Peste 165.000 de candidati dintre cei care au promovat testele orale ale examenului de bacalaureat sustin, de ieri, probele scrise, testul de luni fiind cel la limba si literatura romana. Elevii au avut la dispozitie cate trei ore pentru a rezolva su
Peste 165.000 de candidati dintre cei care au promovat testele orale ale examenului de bacalaureat sustin, de ieri, probele scrise, testul de luni fiind cel la limba si literatura romana. Elevii au avut la dispozitie cate trei ore pentru a rezolva subiectul cu numarul 2, cel care a fost extras de catre secretarul de stat pentru invatamantul preuniversitar, Paloma Petrescu, din cele trei variante realizate pentru bacalaureat de catre Serviciul National de Evaluare si Examinare al Ministerului Educatiei si Cercetarii. Candidatii au avut de rezolvat trei subiecte, dintre care doua notate cu 40 de puncte, iar cel de-al treilea, cu 10 puncte. Primul dintre ele, notat cu 40 de puncte, s-a referit la poezia "Din valurile vremii" de Mihai Eminescu, creatie despre care elevii a trebuit sa raspunda la zece intrebari, notate fiecare cu cate patru puncte. Candidatilor li s-a cerut sa noteze expresii si locutiuni din poezie, sa evidentieze polisemantismul, sa corecteze unele aprecieri scrise, intentionat, gresit despre poezie si sa comenteze ultima strofa, prin evidentierea relatiei dintre ideea poetica si mijloacele artistice. Cel de-al doilea subiect, notat cu 10 puncte, a constat in redactarea unei scrisori adresate unei verisoare, in care elevii sa prezinte un moment al festivitatii organizate cu prilejul incheierii cursurilor. In scrisoare se cerea integrarea adecvata (indiferent de ordine si de forma lor in context) a mai multor cuvinte, utilizarea stilului epistolar, precum si folosirea normelor de exprimare corecta, de ortografie si de punctuatie intr-un registru stilistic adecvat. Ultimul subiect a primit 40 de puncte si a constat in redactarea unui eseu care sa ilustreze particularitatile romanului (pana la al doilea razboi mondial), prin referire la o opera literara studiata. In elaborarea eseului, elevilor li s-a cerut sa tina cont de mai multe repere, printre care precizarea a patru caracteristici ale romanului, existente in opera literara studiata, relevarea particularitatilor discursului narativ (compozitie/ planuri narative, alternanta, inlantuire, final), in romanul ales, prezentarea constructiei subiectului din roman, cu integrarea adecvata a conceptelor operationale specifice: actiune, conflict, relatii temporale si spatiale, comentarea a doua scene/secvente narative semnificative pentru evolutia personajului principal/a unui personaj din roman, precum si exprimarea unui punct de vedere argumentat, prin referire la romanul studiat, in legatura cu afirmatia lui Eugen Lovinescu: "Intr-o oarecare masura, analiza psihologica se afla indaratul mai tuturor creatiilor epice". Toate subiectele au fost obligatorii si s-au acordat zece puncte din oficiu. (M.J.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.