In Romania Libera din 17 iunie a.c. a aparut un grupaj de articole sub titlul Fabrica de doctorate in care se fac afirmatii calomnioase la adresa Academiei Romane si, in genere, a lumii academice. Serviciul de presa al Academiei Romane este imputerni
In Romania Libera din 17 iunie a.c. a aparut un grupaj de articole sub titlul Fabrica de doctorate in care se fac afirmatii calomnioase la adresa Academiei Romane si, in genere, a lumii academice. Serviciul de presa al Academiei Romane este imputernicit sa faca urmatoarele precizari:
1. In preambulul articolelor citate se scrie, negru pe alb, ca "timp de 15 ani, Academia Romana a mimat aplicarea standardelor europene in procedurile de validare a doctoratelor". Inexact. Academia Romana nu se ocupa cu validarea doctoratelor (obligatie ce cade in seama Ministerului Educatiei) si, de altfel, Academia Romana si-a recapatat dreptul de a conduce doctorate de-abia in anul 2000.
2. Consiliul National de Acordare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare nu functioneaza, cum se spune, iarasi gresit, in Romania Libera "cu girul Academiei Romane". C.N.A.T.D.C.U. este un organism consultativ de pe langa Ministerul Educatiei si Cercetarii din care fac parte, e drept, si cativa profesori - membri ai Academiei Romane - specialisti eminenti in disciplinele lor stiintifice. Nu avem nici o dovada si nici n-a existat, pana acum, banuiala ca vreunul dintre ei sa fie implicat, cum zice autorul articolului, in "mafia doctoratelor". In acelasi preambul se face referinta la "sectiile stiintifice ale Academiei Romane imputernicite sa valideze doctorate" in care ar fi fost mentinute "rezidurile comuniste" sau, dupa 1990, ar fi fost promovate "tot felul de nulitati intelectuale". Alt rand de neadevaruri. Academia Romana nu are sectii stiintifice imputernicite sa valideze doctorate, asa ca afirmatia jurnalistului cade in gol. Cat despre "rezidurile comuniste", precizam ca peste 90% dintre membrii ei actuali sunt primiti in Academia Romana dupa 1990. Cei, putini, care au intrat in Academia Romana inainte de 1990, nu fac parte, din cauza varstei inainte, din comisiile consultative ale Ministerului Educatiei si Cercetarii... In privinta "nulitatilor intelectuale", ele pot exista peste tot, chiar si in domeniul gazetariei... De regula, ele sunt foarte agresive.
3. Numele citate, in continuare, in ziarul Romania Libera (numele unor persoane care ar fi capatat doctorate prin frauda) nu au nici o legatura cu Academia Romana. Asocierea lor cu cel mai vechi si mai inalt for de cultura si stiinta din Romania este de o deliberata reavointa. De altfel, daca intelegem bine lucrurile, multi dintre cei citati au primit doctorate la Chisinau sau in alta parte. Academia Romana nu are nici o relatie cu aceasta afacere.
4. Domnul Silviu Alupei, unul dintre autorii articolelor din Romania Libera, citeaza pe domnul Marin Aiftinca, salariat al Academiei Romane, in legatura cu o afacere judiciara in care ar fi fost implicat. Precizam ca, luand act de eroarea savarsita (folosirea - neincuviintata de o autoritate competenta - a unei adrese cu antetul Academiei Romane), conducerea Academiei Romane a sanctionat gestul salariatului sau, conform Codului Muncii.
5. Se vorbeste, apoi, despre doctoratele capatate, in anii din urma, de unii oameni politici sau oameni de afaceri, doctorate banuite a fi luate prin mijloace dubioase. Precizam, ca sesizata de presa, conducerea C.N.A.T.D.C.U. a luat initiativa de a verifica, cu ajutorul unor comisii de specialitate valabilitatea acestor contestatii (cazul Mischie, cazul Dinel Staicu)... Comisiile respective n-au putut duce insa pana la capat aceasta misiune pentru ca Ministerul Educatiei si Cercetarii le-a anuntat, printr-o adresa, ca legea nu permite contestarea sau retragerea titlului de doctor dupa ce a trecut un an de la acordarea lui. O lege pe care o consideram, desigur, restrictiva, dar, fiind lege, Consiliul este nevoit s-o respecte...
6. Nu putem trece cu vederea faptul ca aceste atacuri nedrepte la adresa Academiei Romane au aparut in chiar ziua in care Ministerul Educatiei si Cercetarii scotea o hotarare de guvern prin care se ia dreptul Academiei Romane de a conduce doctorate, iar profesorilor care au implinit 70 de ani (inclusiv membrilor Academiei Romane) li se interzice dreptul de a conduce doctorate. O hotarare bizara si o coincidenta si mai bizara.

Ziua

Sursa: ZiuaTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.