Ca asistenti medicali, in constructii sau ca au pair si nu numai, multi romani au plecat in ultimii ani la munca in Marea Britanie. Pentru a obtine un permis de munca in statul de peste Canalul Manecii, trebuie sa indepliniti o procedura specifica.

Ca asistenti medicali, in constructii sau ca au pair si nu numai, multi romani au plecat in ultimii ani la munca in Marea Britanie. Pentru a obtine un permis de munca in statul de peste Canalul Manecii, trebuie sa indepliniti o procedura specifica.

Sa traiesti cateva luni printre supusii reginei Elisabeta a II-a si sa castigi mult mai bine decat in tara. Multi romani au visat sa ajunga la munca in Marea Britanie si multi au si ajuns. In ultimii ani, prin intermediul firmelor private care intermediaza plasarea fortei de munca in strainatate, asistenti medicali din Romania au plecat in numar mare in Marea Britanie. Salariul pe care o persoana cu o astfel de calificare il poate primi in Marea Britanie poate ajunge pana la 2.000 de lire sterline lunar. Adica de aproape 20 de ori mai mult decat primesc in tara.
AU PAIR. O alta modalitate de plecare in Marea Britanie la munca este prin programul au pair. Tinerii cu varsta cuprinsa intre 17 si 27 ani pot pleca intr-o tara straina ca au pair. Conditiile minime care trebuie indeplinite sunt sa fii absolvent de liceu si sa cunosti limba engleza. Din anul 2002, tinerii romani au posibilitatea sa mearga in Marea Britanie. De obicei un ""au pair"" isi plateste singur transportul spre destinatia familiei gazda. In momentul in care vei apela pentru viza, trebuie sa dovedesti faptul ca ai resurse financiare suficiente pentru drum.
CONDITII. Pentru a participa la acest program trebuie sa fiti necasatorit, sa nu intentionati sa ramaneti pe teritoriul Marii Britanii mai mult de doi ani, sa va intretineti si sa va acomodati fara ajutor din fonduri publice si, de asemenea, va trebui sa parasiti Regatul Unit dupa cele 24 de luni. Mai aveti nevoie si de urmatoarele acte: formular de inregistrare, eseu in limba engleza de introducere pentru familia din Anglia, doua scrisori de recomandare, copie de pe buletinul de identitate, pasaport, carte de munca si carnet de conducere (daca detineti), cazier, diploma de Bacalaureat, diploma de licenta si patru poze tip pasaport. Dupa ce ajungeti in Marea Britanie, in primele sapte zile trebuie sa va prezentati la Politie pentru a va inregistra. Aveti nevoie de pasaport si de doua poze tip pasaport. De asemenea, trebuie platita si o suma de bani pentru aceasta inregistrare.
FARA SALARIU. Un au pair nu primeste salariu, fiind temporar integrat in familia gazda. Desfasoara o activitate casnica, aproximativ cinci ore pe zi, si are doua zile libere. Toate in schimbul unei sume de bani: aproximativ 45 de lire pe saptamana. La familia gazda, un au pair are propria camera si ii va insoti pe acestia in vacante. In schimbul celor oferite, acesta trebuie sa aiba grija de copiii familiei (baby-sitting). Ii ajuta sa-si pastreze camera curata, ii insoteste la scoala, ii ajuta la teme. Pentru un au pair, ziua de munca este intre cinci si 10 ore, maximum 45 ore pe saptamana. O persoana care pleaca in Marea Britanie ca au pair poate sta acolo 2 ani. Acelasi sistem exista si in Franta, Australia, Spania, Germania, Italia, Austria, Belgia, Suedia, Finlanda si Grecia. Mai multe informatii puteti solicita la Ambasada Marii Britanii, telefon 021-201.72.00, sau la Au Pair International, la telefon 021-230.38.12. In perioada cat sunteti plecat in Marea Britanie ca au pair va puteti schimba familia la care locuiti, doar daca noul aranjament indeplineste prevederile dreptului de emigrare. In cazul in care apar neintelegeri cu familia gazda, puteti sa apelati la agentia prin intermediul careia ati plecat, sa
le cereti ajutorul, sau chiar la Consulatul Romaniei de acolo.
CONDITII. Marea Britanie nu este semnatara a Acordului de la Schengen, astfel ca cetatenii extracomunitari si cei din afara Spatiului Economic European, cum sunt si romanii, au nevoie, pentru a munci in acest stat, atat de viza de intrare, cat si de permis de munca. In cazul activitatilor desfasurate pe perioada vacantelor universitare sau cele contractate in cadrul programelor au pair, nu este necesara obtinerea permisului de munca. Cetatenii romani care vor sa desfasoare activitati profesionale pe teritoriul Marii Britanii trebuie sa indeplineasca o procedura specifica. Aceasta incepe cu identificarea unui angajator dispus sa va acorde un contract de munca pe teritoriul Marii Britanii si sa solicite Departamentului pentru Educatie si Calificari, in numele dumneavoastra, emiterea permisului de munca. Dupa obtinerea acestuia, va puteti adresa Ambasadei Regatului Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord in Romania pentru eliberarea vizei de munca. Pentru relatii suplimentare trebuie sa contactati direct Ambasada Regatului Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord la Bucuresti, Strada Jules Michelet nr. 24, telefon: 021-201.72.00, site:
http://www.britishembassy.gov.uk/romania.

DIPLOME


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.