Recolta de grau din acest an ar putea fi redusa cu mai mult de 20 de procente fata de estimarile initiale, din cauza ploilor cazute in ultimele zile, a declarat ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur, citat de agentia Rompres.
"Estimarile di

Recolta de grau din acest an ar putea fi redusa cu mai mult de 20 de procente fata de estimarile initiale, din cauza ploilor cazute in ultimele zile, a declarat ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur, citat de agentia Rompres.
"Estimarile din camp de la inceputul lunii iunie indicau o productie de grau de cel putin sapte milioane de tone, dar evolutia vremii din ultimele zile ne da peste cap toate prognozele de pana acum", a spus ministrul Flutur.
In urma cu o saptamana, oficialul MAPDR prognoza o reducere de doar 10-15 procente a productiei de grau din cauza atacurilor foliare, dar, din pacate, vremea nefavorabila va aduce pagube insemnate agriculturii si productiilor agricole. In prezent, specialistii Ministerului Agriculturii centralizeaza datele, incercand sa faca o evaluare a pagubelor inregistrate in agricultura. "Din pacate, ceea ce se intampla in ultimele zile este foarte trist pentru agricultura si pentru campania de seceris la orz si la grau. In numai 24 de ore au cazut ploi aici in sud, in jurul Bucurestiului, de 70 litri/mp", a explicat Flutur.
La grau, in opinia ministrului Agriculturii, exista pericolul incoltirii pentru ca apa ramane intre bob si teaca bobului. Mai mult, cresterea buruienilor este foarte rapida din cauza alternantei ploilor cu temperaturile ridicate.

Rapita si orzul, afectate de inundatii

Nu numai graul are de suferit din cauza ploilor, ci si rapita, unde recolta este deja compromisa in proportie de 50 la suta, dar si orzul. "Desi secerisul la orz este aproape de final - 90 la suta din suprafata fiind deja recoltata - in zonele unde nu a fost cules sunt sanse extrem de mici de a mai obtine ceva", a precizat ministrul Agriculturii.
La fel de nelinistiti de ceea ce se intampla cu recoltele lor sunt si producatorii agricoli. "Daca vom mai avea iar patru zile cu soare si din nou ploaie, cred ca ne putem lua adio de la graul pentru panificatie in acest an", a declarat presedintele Ligii Producatorilor Agricoli din Romania (LAPAR), Adrian Radulescu.
Acesta detine 1.000 de ha de terenuri agricole cultivate cu grau, rapita si orz, practic cu culturile cele mai afectate de ploile din ultimele zile.

Subventii mai mari si prime de export pentru producatori

Conducerea MAPDR a analizat, saptamana trecuta, impreuna cu reprezentantii Consiliului pe Produs - Cereale si produse procesate toate propunerile privind masurile ce trebuie luate pentru graul din recolta anului 2005. Aceste masuri vizeaza acordarea unui sprijin producatorilor agricoli de 400 lei/kg la grau marfa, pentru o cantitate de 1,5 milioane tone (dubla fata de cat era in prezent - 725.000 tone), subventionarea depozitarii cantitatii de 1,5 milioane tone grau pentru perioada 1 iulie - 31 decembrie 2005 si acordarea unei subventii pentru exportul de grau si produse procesate de 12 euro/tona pentru o cantitate de 290.000 de tone de grau. Costul mediu de productie estimat pentru graul din recolta acestui an este de circa 4.500 lei/kg la o productie medie de 3.000 kg/ha, iar pretul de vanzare va fi cel negociat in functie de cerere si oferta.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.