forma de marijuana sau hasis, care a fost in 2003 alegerea a peste 160 de milioane de narcomani, cu zece milioane mai mult decat in anul precedent. In acelasi timp, in 2004 a scazut cu patru milioane numarul consumatorilor de droguri de sinteza - amfetamine, metamfetamine si ecstasy -, la 34 de la 38 de milioane, si a crescut usor cel al dependentilor de opium, morfina sau heroina - la 16 milioane de la 15 milioane in 2003 -, ca si cel al dependentilor de cocaina, la 13.7 de la 13 milioane.
Piata mondiala de opium controlata de Kabul
Tinand cont ca o parte semnificativa din toxicomani folosesc mai multe tipuri de narcotice, numarul consumatorilor - adica persoane care au consumat un drog cel putin o data pe an - s-a ridicat in 2004 la 200 de milioane de oameni, adica 5% din populatia lumii intre 15 si 64 de ani, in conditiile in care cifra de afaceri a acestei piete s-a ridicat la 322 de miliarde de dolari, mai mult decat produsul intern brut individual al 90% din tarile lumii, arata ONU. Raportul mai noteaza ca daca fostul regim taliban de la Kabul reusise sa eradicheze culturile de mac destinate producerii opiumului, la trei ani de la rasturnarea regimului, Afganistanul a cucerit 87% din piata mondiala a acestui drog. Opiaceele constituie de altfel principala preocupare in termeni de sanatate publica in Europa si Asia, consumatorii de astfel de produse reprezentand, in 2003, 62% dintre solicitantii de tratament. America de Sud este mai afectata de consumul de cocaina, iar Africa de cel de canabis.
Daca scaderea consumului mondial de droguri de sinteza se explica in cea mai mare parte prin desfiintarea unui numar important de laboratoare din Thailanda in 2002, ca si prin reculul inregistrat de aceste substante in randul consumatorilor din SUA, in schimb productia de canabis pare sa fie in crestere, iar toti indicatorii arata ca piata canabisului este in continua expansiune.
Consumul de canabis a crescut si in Europa, unde insa este concurat de heroina cu un grad ridicat de puritate si de progresul desfacerii de cocaina in 14 tari, a mai constatat raportul. In fine, capturile de droguri au ramas la un nivel stabil pe plan mondial, jumatate fiind canabis si circa un sfert opiacee.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.