Ideea unei legi care sa reglementeze acest sistem de cumparare pentru software a fost vehiculata des in ultimii ani, insa nu pare sa trezeasca interesul autoritatilor


Compania GECAD NET, membra a Grupului GECAD, si BCR Leasing

Ideea unei legi care sa reglementeze acest sistem de cumparare pentru software a fost vehiculata des in ultimii ani, insa nu pare sa trezeasca interesul autoritatilor

Compania GECAD NET, membra a Grupului GECAD, si BCR Leasing au anuntat, ieri, lansarea in premiera pentru piata romaneasca a solutiei de finantare in sistem leasing pentru produsele software Autodesk, utilizate in proiectare asistata de calculator.
Finantarea in sistem leasing reprezinta o solutie pentru a achizitiona licentele dorite, pentru toate categoriile de companii, dar le va ajuta in mod special pe acelea care nu aveau acces pana acum la acest tip de produse, precizeaza GECAD NET. "La sistemul de leasing pentru produse Autodesk pot apela in egala masura atat IMM-urile (Intreprinderile Mici si Mijlocii), cat si companiile de talie mai mare, cu bugete stricte si cu un plan riguros de investitii in achizitia de software", spune Niculae Ion, Autodesk Business Manager la GECAD NET.
Leasingul se incheie prin intermediul BCR Leasing, iar perioada maxima de finantare este de doi ani.
"BCR Leasing doreste sa devina, astfel, un partener al finantarii investitiilor inteligente, care vizeaza stimularea dezvoltarii IMM-urilor si adoptarea de catre acestea a sistemelor moderne de operare. In acelasi timp, extinderea leasingului in domeniul IT face parte din strategia de dezvoltare a ofertei BCR Leasing pe segmentul de echipamente industriale, a carui pondere, desi in crestere, reprezinta, in momentul de fata, doar 18 la suta din totalul contractelor noastre de leasing. Ne propunem ca, in parteneriat cu beneficiarii nostri, sa putem valorifica acest potential", a declarat Claudiu Stanescu, presedinte-director general al BCR Leasing.

Un act normativ in domeniu ar conduce la scaderea ratei pirateriei

De asemenea, un alt efect care s-ar putea dovedi in timp foarte important este reducerea gradului de piraterie in domeniul produselor Autodesk. In general, atat in randul persoanelor fizice, avand in vedere salariul mediu pe economie, dar mai ales in randul firmelor care au nevoie de acest tip de licente, pretul destul de mare al produselor, corelat cu imposibilitatea de a le achita altfel decat "cu banii jos", au facut ca nivelul pirateriei sa se mentina la cote ridicate. "Cu certitudine, finantarea in leasing este una dintre uneltele cele mai importante prin intermediul careia poate fi redusa drastic pirateria la nivelul programelor informatice de afaceri. Ma bucur ca GECAD NET a gasit o solutie pentru produsele Autodesk si consider ca, ulterior, adoptarea unei legi care sa reglementeze domeniul mai larg al leasingului de software este cu atat mai necesara", a afirmat Nicolae Burchel, avocat fondator al Societatii de Avocati "Burchel & Asociatii".
Despre o lege care sa reglementeze leasingul de software s-a vorbit, in ultimii ani, destul de mult, insa autoritatile nu par interesate de aceasta directie. "Estimam ca vanzarile de software in sistem leasing ne vor spori cifra de afaceri pe acest segment de business cu peste 30 la suta in urmatoarele 12 luni de la lansarea sistemului de finantare", apreciaza Gabriela Mechea, general manager la GECAD NET.

Incercari timide de a usura achizitionarea de programe pentru calculator

Exista si alte firme in Romania care practica leasingul pentru software. De exemplu, cei interesati pot opta pentru aceasta metoda de achizitionare la compania CG&GC, insa doar pentru produse care depasesc suma de 1.600 de euro.
In cazul in care pretul nu depaseste aceasta suma, cumparatorul trebuie sa opteze pentru produse cu care sa completeze pretul (spre exemplu, hardware).
Sistemul de achizitie functioneaza si invers, adica un cumparator interesat de hardware poate apela la leasing incepand de la acelasi pret, iar acesta poate fi atins prin adaugarea unor produse software.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.