Ploile abundente din perioada 1-4 iulie au afectat - conform datelor prezentate de prefecti la videoconferinta de ieri - judetele Arad, Arges, Bistrita-Nasaud, Caras-Severin, Constanta, Calarasi, Dolj, Gorj, Giurgiu, Hunedoara, Olt, Teleorman si Valc
Ploile abundente din perioada 1-4 iulie au afectat - conform datelor prezentate de prefecti la videoconferinta de ieri - judetele Arad, Arges, Bistrita-Nasaud, Caras-Severin, Constanta, Calarasi, Dolj, Gorj, Giurgiu, Hunedoara, Olt, Teleorman si Valcea, cele mai mari probleme fiind inregistrate in judetele Olt si Teleorman. In urma precipitatiilor, patru persoane din judetul Olt si o persoana din judetul Teleorman au decedat, un copil in varsa de un an si jumatate din Olt fiind dat disparut. La aceasta se adauga disparitia unui barbat in varsta de 35 ani din judetul Teleorman, care a fost luat de ape dupa ce a incercat sa traverseze un pod. Au fost inundate 3339 case si circa 4000 ha teren agricol, iar alte sapte poduri si cinci diguri de aparare au fost distruse. Un numar de 62 localitati din cele 13 judete mentionate nu mai sunt alimentate cu energie electrica, dupa ce retelele au fost afectate de caderea copacilor. In cele 33 de localitati din judetul Teleorman, au fost inundate 2310 case (din care 16 s-au daramat) si au fost evacuate - potrivit prefectului Ion Izina - 6600 persoane, alti circa 2000 localnici fiind izolati. In acelasi judet, 12 drumuri judetene sunt impracticabile, 40 de localitati au ramas fara energie electrica si 17.845 ha de teren agricol au fost inundate. Ploile torentiale au afectat si 1300 case din judetul Olt, dintre care 60 sunt deja distruse. In judetul Giurgiu au fost afectate o mie hectare teren agricol, sase case si doua drumuri judetene, in timp ce pagubele produse in judetul Dolj se cifreaza la 1200 de gospodarii si 3097 ha teren inundate. In judetul Arges au fost inundate 30 de locuinte si 1800 ha teren.
Premierul cauta vinovatii
Premierul Calin Popescu Tariceanu a anuntat, ieri, ca va propune anularea contractelor de concesiune a instalatiilor de protectie impotriva inundatiilor, in cazul in care beneficiarii au schimbat destinatia initiala a lucrarilor fara a avea acest drept sau fara a respecta obligatiile contractuale. Seful Guvernului a discutat, ieri, in cadrul unei videoconferinte, cu prefectii din judetele afectate de inundatii, interesandu-se atat de pagubele produse, cat si de modul de functionare a echipamentelor de protectie impotriva nundatiilor si de evacuare a apelor. El a apreciat ca inundatiile inregistrate in ultima perioada au fost cauzate si de faptul ca instalatiile de protectie au fost concesionate de primarii unor firme private, beneficiarii contractelor schimband destinatia acestora in mod ilegal sau fara sa aplice masurile necesare in astfel de situatii. "Vom anula contractele care prevad schimbarea destinatiei initiale a lucrarilor fara obligatii din partea concesionarului. Preferam sa protejam localitatile decat sa facem un mic iaz de peste acolo unde fiecare crede ca isi poate permite", a spus Tariceanu.
Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor (MMGA) a transmis in luna aprilie avertismente tuturor proprietarilor - consilii locale sau persoane fizice si juridice - cu privire la obligatia de a intretine amenajarile respective. Seful Executivului a solicitat ministrilor Mediului si Administratiei, prezenti la videoconferinta, sa verifice atat prevederile legale care permit primariilor sa concesioneze astfel de lucrari cu schimbarea destinatiei initiale, cat si clauzele contractelor incheiate. "Vrem sa revizuim legislatia si sa facem modificarile necesare in asa fel incat lucrarile sa fie intretinute, chiar daca raman la primarii sau la institutiile subordonate ministerelor. Daca acestea au fost gandite ca lucrari de protectie contra inundatiilor, ele trebuie sa ramana ca atare si va trebui sa revizuim legislatia si sa facem modificarile necesare, astfel incat sa fie clar stipulata obligatia intretinerii acestora de catre proprietar", a adaugat Tariceanu. El a precizat ca acelasi lucru se intampla si cu lucrarile de imbunatatiri funciare si hidroameliorative, care nici ele nu functioneaza: "Tot ceea ce inseamna canale de desecare cuplate la statiile de pompare nu functioneaza". Situatia este "extrem de ingrijoratoare", a apreciat premierul, precizand ca efectul dat de concesionare in economie este "nesemnificativ", dar cel generat de inundatii este considerabil, motiv pentru care este de preferat ca localitatile sa fie protejate si nu sa aiba amenajat "cate unic iaz de peste".
