Ministrul Integrarii Europene, Ene Dinga, a declarat, ieri dimineata, ca Romania ar trebui sa aiba un deficit bugetar de 1% din Produsul Intern Brut (PIB) si ca spera ca discutiile cu Fondul Monetar International (FMI) sa continue, intrucat acordul n
Ministrul Integrarii Europene, Ene Dinga, a declarat, ieri dimineata, ca Romania ar trebui sa aiba un deficit bugetar de 1% din Produsul Intern Brut (PIB) si ca spera ca discutiile cu Fondul Monetar International (FMI) sa continue, intrucat acordul nu a fost finalizat, transmite Mediafax. "Eu sper sa mai existe loc de discutii. O sa mai fie intalniri, pentru ca angajamentul cu FMI nu s-a incheiat", a afirmat Dinga la un seminar privind serviciile financiare organizat de Camera de Comert si Industrie a Romaniei si a Municipiului Bucuresti. Potrivit lui Dinga, expertii FMI au o viziune "limitata" si ar fi necesara o perioada de "amorsare" a efectelor produse de introducerea cotei unice de impozitare.
El a adaugat ca pe langa nevoia de personal din departamentele cu atributii in integrarea europeana, ministerele mai au o serie de angajamente si proiecte pentru care nu vor dispune de fondurile necesare. In aceste conditii, Dinga apreciaza ca o reducere a deficitului bugetar de la 1,5% din PIB - cat a fost agreat de FMI in toamna anului trecut - la 1% din PIB ar fi rezonabila. Ministrul Integrarii este de acord ca astfel de masuri trebuie sa aiba in vedere mentinerea echilibrelor macroeconomice, dar a afirmat ca elaborarea mixului de politici este "treaba specialistilor", care ar trebui sa gaseasca solutii.
Tariceanu: "Nu-mi place ca se arunca pisica in ograda FMI"
Dinga a fost, insa, contrazis de premierul Calin Popescu Tariceanu care, intr-un interviu acordat Radio Romania Actualitati, a subliniat faptul ca deficitul bugetar trebuie controlat, iar valoarea de 0,7% din PIB, convenita cu Fondul Monetar, nu reprezinta un deficit exagerat. Potrivit primului-ministru, mentinerea unui deficit mai mare poate pune in pericol evolutia economica buna din ultimii ani. "In ceea ce priveste declaratia domnului ministru Dinga, mie nu-mi place ca se incearca aruncarea pisicii in ograda FMI. Noi ceea ce facem ca masuri economice, le facem din convingerea ca trebuie sa ducem la o insanatosire definitiva a economiei romanesti. Avem o crestere economica (...) foarte ridicata. Exista si riscuri in ceea ce priveste aceasta crestere economica, pentru ca ea, asa cum vorbeam mai devreme, este o sursa de reaprindere a inflatiei", a declarat Tariceanu. "Nu ne obliga nimeni sa avem acord cu FMI, nu ne obliga nimeni sa intram in UE. Facem aceste lucruri pentru ca noi consideram ca sunt in interesul Romaniei si ca trebuie ca Romania sa devina membru al UE. Ca sa devina membru al UE, Romania are nevoie de o economie sanatoasa, care sa fie caracterizata de o inflatie redusa", a explicat el.
Dinga spune ca a vorbit in nume personal
Imediat dupa declaratia premierului, ministrul Integrarii a revenit, afirmand, intr-un comunicat citat de Mediafax, ca declaratiile sale despre negocierile cu FMI au reprezentat un "comentariu in nume personal, care a fost scos din context". "Afirmatia ca discutiile cu Fondul Monetar International nu s-au incheiat s-a referit doar la faptul ca memorandumul suplimentar de politici economice pe perioada 2005-2006 cu Fondul Monetar nu a fost inca luat in discutie in board-ul FMI", se preciza in comunicatul Ministerului Integrarii Europene. Conform comunicatului, titularul ministerului apreciaza ca un deficit bugetar mai mare (de 1% din PIB, de exemplu) ar fi permis Romaniei sa aloce mai multi bani pentru cofinantarea proiectelor europene, dar acest lucru nu a fost posibil din cauza derapajelor economice preluate de la fosta guvernare si din cauza cresterii deficitului de cont curent. Avand in vedere acest context, "Guvernul a procedat corect reducand deficitul bugetar la 0,7% din PIB, lucru care permite asigurarea stabilitatii macroecomice", afirma Dinga.
Dupa vizita de luna trecuta a delegatiei FMI la Bucuresti, ministrul Finantelor Publice, Ionut Popescu, afirma ca cele doua parti au stabilit ca trebuie reduse cheltuielile de personal, prin disponibilizari, inghetari de posturi si limitarea salariilor in sectorul public, pentru a mentine deficitul bugetar sub 0,75% din PIB in acest an. De asemenea, pentru anul viitor, partile au convenit asupra unui deficit bugetar de aproximativ 0,5% din PIB. De asemenea, Guvernul a anuntat ca a convenit impreuna cu reprezentantii FMI asupra unei scrisori suplimentare de intentie privind politicile economice si fiscale din perioada 2005-2006, care va fi transmisa la o data ulterioara conducerii institutiei, in vederea semnarii. (A.G.C.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.