Agentia spatiala americana (NASA) a inregistrat, ieri, un succes tehnic istoric provocand coliziunea dintre un modul si o cometa, la o distanta de 133 de milioane de kilometri de Pamant, experiment care va aduce informatii noi despre formarea sistemu
Agentia spatiala americana (NASA) a inregistrat, ieri, un succes tehnic istoric provocand coliziunea dintre un modul si o cometa, la o distanta de 133 de milioane de kilometri de Pamant, experiment care va aduce informatii noi despre formarea sistemului solar, transmite AFP, citata de Mediafax. Proiectilul sondei Deep Impact a lovit cometa Tempel 1 asa cum fusese prevazut, putin dupa ora locala 22.55 (luni, 8.55, ora Romaniei), ziua sarbatorii nationale a Statelor Unite.
"Avem confirmarea" impactului, a declarat dupa cateva minute un tehnician NASA, in aplauzele si felicitarile tuturor celor prezenti la Jet Propulsion Laboratory (JPL) din Pasadena. O imagine surprinsa de sonda Deep Impact - care a ramas la o distanta de 500 de kilometri de cometa - infatiseaza un con inversat iesind din Tempel 1, ceea ce reprezinta norul provocat de socul impactului cu proiectilul. "Norul este mult mai mare decat ne asteptam", a spus unul dintre tehnicienii de la JPL.
Inainte de impact, proiectilul a transmis o imagine a cometei, un astru neregulat in forma de para prezentand o suprafata preponderent alba, pe care se desenau mai multe cratere. Potrivit tehnicienilor, modulul a cazut exact acolo unde fusese prevazut, dupa ce s-au efectuat trei corectii succesive ale traiectoriei sale, in ultimele 90 de minute dinainte de impact.
Lansata de la Cap Canaveral, Florida, sonda Deep Impact a efectuat in 173 de zile o calatorie de aproximativ 431 de milioane de kilometri pentru a se apropia de Tempel 1. Proiectilul s-a separat de sonda duminica, la ora 06.07 GMT. Experimentul, care ar trebui sa permita o cunoastere mai buna a procesului de formare a sistemului solar, constituie o premiera in istoria spatiala a omenirii.
La o jumatate de ora dupa impact, turnul de control de la JPL continua sa primeasca imagini din ce in ce mai precise ale lui Tempel 1 si a veritabilei explozii pe care a provocat-o coliziunea. Cercetatorii estimau ca impactul dintre cometa si proiectilul cu o greutate de 370 de kilograme va crea un crater de dimensiunile unui stadion in nucleul cometei si va proiecta in spatiu un nor de particule. Nucleul lui Tempel 1, care se roteste in jurul Soarelui pe o orbita situata intre Marte si Jupiter, are un diamentru de sase kilometri.
Cercetatorii au eliminat din start riscul unei explozii de proportii a cometei sau al devierii orbitei sale. Impactul si urmarile acestuia au fost observate si filmate de instrumentele de la bordul sondei dar si de telescoapele spatiale de sol, de genul lui Hubble. "Vom culege o cantitate imensa de informatii", a aratat Michael A. Hearn, profesor de astronomie la Universitatea Maryland, seful echipei stiintifice a proiectului.
Una dintre teoriile privind prezenta apei pe Pamant este ca aceasta ar fi fost adusa din spatiu de o ploaie de comete si asteroizi care ar fi cazut pe planeta noastra in urma cu patru miliarde de ani. Succesul acestei misiuni intervine exact la timp pentru a remonta moralul NASA, greu incercata in urma cu doi ani si jumatate de catastrofa Columbiei, si care se pregateste sa reia zborurile cu naveta pe 13 iulie, cu Discovery. Totodata, el a avut loc, concidenta sau nu, chiar in ziua sarbatorii nationale a Statelor Unite. (D.V.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.