Incepand cu 1 iulie, practic, toate preturile la energie se vor majora. Astfel, pretul curentului electric se va majora, in medie, cu 5,2%, pentru toti consumatorii captivi, din care face parte si populatia. In plus, pe langa TVA, la energie se va ap
Incepand cu 1 iulie, practic, toate preturile la energie se vor majora. Astfel, pretul curentului electric se va majora, in medie, cu 5,2%, pentru toti consumatorii captivi, din care face parte si populatia. In plus, pe langa TVA, la energie se va aplica si acciza, in valoare de 0,3 euro/MWh (10.830 lei, calculata la un curs aproximativ de 36.100 lei/euro). Astfel, tariful social, pentru prima transa de consum (2 kWh/zi) va fi de 1798 lei/kWh, pentru a doua transa (3 kWh/zi) - 4.297 lei/kWh, iar pentru a treia transa (peste 3kWh/zi) - 8.462 lei/kWh. Pretul energiei consumate la tariful standard va fi de 3.226 lei/kWh, iar taxa de rezervare (abonament) - de 1.547 lei/zi. Pretul energiei pentru tariful fara abonament va fi de 4.297 lei/kWh. Conform Ordinului presedintelui ANRE, Nicolae Opris, incepand cu 1 noiembrie 2005, tariful social se va acorda numai pentru domiciliul consumatorilor casnici care solicita aplicarea acestui tarif si care au un venit mediu lunar pe membru de familie egal sau mai mic cu salariul minim pe economie. Nicolae Opris a aratat, recent, ca noile ajustari de tarife au fost cauzate de cresterea preturilor combustibililor, in special a carbunelui si a gazelor naturale, dar si a tarifelor la transportul pe calea ferata.
0,93 euro litrul de benzina
Pe de alta parte, tot incepand cu 1 iulie va creste si pretul gazelor naturale, in medie cu 10,2%, ca urmare a obligatiilor asumate prin acordul negociat cu Fondul Monetar International si a majorarii pretului la gazele din import in prima parte a anului. Astfel, clientii incadrati in prima categorie, cu un consum de pana la 2400 de metri cubi pe an, vor achita 8267 lei/metrul cub daca sunt clienti ai Distrigaz Nord, in timp ce la Distrigaz Sud noul pret pentru aceeasi cantitate va fi de 8327 lei. In prezent, in aceasta grupa, consumatorii platesc 7560 lei/mc la Distrigaz Nord si, respectiv, 7.601 lei/mc la Distrigaz Sud. Potrivit Autoritatii Nationale de Regle-mentare in domeniul Gazelor Naturale (ANRGN), la ultima categorie a consumatorilor industriali (n.r - peste 12,4 milioane de metri cubi anual), noul tarif ajunge la 7.034.804/1000 metri cubi la Distrigaz Nord si la 7.440.118 lei/1000 metri cubi la Distrigaz Sud. Conform negocierilor cu FMI, din octombrie ne putem astepta la o noua majorare, avand in vedere ca autoritatile de la Bucuresti si-au asumat cresterea pretului gazelor din productia interna la 110 dolari/1000 mc. Pe de alta parte, pretul mondial al titeiului se mentine la peste 60 dolari/baril, ceea ce presupune majorarea preturilor carburantilor comercializati la toate benzinariile din tara. De altfel, Petrom a anuntat ca preturile practicate tin cont de preturie internationale, in prezent acestea fiind in jur de 0,93 euro/litrul de benzina si 0,90 euro/litrul de motorina.
Avand in vedere majorarile la energie, gaze si combustibili, probabil ca si preturile tuturor celorlalte produse vor creste.
UNPR: Guvernul nu reuseste sa inteleaga fenomenele economice
Uniunea Nationala a Patronatului Roman (UNPR) avertizeaza asupra faptului ca noile majorari de tarife la energie vor duce la o scumpire in lant a produselor de stricta utilitate si la incapacitatea de a supravietui pe piata a producatorilor din industrie. Potrivit unui comunicat UNPR, producatorii din industria alimentara, industria constructiilor si cea chimica se vor confrunta cu grave probleme de suportabilitate a costurilor de productie. In ceea ce priveste consumatorii rezidentiali, UNPR estimeaza ca noile scumpiri sunt "o bomba cu ceas", care va exploda la inceputul iernii, cand consumul de gaze va fi mult mai mare. In plus, organizatia patronala arata ca scumpirile de la 1 iulie, corelate cu un nou val de majorari programat pentru 1 octombrie 2005, de 25%, vor produce efecte dezastruase in randul populatiei, care nu va putea suporta noile facturi la intretinere. "Banii incasati din aceste noi majorari se vor duce in mod nejustificat in buzunarele celor care au cumparat anumite capacitati de productie si a distribuitorilor. Astfel, Romania va plati inca o data drumul integrarii, iar costurile platite in acest moment de populatie nu se vor intoarce niciodata catre cei care au suportat aceste majorari. Capacitatea autoritatilor de a gestiona cerintele impuse de FMI si de alinierea preturilor la nivelul UE este sub cerintele europene, Guvernul demonstrand inca o data ca nu reuseste sa inteleaga fenomenele economice. Romania se va confrunta cu o criza puternica in ceea ce priveste costurile suportate de consumatorii finali, care se va reflecta in nivelul de trai si in incapacitatea unor producatori de a exista pe piata", a declarat Marian Petre Milut, presedintele UNPR. Potrivit comunicatului citat, UNPR a propus atat ANRGN cat si ANRE solutii pentru restructurarea sistemului energetic din Romania in scopul eficientizarii productiei si a diminuarii costurilor pentru populatie. "In acest sens, UNPR a solicitat Guvernului in urma cu o luna ca sumele provenite din majorarea pretului gazelor naturale si a energiei electrice sa fie reinvestite in folosul consumatorilor prin infiintarea unui fond de reabilitare a sistemului energetic", se precizeaza in comunicat. De asemenea, in zona consumatorilor rezidentiali, UNPR a propus inlocuirea aparaturii adeseori arhaice cu pericol in exploatare cu una eficienta si sigura precum si dezvoltarea sistemelor de distributie a gazelor, in special in zone in care nu exista alternative pentru alti combustibili.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.