In cadrul unei intalniri pe care a avut-o ieri cu reprezentantii presei, ministrul Sanatatii, Mircea Cinteza, s-a aratat optimist in privinta viitorului Sanatatii, afirmand ca, dupa 15 ani in care sistemul sanitar romanesc a fost intr-o "boala profun
In cadrul unei intalniri pe care a avut-o ieri cu reprezentantii presei, ministrul Sanatatii, Mircea Cinteza, s-a aratat optimist in privinta viitorului Sanatatii, afirmand ca, dupa 15 ani in care sistemul sanitar romanesc a fost intr-o "boala profunda", acesta intra, in sfarsit, intr-o etapa de constructie. Potrivit ministrului, reformele in sistemul sanitar incep abia acum, iar insanatosirea ar putea veni peste un an.
El a incercat ca explice criza profunda prin care au trecut spitalele, farmaciile si, implicit, bolnavii, dar si medicii si asistentele medicale, in primele 6 luni ale acestui an, reclamand fosta guvernare pentru datoriile pe care le-a lasat. "PSD a lasat sistemul sanitar cu datorii inimaginabile. Spre exemplu, in buget nu au fost prevazuti 7000 de miliarde de lei pentru salarii si tichete de masa", a declarat ministrul.
Conform declaratiilor acestuia, pentru anul 2005, Guvernul a reusit sa asigure fondurile necesare acordarii de medicamente gratuite si compensate, pentru salariile si tichetele de masa ale angajatilor din sistem. Mircea Cinteza sustine ca nu vor mai fi probleme cu medicamentele, pentru fiecare luna fiind prevazuti aproximativ 1200 de miliarde de lei care sa acopere costurile aplicarii reglementarilor in domeniu. De asemenea, el a explicat ca nu vor mai fi bolnavi care sa nu beneficieze de compensate sau gratuite caci noul sistem de prescriere a retetelor elimina aceste riscuri. Guvernul a hotarat eliminarea limitei de 1.000.000 de ei pentru medicamentele pescrise pentru bolile cronice, cu regim de compensare de 90% si a limitei de 3.000.000 de lei pentru medicamentele gratuite.
Totodata, Mircea Cinteza a anuntat ca medicamentele neesentiale, eliberate fara reteta, (precum multivitaminele - n.r.), acordate copiilor si gravidelor, vor putea fi procurate in continuare gratuit, dar la pretul cel mai mic corespunzator produsului din aceeasi clasa terapeutica.
Daca doreste sa beneficieze de produse care arata mai bine sau carora li s-a facut reclama mai multa, dar care sunt mai scumpe decat un produs similiar existent pe piata la un pret mai mic, pacientul va achita diferenta dintre medicamentul dorit si cel pe care si-l poate procura gratuit, explica ministrul Cinteza.
Referindu-se la medicamente, Mircea Cinteza a spus totodata ca, pe ansamblu, pretul medicamentelor din farmacii va scadea in viitor cu aproximativ 6%.
Ca masuri prevazute pentru acest an, ministrul Sanatatii a enumerat si modificarea legii spitalelor precum si introducerea sistemului facultativ de asigurari de sanatate. Totodata, in toamna va fi facut public si pachetul minim de servicii medicale de care va beneficia orice bolnav in mod gratuit.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.