Punctul de vedere al premierului a fost sustinut si de ministrul Administratiei si Internelor, Vasile Blaga, care a propus si redactarea unui manual cu instructiuni de interventie in caz de inundatii pentru autoritatile locale. Blaga a afirmat, la randul sau, ca "trebuie sa se iasa din situatia de contemplare". Potrivit ministrului, noii proprietari ai acestor amenajari nu le-au intretinut si, mai mult, au infundat vanele de fund pentru a face din ele pescarii si iazuri. "Nu putem sa stam cu mainile in san si cred ca trebuie responsabilizat fiecare functionar public, incepand cu primarul", a spus Vasile Blaga.
Ajutoare pentru sinistrati
Judetele Teleorman si Olt vor primi ajutoare in valoare de 9,5 miliarde de lei (950.000 de lei noi). Aceste ajutoare vor fi scoase din depozitele Administratiei Nationale a Rezervelor de Stat si constau in 34,8 tone conserve de carne; 23,2 tone de pateu de ficat; 11,6 tone de zahar; 11,6 tone de ule. Ieri, premierul a dispus scoaterea din depozitele ANRS si transmiterea catre populatia afectata de inundatiile produse in perioada 2-3 iulie. Totodata, vor fi trimise 20.000 de paini si 20.000 de sticle apa (a cate 2 litri), in echivalent valoric. Hotararea pentru aprobarea scoaterii alimentelor de la Rezervele de Stat va fi aprobata in urmatoarea sedinta a Executivului.
Premierul a precizat, ca Guvernul are obligatia sa intervina peste tot unde e nevoie si, daca va fi nevoie, vor fi date dispozitii pentru trimiterea de ajutoare "din fondurile avute la dispozitie, chiar daca nu sunt foarte abundente". In plus, a mai amintit ca gradul de asigurare a locuintelor in mediul rural tinde catre zero. "Intr-o tara normala trebuie regelmentat si acest aspect. Trebuie facuta delimitarea intre obligatuiile statului si obligatiile cetatenilor", a subliniat seful Executivului.
Ploua din nou
Precipitatiile se vor opri pana miercuri cand, treptat, va incepe din nou sa ploua in estul si vestul tarii, joi in sud, vineri in est si sud-est, dar riscul producerii de inundatii va fi redus, au informat ieri, la videoconferinta, directorii Agentiei Nationale de Meteorologie (ANM) si Institutului National de Hidrologie (INH), Ion Sandu si Petrica Stanciu. Chiar daca ploile vor reveni, frontul atmosferic va trece foarte repede, a afirmat Ion Sandu. Directorul ANM a precizat insa ca populatia trebuie sa ia in serios de fiecare data avertizarile cu privire la posibilitatea producerii de inundatii, in conditiile in care ANM transmite astfel de avertismente doar in momentul in care pericolul este iminent. "Statisticile demonstreaza ca de fiecare data cand ANM si INH au emis avertizari, s-au produs inundatii. Noi nu dam drumul la avertizari pana nu suntem 100% siguri ca vor fi probleme iar populatia ar trebui ia in considerare aceste avertizari", a spus Ion Sandu.
Directorul INH, Petrica Stanciu, a precizat ca in aceasta saptamana nu se mai asteapta depasiri ale cotelor de inundatii. In acest moment, peste cota de aparare este raul Vedea, in aval de Alexandria pana la confluenta cu Dunarea. "Celelalte rauri nu vor depasi cotele de atentie in aceasta saptamana, iar daca vor fi averse locale, pericolul apare din nou pentru raurile mici", a spus Stanciu. Potrivit directorului INH, apele se vor retrage in urmatoarele 2 zile din zonele inundate. Pe de alta parte, directorul INM a precizat ca cei care administreaza barajele mici, cu volume de 100.000 - 250.000 mc, trebuie sa procedeze la golirea acestora in momentul in care se transmit avertismente cu privire la posibilitatea producerii de inundatii. "Consiliile locale sau alti beneficiari ar trebui sa isi rezolve problemele privind evacuarea si golirea barajelor cand se emit avertizari, pentru ca daca ar fi controlate, efectele ar fi mult mai mici", a spus Petrica Stanciu.
