Angajatii din directiile de munca si din oficiile de pensii, precum si cei din finante publice anunta ca vor declansa conflicte de munca, in septembrie, in urma deciziei Guvernului de a ingheta salariile in sectorul bugetar. Congresul National Extrao
Angajatii din directiile de munca si din oficiile de pensii, precum si cei din finante publice anunta ca vor declansa conflicte de munca, in septembrie, in urma deciziei Guvernului de a ingheta salariile in sectorul bugetar. Congresul National Extraordinar al Federatiei Nationale a Sindicatelor Muncii si Protectiei Sociale (FNSMPS) a hotarat demararea procedurilor pentru declansarea conflictului colectiv de munca la nivel national, propunand totodata extinderea litigiului la nivelul intregii administratii publice din Romania, informeaza Mediafax. "Deciziile iresponsabile ale Guvernului, care duc la scaderea nivelului de trai al functionarilor publici din cadrul sistemului institutionalizat al Ministerului Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei (pensii, somaj, inspectia muncii, directiile de munca) prin inghetarea salariilor, inghetarea angajarilor (este o lipsa de personal acuta mai ales la pensii), scumpirea utilitatilor (energie, gaze etc), nu fac decat sa ne provoace la declansarea actiunilor de protest incepand cu luna septembrie, dupa ce parcurgem etapele prevazute de lege", informeaza FNSMPS. Angajatii din finante cer demisia ministrului Finantelor Publice, Ionut Popescu, daca acesta nu revine asupra masurii de inghetare a salariilor pentru bugetari.
Pe de alta parte, Federatia Nationala a Sindicatelor din Administratia Locala (FNSAL) anunta ca se va alatura cadrelor didactice in protestele pe care acestea le-ar putea declansa in septembrie, fata de decizia Guvernului de a nu indexa salariile pentru bugetari, desi tarifele la utilitati cresc. "Daca nu se revine asupra deciziei de inghetare a salariilor, in conditiile in care salariul mediu brut in administratia locala este de 420 de lei noi (4.200.000 de lei vechi) pe luna, suntem pregatiti sa-i mobilizam pe membrii nostri de sindicat pentru actiuni de protest la nivel national", informeaza FNSAL, printr-un comunicat. "Inghetarea salariilor functionarilor publici demonstreaza ca politica fiscala mult trambitata este o minciuna", adauga sursa citata.
Federatia Sindicatelor Sanitas a anuntat ca va stabili, joi, daca va declansa proteste fata de hotararea Guvernului de a bloca salariile bugetarilor, in conditiile in care preturile la utilitati se majoreaza, a declarat, ieri, Adrian Barea, vicepresedintele Sanitas. "Este foarte probabil ca si noi sa ne alaturam colegilor din invatamant, dar hotararea in acest sens o vom lua la sfarsitul Consiliului National al federatiei", a precizat Barea. Reamintim, trei federatii din invatamant au anuntat deja ca ar putea recurge la blocarea inceperii anului scolar 2005-2006, nemultumite de hotararea Guvernului de a ingheta salariile bugetarilor, in conditiile in care sunt prevazute cresteri de tarife la utilitati. Federatia "Spiru Haret", federatia "Alma Mater" si FLSI au criticat dur Guvernul pentru decizia luata ca urmare a cererilor FMI, acuzand Executivul ca, in detrimentul romanilor, cedeaza neconditionat in fata organismului financiar international.
Guvernul tine salariile pe loc de frica inflatiei
Guvernul a trebuit sa amane indexarea salariilor personalului bugetar pe 2006 pentru a impiedica o crestere accelerata a inflatiei, lipsa unei limite a cheltuielilor in sectorul bugetar majorand riscul de crestere a inflatiei, a declarat, ieri, purtatorul de cuvant al Guvernului, Oana Marinescu. "In acest moment, daca nu se limiteaza cheltuielile in sectorul bugetar, atunci riscul sa creasca inflatia este major. Precizez ca primele victime ale unei inflatii marite sunt persoanele cu venituri mici. Important este sa asiguram o putere de cumparare ridicata pentru toata lumea, iar, in conditii de inflatie mare, daca ai multi bani, nu inseamna automat ca iti poti permite sa ai conditii de viata mai bune", a afirmat oficialul guvernamental, ca raspuns la criticile sindicatelor privind blocarea cheltuielilor din sectorul public. Oana Marinescu a amintit ca o inflatie redusa presupune si dobanzi mai mici la credite, in timp ce un nivel ridicat al ratei inflatiei descurajeaza investitiile si dezvoltarea economica. "Guvernul intelege sa creasca nivelul de trai prin masuri economice sanatoase, care incurajeaza aparitia de locuri de munca bine platite. Executivul a actionat din responsabilitate fata de interesul general, si nu ca urmare a unei cedari nejustificate in fata Fondului Monetar International", a adaugat purtatorul de cuvant al Guvernului.
Executivul a aprobat in sedinta de miercuri, printr-o ordonanta de urgenta, masuri de reducere a cheltuielilor de personal la cinci procente din produsul intern brut, nivel convenit cu Fondul Monetar International si prevazut in bugetul de stat rectificat. Astfel, Executivul a decis amanarea datei de majorare a salariilor personalului bugetar pana la 1 ianuarie 2006, sistarea premiilor lunare pentru toate categoriile de personal din aceste structuri si suspendarea procedurilor de ocupare a posturilor vacante din autoritatile si institutiile publice. Persoanele afectate de blocarea salariilor sunt demnitarii, functionarii publici, alesii locali, personalul militar din institutiile publice de aparare nationala, ordine publica si siguranta nationala, cel din invatamant, din administratia centrala a Ministerului Afacerilor Externe si de la misiunile diplomatice, oficiile consulare si institutele culturale romanesti din strainatate, magistratii si alte categorii de personal din Justitie.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.