Deloc paradoxal, multora dintre romani leul nou le trezeste amintiri vechi. Din vremurile cand salariile rar depaseau cateva mii de lei, iar daca te gandeai suficient puteai sa gasesti o intrebuintare chiar si pentru moneda de 5 bani. Si asta fara sa
Deloc paradoxal, multora dintre romani leul nou le trezeste amintiri vechi. Din vremurile cand salariile rar depaseau cateva mii de lei, iar daca te gandeai suficient puteai sa gasesti o intrebuintare chiar si pentru moneda de 5 bani. Si asta fara sa fie nevoie sa te atingi de coada leului.
Sigur, acela era un leu comunist, totalitar, "rasa" disparuta intre timp si in locul careia s-a instalat, timp de 15 ani, leul maidanez, animal inflationist, de tranzitie, care isi traieste acum ultimele zile de viata. Si asta pentru ca, de la 1 iulie, circula in libertate leul nou, sau greu cum mai este alintat, varianta imbunatatita, deflationista, a leului de tranzitie.
Lansat la miez de noapte, in direct la televiziune, noul leu a avut la capatai o gramada de ursitoare, atrase de lumina reflectoarelor si de ceva greu de definit in cateva cuvinte, care se numeste rating.
Guvernanti, bancheri, ziaristi, s-au intrecut in discursuri, unii imbinand proza cu versurile, in incercarea de a sublinia importanta istorica a evenimentului si consecintele sale declarat benefice.
Ca evenimentul este important nu incape indoiala. Interesul pentru leul nou este insa repartizat inegal printre romani, ca de altfel si consecintele.
Cei mai fericiti sunt bancherii si contabilii. Taierea celor patru zerouri simplifica mult calculele si operatiunile contabile, iar introducerea euro, atunci cand va avea loc, va fi si ea mult usurata. Denominarea pica bine probabil si pentru cei care lucreaza in turism. Imaginea de tara cu o moneda stabila si cu un curs de schimb decent, poate fi un atu in ochii strainilor.
Nu in ultimul rand, lansarea leului nou a fost o mana cereasca pentru presa, desi nu se poate spune ca este o vara lipsita de evenimente.
Pentru majoritatea romanilor insa, interesul nu se ridica decat pana la nivelul unei curiozitati amestecata cu neincredere. Dupa 15 ani de falimente bancare si nebancare, cu escale pe la Caritas, Safi si FNI, romanul s-a antrenat pe propriul buzunar sa fie circumspect cand e vorba de bani. Asa incat, nu e de mirare ca in primele zile de viata leul nou nu are prea multi adepti. Daca pentru romanul de rand evenimentul are mai mult o importanta simbolica, politicienii tind sa ii exagereze strident proportiile.
In timp ce pentru presedintele Basescu leul nou este un "semn de sanatate a economiei", premierul Tariceanu il vede ca fiind "un pas care marcheaza incheierea tranzitiei".
Sigur, economia este acum mai sanatoasa decat in trecut, dar pericolul de recidiva este inca ridicat. Starea mai buna a si permis de altfel operatiunea de denominare, insa leul nou nu poate fi considerat deocamdata un indicator al performantei economice.
Este doar un semnal ca Romania a iesit dintr-o lunga perioada inflationista si va depune eforturi sa nu se mai intoarca la ea. Nu exista insa nici o garantie in acest sens. Ba chiar exista chiar indicii ca lupta nu va fi usoara.
Lansarea leului greu ar fi trebuit, conform planurilor Bancii Nationale, sa coincida cu o perioada evidenta de scadere a inflatiei, conditie necesara pentru ca zerourile din coada leului sa nu se regenereze prea curand. Din pacate insa, chiar in aceasta perioada, BNR a fost obligata sa isi revizuiasca in crestere "tinta" de inflatie pentru 2005 si sa avertizeze ca lucrurile ar putea evolua in acelasi fel si anul viitor. Scumpirile in valuri anuntate pentru carburanti, energie termica si gaze, precum si anuntul privind posibila majorare a TVA in 2006, risca sa faca rapid uitata atmosfera festiva de la lansarea noului leu.
Cat priveste incheierea perioadei de tranzitie, ea va avea loc atunci cand greutatea leului va fi data de performanta economiei si de cresterea productivitatii si nu de o simpla operatie estetica. Faptul ca leul a pierdut patru zerouri nu produce nici un efect la nivelul economiei. Nu creste exportul si nu explodeaza productia. Nu se majoreaza veniturile si nu se reduc costurile. Cel mult inflatia s-ar mai putea "rotunji" cu un 0,1% o data cu preturile. Fenomen tipic de tranzitie.
Oricum, daca leul nou nu a lichidat tranzitia ne putem totusi consola cu faptul ca stimuleaza inovatia. Sensibila la dificultatile de calcul ale romanilor, o firma a lansat pe piata portofelul dotat cu convertor din leul vechi in leul nou. Succes garantat.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.