Cele patru imobile distruse in explozia din cartierul Colentina au fost demolate, sambata, de Primaria Sectorului 2, acestea urmand sa fie reconstruite de autoritatea locala, din sponsorizari. Demolarea imobilelor din strada Apostol Nicolae - distrus
Cele patru imobile distruse in explozia din cartierul Colentina au fost demolate, sambata, de Primaria Sectorului 2, acestea urmand sa fie reconstruite de autoritatea locala, din sponsorizari. Demolarea imobilelor din strada Apostol Nicolae - distruse in proportie de 80 - 90 la suta sau in totalitate - a fost supravegheata de procurori, experti in constructii si reprezentanti locali. Costurile intregii operatiuni sunt suportate de primarie, pagubele urmand a fi recuperate in instanta de la cei vinovati de explozie, neidentificati inca de Parchet, a declarat primarul Sectorului 2, Neculai Ontanu, prezent la fata locului. El a precizat ca, in urma exploziei, trei imobile au fost distruse in proportie de 80 - 90 la suta (fiind vorba de cladirile situate la numerele 98, 99 si 102A), in timp ce cladirea in care a avut loc deflagratia - imobilul de la numarul 100, in care se afla atelierul de incaltaminte - a fost distrusa in totalitate. Edilul Sectorului 2 a precizat ca autoritatea locala a reusit sa convinga proprietarii imobilelor de la numerele 98, 99 si 102 A de pe strada Nicolae Apostol sa nu se opuna demolarii constructiilor, casele acestora urmand sa fie refacute din sponzorizari atrase de primarie. "Demolarea cladirilor nu a fost posibila, pana acum, din doua motive: opozitia proprietarilor si ancheta derulata de procurori", a spus Ontanu. Alte sapte imobile din apropiere au avut de suferit din cauza exploziei de acum doua saptamani, insa pagubele au fost minore, a mai spus acesta.
Oferta de cazare a primariei, refuzata
Potrivit lui Ontanu, primaria - cu sprijinul unor sponsori - va reface imobilele cat mai curand posibil, deoarece stabilirea vinovatilor si recuperarea prejudiciului de catre cei care au suferit diferite pierderi in urma exploziei "reprezinta o chestiune de durata". Cat priveste autoritatea locala, aceasta va da in judecata vinovatii pentru a recupera banii pentru operatiunile de demolare, finantate din fonduri de la buget. "Pana se stabilesc vinovatii mai dureaza. Atunci cand or sa fie identificati urmeaza contestatii in instanta si procese care pot dura ani de zile. Iar oamenii ce or sa faca? Sa stea sub cerul liber pana isi recupereaza prejudiciul? Nu putem sa lasam oamenii in strada ani de zile, pana la finalizarea procesului. Le refacem casele din sponsorizari, iar banii cheltuiti pentru demolare ii vom recupera de la vinovat, dupa ce acesta va fi stabilit de catre organele de ancheta", a mai spus primarul Sectorului 2, adaugand ca, cel mai probabil, refacerea locuintelor va incepe saptamana viitoare. Proprietarii imobilelor demolate au preferat sa locuiasca la rude, in perioada reconstructiei caselor, acestia refuzand oferta de cazare a primariei de sector.
Morti si raniti
Deflagratia din Colentina s-a produs in data de 17 iunie, in jurul orei 07.15, cel mai probabil cand trei angajati ai atelierului de incaltaminte de pe strada Nicolae Apostol au intrat in cladire si au aprins lumina. Explozia a distrus total una din case, alte imobile au fost grav afectate, iar unele locuinte au peretii crapati sau geamurile sparte. De asemenea, un autoturism Mercedes, parcat in curtea atelierului, a fost aruncat de suflu la peste zece metri distanta. Bilantul exploziei a fost patru morti si cinci raniti. Doi tineri care locuiau in casa de langa atelierul de incaltaminte au murit in aceeasi zi - unul in explozie, iar altul in drum spre spital. Din cele sapte persoane care au fost ranite, doua dintre acestea au murit, mai tarziu, la spital. Vinovati pentru explozia din cartierul Colentina sunt atat autoritatile, cat si proprietarii, care nu aveau autorizatie de construire pentru imobile si erau racordati ilegal la reteaua de gaze, declara prefectul Capitalei, Mioara Mantale, la cateva zile de la accident. Pana in prezent, la trei saptamani de la deflagratie, autoritatile nu s-au pronuntat cu privire la cauzele exploziei din cartierul Colentina. (B.C.G.)

Ziua

Sursa: ZiuaTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.