Fiecare zi israeliana a ministrului roman de Externe, Mihai Razvan Ungureanu este suprasaturata cu intalniri la nivel inalt. Seful diplomatiei romanesti nu stie ce-i odihna, si ne alearga si pe noi, ziaristii si pe membrii delegatiei care il insotesc
Fiecare zi israeliana a ministrului roman de Externe, Mihai Razvan Ungureanu este suprasaturata cu intalniri la nivel inalt. Seful diplomatiei romanesti nu stie ce-i odihna, si ne alearga si pe noi, ziaristii si pe membrii delegatiei care il insotesc. Un diplomat de la Ministerul de Externe al Israelului imi spunea ca nu-si aminteste in lunga sa cariera de o asemenea perfomanta diplomatica din partea unui ministru strain. Ieri, luni 4 iulie, de dimineata, l-am insotit pe ministru intr-o plimbare istorico-culturala prin cetatea veche a Ierusalimului. Mihai Razvan Ungureanu a fost intampinat la Zidul Plangerii de Natan Rabinovici, rabinul lui Hakotel Hamaaravi (Zidul Plangerii) care i-a prezentat un scurt istoric al acestui loc de-o importanta simbolica deosebita. Ministrul Ungureanu a atins cu ambele maini pietrele "Zidului Plangerii". L-am auzit pe rabin spunandu-i ministrului "Ai atins cu mainile esenta vietii", apoi rabinul i-a oferit cadou albumul "Atingand pietrele sfinte". Ministrul a fost apoi invitat sa viziteze tunelurile si pasajele secrete sapate sub Zidul Plangerii in epoca antichitatii iudaice. Sa umbli prin aceste tuneluri sapate sub Muntele Templului nu-i dat fiecarui muritor; subsemnatul traieste de 40 de ani in Israel dar abia acum i s-a oferit ocazia.
Drumuri subterane incepute inca de constructorii Templului Regelui Solomon si exinse pe vremea Regelui Irod. Rabinul Zidului Plangerii i-a propus ministrului roman sa viziteze si o Iehiva (scoala religioasa) aflata in preajma Zidului Plangerii. Vizita nu era fixata in program, dar ministrul a fost de acord. "Wohl" este cea mai importanta Ieshiva din zecile de scoli unde zeci de mii de elevi religiosi invata Tora. Intr-una din salile de invatatura a avut loc o lunga convorbire intre mentorul religios al Ieshivei, marele rabin Mordehai Eilon, presedintele miscarii sioniste "Bereshit" (Facerea), si ministrul de Externe al Romaniei. Doi tineri invatati, veniti din lumi diferite, de culturi diferite, cautau intelesurile religioase si laice ale adevarului.
Memorandum romano-israelian
Maratonul diplomatic a inceput dupa aceasta excursie in lumea istoriei si religiei. Mihai Razvan Ungureanu era asteptat la ministerul de Externe de omologul sau israelian, Sylvan Shalom. A fost semnat un Memorandum de cooperare intre cele doua ministere, Memorandum care va dinamiza si mai mult bunele relatii existente intre Romania si Israel.
Ministrul israelian de Externe Silvan Shalom a apreciat faptul ca Romania a devenit in ultima perioada una dintre principalele tari europene implicate in lupta impotriva antisemitismului si, totodata, retragerea Romaniei din Comitetul pentru Palestina al ONU, care in ultimii ani a adoptat decizii cu pronuntata tenta anti-israeliana. Ministrul de Externe israelian a subliniat ca se doreste o extindere a relatiilor economice dintre cele doua tari. "Peste 1600 de companii romano-israeliene opereaza in Romania, investitorii israelieni aducand in economia romaneasca peste 200 de milioane de dolari. Totusi, oamenii de afaceri israelieni au investit in Ungaria sau Polonia fonduri de ordinul miliardelor de dolari si noi dorim ca acest deficit sa fie recuperat in relatia economica cu Romania", a aratat Silvan Shalom. Acesta a mai precizat ca in anul 2004 exporturile israeliene in Romania au crescut cu 9,5%, iar exporturile romanesti au crescut cu 30%. Cei doi oficiali au semnat totodata si un Memorandum de Intelegere intre cele doua Ministere de Externe si care va permite pe viitor un dialog structurat intre cele doua institutii.
Ministrul Ungureanu a subliniat ca vizita in Israel face parte dintr-un proiect diplomatic de anvergura care are ca scop implicarea activa a Romaniei in politica larga a Orientului Mijlociu. "Credem ca Romania poate juca si ca membru al NATO si ca membru viitor al UE un rol extraordinar de intermediar politic, un rol pentru care este pregatita. De asemenea, intentia noastra este sa reconsideram relatia cu Ierusalimul, astfel incat parteneriatul nostru sa fie viabil, cu efecte politice si rezultate economice si culturale de asemenea", a declarat Mihai-Razvan Ungureanu. Ministrul roman a indicat ca mediul de afaceri din Romania are nevoie de o prezenta mai solida a investitiilor israeliene.
Intalnire prezidentiala
Silvan Shalom si Mihai Razvan Ungureanu Dupa dejunul de lucru oferit de ministrul israelian Silvan Shalom, am ajuns la Knesset (Parlamentul israelian). Aici, ministrul roman s-a bucurat de-o ceremonie de primire oficiala si a avut intalniri cu trei personalitati foarte importante ale politicii israeliene: cu Yuval Steinitz, presedintele Comisiei de Politica Externa si Aparare a Knesset-ului, Reuven Rivlin, presedintele Knessetului si Shimon Peres, vice prim-ministru al guvernului israelian. Cativa reprezentanti ai Grupului de Prietenie Israel-Romania, la care s-a alaturat deputata Colette Avital, originara din Romania, au avut un dialog cu ministrul roman in incinta Knessetului.
Un moment literalmente emotionant al vizitei la Ierusalim a fost intalnirea ministrului de Externe cu Moshe Katzav, presedintele Statului Israel, intalnire care a avut loc la resedinta prezidentiala. Ziua nu se incheiase, desi soarele incepuse sa apuna. La ora 18.30 seara, Mihai Razvan Ungureanu si delegatia care il insotea s-a deplasat la Universitatea Ebraica din Ierusalim, la "Centrul Vidal Sasson". Locurile ii erau cunoscute ministrului, aici a avut contacte culturale extrem de valoroase cu oameni de stiinta israelieni si straini, aici a avut onoarea sa fie distins de doua ori, consecutiv, in anii 1998 si 1999, cu prestigiosul Premiu universitar "Felix Rosen". La Ierusalim e apreciata implicarea ministrului roman de Externe in actiunile politice si diplomatice internationale pentru stabilitate, securitate si interactiune culturala. Conectata la realitatile din zonele fierbinti ale globului, Romania ar avea ce sa propuna. Nu mira ca multi interesati au venit sa asculte conferinta sustinuta de Mihai Razvan Ungureanu la Universitatea Ebraica pe tema "Facing History. Romania and Holocaust".


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.