Regiunea Caucazului de Nord a Rusiei prezinta toate simptomele unei crize sistemice: conflicte etnice, lupte pentru putere si cresterea activitatii opozitiei. Aceasta provoaca o mare durere de cap pentru Moscova, cand se iau decizii pentru remanieri
Regiunea Caucazului de Nord a Rusiei prezinta toate simptomele unei crize sistemice: conflicte etnice, lupte pentru putere si cresterea activitatii opozitiei. Aceasta provoaca o mare durere de cap pentru Moscova, cand se iau decizii pentru remanieri de personal.
Daca actualii sefi regionali nu sunt lasati pe posturile lor si nu li se da un vot de incredere, atunci trebuie gasiti succesori sau trebuie aduse persoane din afara. In majoritatea republicilor regiunii, conflictele puternice care ameninta stabilitatea politica au devenit obisnuite.
Osetia de Nord, dupa tragedia de la Beslan, a fost primul semn al destabilizarii regionale. Post-Beslan, rudele celor omorati au demarat proteste ce cereau demisia sefului regional, Aleksandr Dzasohov. Tacticile obisnuite ale centrului federal sunt de a evita orice precedent periculos atunci cand liderii regionali sunt demisi la presiunea opozitiei. In acest caz, pretextul folosit pentru demiterea luui Dzasohov a fost refuzul sau de a semna un program schitat de reprezentantul prezidential al districtului, Dmitri Kozak. Documentul prevedea reglementarea lungului conflict Osetia-Ingusetia, care a reizbucnit, in ciuda reformarii guvernarii locale.
Reforme similare au aprins scantei si in alte parti ale Caucazului de Nord - in Ingusetia, miscarea de opozitie Ahki-Iurt si deputatul Musa Ozdoev au cerut ca Osetia de Nord sa restituie tinutul Prigorodni, iar presedintele ingus, Murat Ziazikov, sa demisioneze. Protestele au incetat cand Ziazikov l-a numit pe liderul opozitiei, Boris Arsamakov, in functia de consilier, la inceputul acestei saptamani. Ziazikov si-a pastrat postul si a primit un vot de incredere de la centru.
Kabardino-Balkaria, cunoscuta pentru stabilitatea relatiilor interetnice, a vazut lucrurile inrautatindu-se cand a izbucnit un conflict pentru controlul statiunii Elbrus - principala resursa economica a zonei - intre balkari si centrul regional - dominat de kabardini.
O noua lege a guvernarii locale a plasat tinutul Elbrus sub control central, in timp ce autoritatile locale si-au vazut functiile dublate de trimisii presedintelui republican. Protestele au scos mii de oameni in strada.
O criza politica se naste si in Karaciai-Cerkessia, dupa uciderea unui deputat si a altor sase localnici, ceea ce a provocat conflicte economice intre clanurile karaciaie. Opozitia a cerut la jumatatea lunii trecute ca presedintele Mustafa Batdiev sa demisioneze. O alta problema a aparut cand al patrulea grup etnic al republicii, abazinii, l-a atacat pe motive identice cu cele din Kabardino-Balkaria: o noua lege a guvernarii locale.
Dar reforma guvernarii locale este doar un pretext in lupta pentru influenta politica si resurse economice. In Kabardino-Balkaria, scanteia a fost statutul Elbrus si distributia veniturilor pe care le aduce. In Karaciai-Cerkessia, problema a fost statutul celei mai mari ferme a republicii, Iujnii, care are o contributie deosebita la bugetul local. Opozitia ingusa - sprijinita de cativa dintre cei care au pierdut ultimele alegeri prezidentiale - a folosit conflictul dureros cu Osetia de Nord ca situatie perfecta de targuiala in negocierile cu executivul local. Dar aproape toate luptele economice si politice din Caucazul de Nord sunt agravate de ciocnirile etnice sau de clan.
In prezent, in Daghestan, situatia este la mijloc. Timp de cativa ani, cel mai mare grup etnic al regiunii, avarii, a incercat sa recastige controlul regional de la darghini. Avarii, recent, si-au intensificat activitatile, in asteptarea demisiei presedintelui Magomedali Magomedov. In august anul trecut, ministrul de Interne al republicii a avut de-a face cu o revolta a departamentului sau municipal din Hasaviurt, care a refuzat sa ii recunoasca autoritatea. Actiunile departmanetului au fost sustinute de primarul din Hasaviurt, Saighidpasa Umahanov, avar, si singura persoana care se opune deschis sefului Consiliului de Stat al republicii. Umahanov este, de asemenea, seful miscarii de opozitie Alianta Nordica.
Diferitele conflicte etnice si de clan din Caucazul de Nord sunt agravate de ineficienta elitelor conducatoare locale: regiunile sudice sunt printre cele mai sarace din Rusia, multe dintre ele aflandu-se in preajma unor catastrofe socio-economice, iar increderea in autoritati este in cadere.
Reprezentantul prezidential, Kozak, a descris toate acestea in raportul sau, care stipuleaza necesitatea destramarii puterii regionale de clan si intarirea controlului federal. Moscova se confrunta cu o misiune aproape imposibila de a rezolva o criza sistemica de o asemenea maniera incat sa nu rupa fragilul echilibru si sa duca la escaladarea conflictului din regiune.
Tatiana Stanovaia, analist-expert la Centrul pentru Tehnologii Politice din Moscova. Comentariul a fost difuzat de RIA Novosti si preluat de Agentia "Rusia la zi"


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.