Adio, "Solidaritatea"!
Romania nu poate sa adreseze o noua cerere de sprijin din partea Comisiei Europene pentru pagubele produse de inundatii in ultima perioada. Guvernul Romaniei a solicitat, in data de 23 iunie, accesarea Fondului Solidaritatea pentru a acoperi o parte din pagubele produse de inundatii in Banat, valoarea totala a acestora depasind 488 de milioane de euro. Conform procedurilor in vigoare, Comisia Europeana urmeaza sa raspunda solicitarii Romaniei intr-o perioada cuprinsa intre 3 si 6 luni, se specifica intr-un comunicat difuzat ieri de Biroul de presa al Guvernului. Sprijinul oferit de Comisia Europeana prin Fondul Solidaritatea, nu va acoperi pagube produse in domeniul privat, ci numai un procent din pagubele produse in domeniul public. Cuantumul despagubirilor va fi comunicat Romaniei dupa evaluarea Comisiei Europene, precizeaza sursa citata.
Fulgerele au omorat un cioban
Un barbat de 48 de ani care lucra ca cioban la o stana din Hunedoara a murit lovit de un fulger, in timp ce se afla cu oile pe pasune, cadavrul sau carbonizat fiind gasit ieri, informeaza Mediafax. Cadavrul a fost gasit ieri, la o zi dupa ce ciobanul a murit, chiar de catre seful stanei la care era cioban. Potrivit IPJ Hunedoara, Gheorghe Prisecaru, din comuna Berzesti-Tazlau, judetul Bacau, s-a angajat in urma cu cateva luni cioban la o stana unde satenii din localitatea hunedorena Bacia isi tin oile pe timp de vara. Seful de stana, Gheorghe Ghise, a declarat ca ciobanul a plecat, duminica, cu turma la pasune, cu peste o mie de oi, si nu s-a intors seara, motiv pentru care a plecat in cautarea sa, insa a gasit doar oile. Ieri, cadavrul carbonizat al ciobanului a fost gasit, iar Gheorghe Ghise a chemat Politia.
Romani luati de ape in Bulgaria
Principala autostrada din Bulgaria a fost afectata de o viitura provocata de ploile torentiale, apele revarsate - care aveau doi metri inaltime - maturand o masina in care se aflau turisti romani, care au scapat cu viata din incident, transmite site-ul novinite.com, informeaza Mediafax. Ploile care au afectat Bulgaria, la sfarsitul saptamanii trecute, au continuat sa cada in cursul noptii de duminica spre luni, provocand situatii de criza in regiunile Ruse, Varna, Veliko Tarnovo, Sumen si Pleven. Apele revarsate au inundat strazile, curtile si casele, mai multe animale domestice pierzandu-si viata. Inundatiile din Bulgaria s-au soldat cu pagube majore.
Furtuna pe Canal
Autoritatile portuare constantene au fost nevoite sa restrictioneze, ieri dimineata, traficul fluvial in Portul Constanta Sud Agigea si pe Canalul Dunare Marea Neagra pentru toate convoaiele de barje din cauza vantului foarte puternic, informeaza Mediafax. Portul Constanta Sud- Agigea a fost inchis din cauza vantului foarte puternic, care atingea 80 km/h in larg, iar valurile aveau o inaltime de 5 metri. Traficul Fluvial a ramas restrictionat pana la ameliorarea vremii. In rest, activitatea in porturile maritime s-a desfasurat normal, nefiind inregistrate incidente de navigatie.
Patru drumuri nationale afectate
Circulatia era intrerupta, ieri, pe patru drumuri nationale, in total pe 24 km, ca urmare a inundatiilor din ultimele ore, potrivit unor informatii de la Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului. Astfel, ieri nu se circula pe DN 51, (intre Vranceni si Smardioasa), pe DN 6 (Draganesti - Vlasca), pe DN 10 (Siriu) si pe DN 2 la Maracineni. Apa atingea pana la 50 de centimetri in aceste zone. Circulatia era ingreunata pe alti 21 de kilometri, pe noua drumuri nationale. Totodata, circulatia era intrerupta sau ingreunata pe 80 de kilometri de drumuri judetene si comunale, fiind distruse sapte poduri si 16 podete.
