Au trecut patru zile de cand MMI Liviu Dieter Nisipeanu a cucerit primii lauri europeni din istoria sahului masculin romanesc iar elogiile internationale aduse evolutiilor sale la Euro 2005 din Polonia nu mai contenesc, reprezentantul nostru reusind
Au trecut patru zile de cand MMI Liviu Dieter Nisipeanu a cucerit primii lauri europeni din istoria sahului masculin romanesc iar elogiile internationale aduse evolutiilor sale la Euro 2005 din Polonia nu mai contenesc, reprezentantul nostru reusind sa-i incante prin jocul sau dinamic pe mai toti specialistii din jurul masutei cu 64 de patrate. De altfel, cel mai valoros sahist roman al tuturor timpurilor se poate mandri si cu faptul ca a zdrobit la Varsovia bariera invizibila formata de sportivii din spatiul ex-sovietic, reusind performanta de a-si pastra invincibilitatea dupa disputarea celor 13 runde, in ciuda faptului ca a intalnit sapte mari maestri clasati in primele zece pozitii la Euro 2005 (victorii la Milov, Eljanov si Beliavsky, remize cu Radjabov, Asrian, Ivanchiuk si Karjakin). Considerat un sportiv cu un stil ceva mai agresiv, care prefera partidele complicate, pe muchie de cutit, MMI Nisipeanu isi doreste sa calce pe urmele idolului sau, celebrul dar controversatul american Bobby Fischer, si sa devina in scurt timp regele sahului mondial. Si cum pentru a ajunge in varful turnului de fildes trebuia sa se dedice in exclusivitate orelor de antrenament mental, MMI Nisipeanu a renuntat la scoala spunand: "Toate la timpul lor!" Inca euforic dupa succesul de la Varsovia, MMI Nispeanu s-a destainuit cititorilor nostri intr-un interviu fulger.
Felicitari! Cum a fost?
Multumesc. Cum sa fie? Ca la un turneu in care au fost prezenti peste 160 de mari maestri. Din cate am inteles, a fost cel mai puternic open organizat in ultimii ani. Pentru mine a fost extenuant, aproape ca la Mondialele din Las Vegas, unde am slabit vreo zece kilograme. Dar a meritat! Mi-am propus sa ajung sus, sa depasesc performanta de anul trecut a lui Andrei (n.n. - MMI Istratescu a ratat bronzul continental la baraj), si uite ca am reusit sa trec de toti ex-sovieticii. Erau momente cand in jurul meu, la mese, se vorbea numai in rusa! Eram inconjurat de un grup de jucatori din fostul spatiu sovietic.
Ai cucerit titlul european in ultima runda, dupa un meci de mare spectacol cu MMI Beliavski, fost campion al URSS de trei ori!
Da, e adevarat! Dupa vreo zece mutari i-am propus chiar remiza. Eram la egalitate de puncte in clasament si intram la tie-break, unde aveam deja o medalie asigurata. M-a refuzat si asta m-a ambitionat. Pana la urma a fost bine, pentru ca un refuz iti clarifica situatia de la inceput. Joci pe viata si moarte, la victorie.
Care este reteta castigatoare?
In primul rand, la astfel de turnee, sa nu intri in criza in timp. Trebuie sa ajungi sa joci pe final cat mai degajat. Pentru asta, e nevoie de mult studiu individual, de zeci de mii de ore de antrenament. Eu analizez diverse pozitii timp de peste patru ore pe zi, iar ca sa ma destind joc tenis de masa sau uneori tenis de camp. Ca sa progresezi si sa ajungi la un nivel foarte ridicat iti trebuie, insa, si un partener puternic de antrenament. In plus, la turnee open, fiecare meci trebuie abordat in functie de adversar. Iar atunci cand jocul iti permite, poti ajunge sa analizezi situatii chiar cu 20 de mutari inainte.
Ce parere ai despre situatia din sahul romanesc?
Nu prea vreau sa comentez. Ma limitez doar la ce fac eu. Totusi, nu pot sa nu recunosc ca de mai multi ani este un razboi cumplit intre doua tabere. Este pacat, pentru ca pierde in primul rand sahul. Trebuie sa-mi vad de antrenamente si nu prea am timp si de asta. Stiu ca acum cativa ani presedintele FRS, Alexandru Crisan, avea un ELO foarte mare, si multi il contestau. In acea vreme, atat eu, cat si Andrei Istratescu, am dorit sa jucam impotriva MMI Crisan. Dar asta este de domeniul trecutului.
Planuri de viitor?
In primul rand cateva zile de odihna activa. Iar la finalul lunii, vom pleca la Campionatul European pe echipe. Din ultimele informatii, stiu ca Romania va prezenta la turneul final cea mai valoroasa garnitura, in care vor fi prezenti si Andrei Istratescu, dar si Mircea Parligas, care a avut rezultate notabile la Euro 2005. Dupa care vreau sa devin campion mondial. Este visul oricarui sportiv de performanta sa ajunga regele lumii!


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.