La Bucuresti functioneaza o institutie care nu intra foarte des in atentia mass-media. In ciuda acestui fapt, aceasta institutie este capabila din cand in cand sa creeze valuri mari. Este vorba de Centrul de Monitorizare si Combaterea Antisemitism
La Bucuresti functioneaza o institutie care nu intra foarte des in atentia mass-media. In ciuda acestui fapt, aceasta institutie este capabila din cand in cand sa creeze valuri mari. Este vorba de Centrul de Monitorizare si Combaterea Antisemitismului in Romania (MCA-Romania), fondat de Marco Maximilian Katz, un israelian originar din Romania. In ultima vreme, memorii si adrese trimise de MCA-Romania, de Centrul Wiesenthal din Statele Unite si de avocatul Zwika Barak, reprezentantul Congresului Mondial Evreiesc, fostului premier Adrian Nastase, ministrului de Externe, Mihai Razvan Ungureanu, ministrului Culturii si Cultelor, Mona Musca, si procurorului-sef al Romaniei, Ilie Botos, au starnit probleme in activitatea unor inalte foruri statale romanesti. Ce anume nemultumeste anumite foruri internationale evreiesti si ce anume nu se receptioneaza la Bucuresti din mesajele lor? La aceste intrebari am cautat raspunsuri la sediul Centrului de Monitorizare si Combaterea Antisemitismului din Romania, mai exact la presedintele acestui centru, Marco Maximilian Katz. L-am intalnit la Ierusalim, venise sa-si petreaca cateva zile in familie.
Inteleg ca MCA este afiliata la Liga Anti-Defaimare din SUA. Care este forta acestei Ligi? Are vreo influenta in viata internationala?
ADL (Anti-Defamation League) sau Liga Impotriva Defaimarii a fost infiintata in Statele Unite ale Americii in 1913. In acei ani, numarul de evrei care au emigrat din Europa in Statele Unite era in continua crestere, acest fapt generand situatii care necesitau solutii ce nu puteau fi gasite si implementate decat in cadrul unei organizatii care sa combata in mod sistematic antisemitismul si rasismul care au macinat societatea americana a acelor ani. ADL a avut si are un rol crucial in monitorizarea si combaterea, in mod pro-activ, a rasismului si a antisemitismului in Romania. ADL este o organizatie recunoscuta pe plan international, are mii de voluntari, iar in birourile sale, raspandite in Statele Unite, lucreaza sute de angajati care coordoneaza activitatile de monitorizare si combatere a antisemitismului in toata lumea. ADL a creat un centru de educatie care elaboreaza programe de educatie implementate in academiile de politie, FBI si alte servicii din SUA. In urma legaturii directe pe care am avut-o cu Abe Foxman, directorul national al ADL, si in urma vizitei pe care am facut-o organizatiei in 2001, MCA Romania a fost afiliata acestei organizatii.
Antisemitismul are mereu forme noi si mizerabile de manifestare in lume. Considerati ca acesta este si cazul in Romania, si care sunt aceste forme de manifestare?
In istoria Romaniei s-au inregistrat capitole in care evreii au devenit victimele propriei indentitati etnice si religioase cat si a prejudecatilor traditionale izvorate din ignoranta si din invidie. Pana in anul 2004, aceste capitole au fost negate. In anul 2003, Guvernul Romaniei de atunci a negat Holocaustul evreilor romani. Ordonanta 31, care creeaza cadrul legal de monitorizare, combatere si pedepsire a celor care se fac vinovati de rasism si antisemitism, a fost emisa in 2002 si inca nu a fost adoptata ca lege. Diferite proiecte initiate, anuntate si prezentate, din motive politice, atat in tara cat si in strainatate, ca fiind finalizate raman, de fapt, nefinalizate si sunt promovate in forme care nu sunt agreate de cei care fac subiectul acestor proiecte. Intr-un mod revoltator, institutii de stat ignora corespondenta trimisa in atentia lor sau o "paseaza" catre alte institutii care, la randul lor, fie nu raspund fie raspund in mod evaziv si lipsit de orice vointa de cooperare. Un bun exemplu, si cel mai recent asupra modului in care institutiile de stat inteleg sa "participe" si sa isi onoreze initiativele si responsabilitatile este urmatorul: In urma cu o luna, MCA Romania a initiat, in vederea coordonarii evenimentelor care vor marca Ziua Holocaustului in Romania (9 Octombrie), o intalnire la care au fost invitati reprezentanti ai organizatiilor evreiesti, ai unor institutii de stat (Educatie, Cultura si Presedintie) si ai unor ambasade din Romania. La intalnire au participat toate organizatiile invitate, mai putin reprezentantii Ministerului Culturii si ai Presedintiei Romaniei. Raspunzand la mesajul trimis de MCA Romania dupa aceasta intalnire, o reprezentanta a Ministerului Culturii a contactat MCA Romania propunand o colaborare si intalniri pentru stabilirea unor relatii intre cele doua institutii. Aceste propuneri au fost inaintate cu o luna in urma. De la acea data si pana in prezent, mesajele trimise de MCA catre Ministerul Culturii, pe tema propusa de minister, au fost nu numai ignorate dar si sterse fara a fi deschise si citite. Nici din partea Administratiei Prezidentiale nu au fost receptionate reactii la mesajele trimise, fapt surprinzator dupa intalnirea pozitiva pe care am avut-o cu consilierul prezidential Claudiu Saftoiu.