Apa potabila de la Armata
O instalatie militara de filtrare a apei potabile a fost trimisa de la Buzau duminica noaptea localitatilor sinistrate din judetul Olt, informeaza Rompres. Lt. col. Stefan Stroe, seful Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Buzau, a precizat ca este vorba de o instalatie performanta. "Desi judetul Buzau se afla la randul sau intr-o situatie critica, am trimis in judetul Olt singura instalatie de acest fel pe care o detinem cu o capacitate de filtrare a apei de 500 de litri pe ora", a mai spus responsabilul buzoian. Potrivit sursei citate, utilajul de purificare a apei infestate in urma inundatiilor a fost folosit cu succes in cursul lunii mai la Nehoiu, Siriu si Sahateni, unde, in ciuda problemelor create de inundatii, nu s-a inregistrat nici un caz de imbolnavire in randul populatiei evacuate sau sinistrate.
1400 de militari ajuta sinistratii
Ieri, la ora 8.30, actionau in zonele inundate peste 1400 de persoane angajate in structurile statului (ofiteri, subofiteri, militari etc). De asemenea, mai erau mobilizate 10 echipe ce lucratori de la Electrica si o echipa de la AND. Tot in zonele afectate sunt puse la dispozitia autorittilor locale 28 barci;7 barci asalt; 8 barci pneumatice; 2 elicoptere; 4 generatoare curent; 8 pompe; 19 motopompe; 64 autospeciale; 5 TAB; 33 autocamioane; 2 ARO; 4 autoturisme; o autovidanja; un utilaj pentru aluviuni si o instalatie de purificare a apei de 500 l/h.
Graul distrus de ape
Recolta de grau din acest an ar putea fi redusa cu mai mult de 20% fata de estimarile initiale, din cauza ploilor cazute in ultimele zile, a declarat ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur, informeaza Rompres. "Estimarile din camp de la inceputul lunii iunie indicau o productie de grau de cel putin 7 milioane de tone, dar evolutia vremii din ultimele zile ne da peste cap toate prognozele de pana acum", a spus ministrul Flutur. In prezent, specialistii Ministerului Agriculturii centralizeaza datele incercand sa faca o evaluare a pagubelor inregistrate in agricultura. Nu numai graul are de suferit din cauza ploilor, ci si rapita unde recolta este deja compromisa in proportie de 50%, dar si orzul. "Desi secerisul la orz este aproape de final - 90% din suprafata fiind deja recoltata - in zonele unde nu a fost cules sunt sanse extrem de mici de a mai obtine ceva", a precizat ministrul Agriculturii. La fel de nelinistiti de ceea ce se intampla cu recoltele lor sunt si producatorii agricoli. "Daca vom mai avea iar patru zile cu soare si din nou ploaie cred ca ne putem lua adio de la graul pentru panificatie in acest an", a declarat presedintele Ligii producatorilor agricoli din Romania (LAPAR), Adrian Radulescu.
35.000 ha de terenuri agricole inundate
Precipitatiile abundente din perioada 1-3 iulie au produs pagube pe o suprafata de peste 35.000 hectare de teren, din care aproape jumatate sunt in judetul Telorman, informeaza Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MAPDR). Inundatiile au afectat in judetul Teleorman 17.875 ha de teren, din care 3.200 ha de grau, 2.800 ha de porumb, 1.700 ha de floarea soarelui, 3.150 ha de legume, 2.500 ha de furaje, 4.375 ha de pasuni si 150 ha de vita de vie. Alte regiuni ale tarii unde exista terenuri inundate sunt in judetele Arges (9.729 ha), Dolj (3.097 ha), Valcea (2.443 ha), Olt (1.900 ha), Gorj (381 ha) si Constanta (150 ha). De asemenea, ploile au distrus 10,1 kilometri de drumuri forestiere si au dus la blocarea unor segmente de 70 kilometri. In acelasi timp, au fost inundate 3050 ha de paduri. Potrivit ministerului, sunt in functiune 172 statii de pompare pentru evacuarea apelor.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.