Asa cum stie fiecare copil american, pe 4 iulie se sarbatoreste declaratia de independenta, semnata la Philadelphia, in 1776. Cel care are meritul de a fi redactat declaratia a fost Thomas Jefferson. Al doilea paragraf al acesteia incepe cu celebra f
Asa cum stie fiecare copil american, pe 4 iulie se sarbatoreste declaratia de independenta, semnata la Philadelphia, in 1776. Cel care are meritul de a fi redactat declaratia a fost Thomas Jefferson. Al doilea paragraf al acesteia incepe cu celebra fraza "consideram ca adevaruri de la sine intelese faptul ca toti oamenii sunt egali din nastere, ca sunt inzestrati de catre creator cu anumite drepturi inalienabile, ca printre acestea se numara dreptul la viata, la libertate si la a nazui spre fericire". Aceste cuvinte reprezinta nu numai o capodopera a prozei engleze, ci insasi ideea americana despre libertate.
De asemenea, este important ca, in aceste vremuri dificile, sa luam in considerare faptul ca declaratia a fost semnata la inceputul unui lung razboi de independenta. Chiar inainte de ziua semnarii, pe 3 iulie, 32.000 de soldati englezi au debarcat in New York pentru a pune capat rebeliunii coloniale americane. In realitate, razboiul avea sa continue inca sapte ani, pana in 1783, cand independenta celor treisprezece colonii americane a fost confirmata printr-un tratat de pace.
Revista Time incheie fiecare an prin desemnarea unei persoane drept personalitatea anului, iar in 1999 au existat numeroase discutii referitoare la persoana care sa fie desemnata drept personalitatea mileniului. Un important comentator politic american, George Will, l-a nominalizat pe Thomas Jefferson. Nu cred ca exista o alegere mai potrivita. Secolul trecut a fost martorul unei lipse de umanitate fara precedent, perpetuata de regimurile totalitare; in acelasi timp - in special in ultimii ani - s-au raspandit mai mult ca oricand ideile lui Jefferson, vechi de 200 de ani, despre libertatea oamenilor.
Asa cum patriotii americani au stabilit democratia in 1776, prin semnarea declaratiei de independenta, poporul roman a restabilit aici, in 1989, guvernarea democratica. In cei 15 ani care au trecut de atunci, institutiile democratice din Romania au devenit mai puternice, presa este mai activa, societatea civila este din ce in ce mai energica, iar cetatenii sunt din ce in ce mai implicati, solicitand transparenta si reactii de la guvernanti. Mai mult, Romania, care a suferit timp de zeci de ani sub tiranie, s-a alaturat Statelor Unite si altor natiuni in raspandirea acelor idealuri de democratie. Statele Unite sunt onorate sa lucreze impreuna cu Romania in cadrul comunitatii democratiilor, un for de natiuni al carui scop este acela de a promova si consolida democratia peste tot in lume. De asemenea, consideram Romania drept un aliat deschis si de incredere in cadrul altor foruri internationale, cum ar fi consiliul de securitate al ONU, OSCE si NATO. Sprijinul si angajamentul Romaniei au fost extrem de importante in stabilirea unor regimuri democratice in zone de conflict cum ar fi Irak si Afganistan.
Exista voci care spun ca acestea din urma nu pot fi niciodata state democratice. Dar se pare ca spusele lui Thomas Jefferson, ca "toti oamenii" - nu numai americanii sau occidentalii - au "anumite drepturi inalienabile", avanseaza chiar si in randul unor popoare foste victime ale tiraniei, cum sunt acestea.
Intr-adevar, viziunea lui Thomas Jefferson este si mai puternica in noul mileniu. In timp ce sarbatorim democratia, pe 4 iulie, ar fi bine ca noi toti sa reflectam, cateva clipe, la puterea ideilor si la dorinta continua de libertate a oamenilor.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.