Doisprezece copii cu varste cuprinse intre 9 si 17 ani au fost adusi in stare grava, la sfarsitul saptamanii trecute, la Spitalul de Pediatrie Sfanta Maria din Iasi, dupa ce s-au intoxicat cu o substanta toxica. Copiii lucrau impreuna cu mai multi ad
Doisprezece copii cu varste cuprinse intre 9 si 17 ani au fost adusi in stare grava, la sfarsitul saptamanii trecute, la Spitalul de Pediatrie Sfanta Maria din Iasi, dupa ce s-au intoxicat cu o substanta toxica. Copiii lucrau impreuna cu mai multi adulti, in total 40 de persoane, la o ferma din Iasi. "Au mancat niste piersici si le-a fost rau. Ameteau, ii durea capul, lesinau si i-am adus la spital. Nu stim sigur daca erau stropite piersicile, pentru ca nimeni nu ne-a spus nimic, dar eu cred ca au fost stropite", a povestit Maria Raileanu, mama unui copil bolnav. Se pare ca intoxicatia a fost determinata de consumul de piersici stropite, medicii punand diagnosticul de intoxicatie cu insecticid. La ora actuala copiii sunt in afara oricarui pericol. Specialistii epidemiologi de la Directia de Sanatate Publica Iasi au incercat sa intre in incinta fermei pentru a afla care este cauza imbolnavirii copiilor, dar paznicul le-a interzis accesul.
Internarea in stare grava a 12 minori, la Spitalul de Pediatrie Sfanta Maria din Iasi, a scos la suprafata grave nereguli care se petrec la Statiunea de Cercetari Pomicole si Viticole Copou. Prefectul Radu Prisacaru si subprefectul Florin Ungureanu au efectuat, ieri, un control la Statiunea de Cercetari Pomicole si Viticole Iasi. Cei doi reprezentanti ai Guvernului in teritoriu au vrut sa afle singuri care sunt cauzele si conditiile care au dus, sambata, la spitalizarea celor 12 copii. In urma verificarilor, oficialii au constatat, cu surprindere, ca minorii lucrau, ca zilieri, in conditii inumane greu de descris, la culegerea piersicilor din Statiunea de Cercetare din Copou. Prefectul a declarat ca, la Statiunea de Cercetari Pomicole Copou, conditiile de cazare sunt "neomenesti si total improprii". "Ti se face rau atunci cand intri in dormitoare. Acolo colcaie gandaci si insecte, iar grupul sanitar este amplasat tocmai in padurea din vecinatate. Atmosfera este de nedescris. Este ca o cocina. Asa ceva nu am vazut in viata mea. Nici in sala de mese, conditiile nu sunt mai bune. Nu stiu cum nu a izbucnit o epidemie pana acum", a spus prefectul Prisacaru.
Din nefericire, acestea nu sunt singurele nereguli depistate la statiunea de cercetari condusa de fostul vicepresedinte al Consiliului Judetean, Gabriel Mihai Popescu. Dupa o prima evaluare a situatiei, potrivit autoritatilor, se pare ca cei 12 minori ajunsi la spital munceau la negru, fara a avea contracte de munca. Mai mult, acestia nu sunt singurii minori folositi la culesul fructelor, fara a fi insotiti de parinti. "Sunt multi minori care lucreaza acolo. Inca nu stim exact numarul lor, insa vom declansa un control impreuna cu reprezentantii Inspectoratului Teritorial de Munca, pentru a clarifica situatia. Este inuman sa folosesti la munca minori de 10-12 ani, fara ca acestia sa fie insotiti de parinti. Cred si eu ca celor care isi spun parinti le convine sa stea acasa, iar copiii sa munceasca pentru familie. Asa ceva nu este admisibil", a spus Radu Prisacaru. Incidentul a deranjat foarte mult conducerea statiunii de cercetare. Mai mult, prezenta ziaristilor in zona a fost interzisa. In acest sens, paznicii societatii nu s-au sfiit sa ii imbranceasca pe ziaristi, iar reprezentantilor DSP nu le-a fost permis accesul in interior pana la sosirea prefectului.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.