Presedintele Traian Basescu a tinut un discurs fluviu, duminica seara la Palatul Snagov, in fata a cateva sute de magistrati veniti la "Ziua Justitiei", prin care le-a cerut acestora sa realizeze situatia in care au adus Romania: "Dumneavoatra suntet
Presedintele Traian Basescu a tinut un discurs fluviu, duminica seara la Palatul Snagov, in fata a cateva sute de magistrati veniti la "Ziua Justitiei", prin care le-a cerut acestora sa realizeze situatia in care au adus Romania: "Dumneavoatra sunteti cei care veti decide intrarea sau amanarea intrarii Romanie in UE la 1 ianuarie 2007. Sa ma intelegeti foarte bine, nu se pune problema incercarii unui transfer de responsabilitate. Raportul de tara de la sfarsitul acestui an este esential". Basescu a reamintit faptul ca Romania are trei probleme dificile, din care Justitia este cea mai mare, mai ales pentru ca Executivul nu o poate controla, pentru a remedia la timp defectiunile sistemului. Seful statului a apreciat ca nu se poate pune problema ca magistratii nu inteleg ceea ce se intampla, deoarece toti au studii superioare si nivele ridicate de pregatire profesionala, comparativ cu celelalte categorii profesionale.
Referindu-se la independenta puterii judecatoresti, Traian Basescu a precizat: "Nimeni nu asteapta decat ca Justitia sa devina un mecanism care functioneaza rotund in protejarea intereselor societatii. (...) Stiu ca inca va imaginati ca ar exista politicul ce ar influenta cariera dumneavoastra, soarta dumneavoastra, daca nu dati o solutie favorabila unui grup sau altul. Va garantez ca sunteti independenti si ca nimeni nu se atinge de dumneavoastra, indiferent ce solutie dati".
Perdaful prezidential
Desi a recunoscut ca de ziua cuiva nu se obisnuieste sa se spuna lucruri neplacute, Basescu a aratat ca, nemaivand alta ocazie, isi va cere scuze la sfarsit, pentru perdaful pe care l-a pregatit pentru magistrati: "Soarta, evolutia Romaniei in procesul de integrare depinde de dumneavostra si nu numai de corectitudinea cu care rezolvati cazurile pe care le aveti, ci depinde si de viteza cu care o faceti. Tehnica nesfarsita a amanarilor unor procese este un alt punct negru al justitiei noastre. Fie ca sunt cazuri comerciale, fie penale, intarzierea la nesfarsit a solutiilor nu face decat sa ajute la punerea etichetei: justitie neperformanta. In general, in ceea ce priveste aplicarea legilor Romaniei, vorbim despre un corp profesional cu inalta calificare, care in primul rand trebuie sa vrea sa aiba calitate, ceea ce inseamna solutii bine date si, al doilea lucru, viteza. Degeaba, intr-un proces comercial, dati solutia corecta dupa cinci ani. Intre timp, una din cele doua parti este in faliment, cu toate efectele pe care le implica o intarziere in materie comerciala. Degeaba faceti dreptate in materia restituirii proprietatii sau a revendicarilor dupa 12 ani. Degeaba. Prin procesul de tergiversare de multe ori purtam oamenii pe drumuri de nu-i mai prinde in viata soluta corecta, pe care pana la urma o dati. Nu sunt un om care nu a vazut. Am vazut in Bucuresti - si sunt magistrati din Bucuresti aici - atatea terenuri mutate din Ialomita in centrul Capitalei, atatea constructii aprobate impotriva autorizatiilor administratiei locale in zone verzi ale Bucurestiului. Nu-mi poate spune nimeni ca nu s-ar intampla", a mai sustinut Basescu. Seful statului a afirmat ca a vazut "legi ale statului roman siluite, modificate prin hotarari politice ale unui consiliul general. Le-am vazut cu ochii mei. Stiu ce poate sa faca Justitia subordonata politic. Dar astazi nu sunteti subordonati nimanui. Nu va cere nimeni nimic altceva decat sa credeti ca sunteti liberi sa aplicati legea. Este apelul - scuzati-ma ca il spun, ca il formulez dramatic - al sefului statului catre corpul de magistrati al Romaniei, prin care atentionez ca aveti soarta tarii in mana. A fost o preevaluare acum doua-trei saptamani si sa stiti ca, daca nu se schimba lucrurile rapid pana in octombrie, justitia nu va trece cu un calificativ satisfacator raportul de tara. Si pe umerii dumneavoastra, din punct de vedere profesional, si pe ai mei din punct de vedere politic, va apasa esecul intrarii Romaniei in UE la 1 ianuarie 2007".
CSM l-a dezamagit pe Basescu
Basescu a amintit ca are dreptul constitutional de a prezida sedintele Consiliului Superior al Magistraturii si ca, pana acum, a participat la trei dintre aceste sedinte, care l-au deceptionat: "Am un gust amar dupa ultimele doua sedinte, dar voi insista sa particip la sedinte in conditii in care presedintele are dreptul de a participa, nu are drept de vot, nu influenteaza lucrurile, doar isi spune parerea". Basescu s-a referit prin aceste remarci la episodul de pomina cand le-a cerut membrilor CSM sa-si asume raspunderea pentru reforma, iar acestia au dat din colt in colt, uitandu-se minute in sir unii la altii, cand li s-a cerut sa-si aleaga pedeapsa cuvenita in caz ca nu-si vor indeplini atributiile de serviciu.
Marii absenti si rezistenta la reforma
La randul ei, ministrul Justitiei, Monia Macovei a cerut magistratilor sa-si faca datoria si, ca surpriza de ziua lor, i-a anuntat ca pana la finele anului fiecare judecator si procuror va avea propriul computer.
Potrivit unui anunt oficial de ieri, Ministerul Justitiei va cumpara 124 de servere, 7.000 de statii de lucru, 30 de laptopuri si 1295 de imprimante. Necesarul Ministerului Public vizeaza 386 de servere, 3000 de statii de lucru, 300 de laptopuri, 1117 de imprimante si 419 de scanere. Atribuirea contractului de furnizare in leasing se va face prin intermediul unei licitatii deschise prevazuta pentru data de 22 august. Ramane de vazut cum vor utiliza magistratii aceste echipamente, in conditiile in care un numar insemnat dintre ei nu stiu sa opereze la un computer.
Revenind la "Ziua Justitiei", evenimentul s-a remarcat mai ales prin absenta unor inalti magistrati - unii dintre ei legati prin anumite fire de fosta guvernare PSD - care n-au onorat acest eveniment. Printre marii absenti s-au numarat presedintele si vicepresedintele Inaltei Curti de Casatie, Nicolae Popa si respectiv Lidia Barbulescu; judecatorii Curtii Constitutionale; seful PNA, Ioan Amarie; fosta ministra a Justitiei, Rodica Stanoiu; sefii unor directii din Parchetul General; presedinti ai unor curti de apel si parchete de pe langa acestea. Absentele notabile confirma in unele cazuri rezistenta la reforma din Justitie care se constata in ultima perioada, fenomen care lasa putine sperante reabilitatarii Justitiei pana in luna octombrie, cand se va decide in raportul de tara daca puterea judecatoreasca da semne de insanatosire.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.