Totusi, in ultimele zile, doamna ministru Mona Musca a anuntat in presa infiintarea unui Institut National pentru Studierea Holocaustului din Romania si construirea unui Muzeu al Holocaustului la Bucuresti. Sunt actiuni de mare anvergura guvernamentala.
Intr-adevar.
Am aflat ca Simon Wiesenthal Centre a adresat, in luna februarie a.c., o adresa de atentionare procurorului-sef al Romaniei, Ilie Botos. Despre ce este vorba?
Centrul Simon Wiesenthal (SWC) este o alta proeminenta organizatie evreiasca din Statele Unite care a condus si conduce operatiuni menite sa aduca in fata justitiei criminalii de razboi din diferite tari care au mainile manjite cu sangele evreilor, victime ale prigoanei naziste si fasciste. In 2003, biroul SWC din Israel, condus de dr. Efraim Zuroff, a initiat si conduce actiunea "Last Chance"(Ultima Sansa), atat in Europa cat si in America de Sud. Romania s-a numarat intre tarile in care SWC sub coordonarea dr. Zuroff a condus aceasta actiune. Actiunea nu a ramas fara efect. Evidente asupra crimelor comise impotriva evreilor romani au fost trimise in anul 2004 in atentia procurorului general al Romaniei pentru a fi examinate si a fi folosite in justitie impotriva celor care s-au facut vinovati de crime de razboi. Chiar si dr Efraim Zuroff, un om cu o vasta experienta in domeniu, obisnuit cu atitudini ostile generate de astfel de actiuni, a ramas neplacut surprins de lipsa de reactie la apelurile emise pe o tema care este in interesul Romaniei sa fie tratata cu responsabilitate si maturitate.
Cum a reactionat procurorul-sef al Romaniei? A existat vreun raspuns?
Pana in prezent nu a existat nici un raspuns si nici o alta reactie. Suntem insa siguri ca procurorul-sef va reactiona la apelurile SWC si va da in timpul cel mai scurt un raspuns bine argumentat si onest.
Putem sa stim si noi ce i-ati scris ministrului de Externe Mihai Razvan Ungureanu?
Ministrul Ungureanu, atat in cadrul vizitei efectuate in SUA in luna mai 2005 cat si in cadrul Conferintei OSCE care s-a desfasurat in Spania, in iunie 2005, a facut impresia unui om bine pregatit si talentat care are capacitatea de a reprezenta, in mod onorabil, Romania, in fata comunitatii internationale. In scrisorile adresate ministrului Ungureanu ne-am exprimat aprecierea pentru modul in care acesta s-a prezentat si a reprezentat Romania in SUA si in Spania. In acelasi timp, eu sunt convins ca este nevoie de mai mult decat promisiuni si declaratii pentru ca impresia buna creata de dl ministru sa se transforme intr-o realitate benefica Romaniei. De asemenea, am evidentiat o serie de alte realitati generate de atitudini nocive si am trimis dlui ministru scrisori si mesaje care exemplifica situatii generate la nivelul institutiilor de stat si care sunt contradictorii celor pe care Ungureanu le prezinta.
Speram ca si in acest caz sa nu se intample ceea ce s-a intamplat intre anii 2000-2004 cand promisiuni si responsabilitati asumate la nivel de stat au ramas in mare parte neindeplinite. O astfel de situatie ar duce la lipsa de incredere in prezentul Guvern si va avea repercusiuni nefaste pentru credibilitatea Romaniei in fata comunitatii internationale, credibilitate recastigata in mare masura dupa alegerile din 2004.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.