Cel de-al saselea congres international de dacologie "Kogaion 2005" si-a incheiat ieri lucrarile. Organizat de profesorul Napoleaon Savescu, presedintele Societatii Dacia Revival International, si autorul lucrarilor "Noi nu suntem urmasii Romei", "In
Cel de-al saselea congres international de dacologie "Kogaion 2005" si-a incheiat ieri lucrarile. Organizat de profesorul Napoleaon Savescu, presedintele Societatii Dacia Revival International, si autorul lucrarilor "Noi nu suntem urmasii Romei", "In cautarea istoriei pierdute", "Calatorie in Dacia - tara Zeilor" sau "Epopeea Poporului Carpato-Dunarean", cel de-al saselea congres international de dacologie a avut ca principala tema de dezbatere muntele sfant al dacilor - Kogaion. De asemenea, un alt aspect dezbatut la "Kogaion 2005" a fost legat de "povestea" tablitelor de plumb de la Sinaia, care au starnit polemici in ultimul timp in mass-media.
Congresul de la Bucuresti nu este singura manifestare de acest gen, presedintele Societatii Dacia Revival International, Napoleon Savescu precizand ca in SUA exista, in cadrul unui important Congres de istorie ce se desfasoara periodic, o sectie permanenta de dacologie. Totodata, in cadrul Universitatii Columbia din New York exista o catedra care se ocupa cu studiul vietii stramosilor nostri.
De la misterele civilizatiei geto-dacilor, la originea limbii romane
Principala tema a dezbaterilor din prima zi a congresului a fost legata de misterele civilizatiei geto-dacilor, iar discutiile participantilor la lucrari au vizat cu precadere localizarea geografica a muntelui sfant al dacilor, Kogaion, pomenit in lucrarile autorilor antici Strabon si Herodot. Un numar important din tezele prezentate de cei ce au luat parte la eveniment s-au referit la localizarea acestui munte, Kogaion fiind plasat fie in Muntii Orastiei, fie in masivul Ceahlau sau in Muntii Bucegi. In acelasi timp, lucrarile prezentate au incercat sa aduca lamuriri si asupra rolului acestui munte in spiritualitatea geto-dacilor.
Economia animaliera a dacilor, limba dacilor, botanica si fitoiatria sau obiceiurile geto-dace au reprezentat aspectele dezbatute de participanti in ultima zi a celui de-al saselea congres de dacologie. In acelasi timp, alte teme ce au fost discutate au vizat scrisul sacru al comunitatilor neo-eneolitice, tainele tablitelor de la Sinaia, regasirea unor influente din conceptia dacica de lupta in sistemele moderne de razboi sau originea limbii romane. (D.E.I.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.