La Palatul Parlamentului s-au deschis ieri lucrarile Conferintei cu tema "Protectia Drepturilor Omului in Zonele de Conflict din Orientul Mijlociu", organizata de Comitetul pentru Drepturile Omului, Culte si Protectia Minoritatilor Nationale din cadr
La Palatul Parlamentului s-au deschis ieri lucrarile Conferintei cu tema "Protectia Drepturilor Omului in Zonele de Conflict din Orientul Mijlociu", organizata de Comitetul pentru Drepturile Omului, Culte si Protectia Minoritatilor Nationale din cadrul Camerei Deputatilor.
Manifestarea, realizata in parteneriat media cu ziarul ZIUA si Radio Romania, a reunit personalitati din lumea politica si diplomatica din tarile regiunii sau cele implicate activ in reglementarea conflictului din Orientul Mijlociu.
Au fost invitati parlamentari reprezentand tari din turbulenta regiune: Arabia Saudita, Egipt, Israel, Iordania, Irak, Iran, Liban, Libia, Siria.
De asemenea, au fost invitati parlamentari din Israel, iar din partea actorilor internationali majori au fost chemati sa participe parlamentari si factori de decizie din Statele Unite ale Americii si Federatia Rusa. Nu au lipsit specialistii din Romania, atat din randurile administratiei, cat si ale societatii civile.
Cuvantul de deschidere i-a revenit presedintelui onorific al Adunarii Parlamentare a OSCE, Adrian Severin, urmat de ambasadori ai tarilor participante la Conferinta.
ONU si UE pentru stabilitate si securitate
Conferinta a fost organizata pornind de la recomandarile ONU pentru procesul de pace in Orientul Mijlociu si de la principiile respectarii drepturilor omului in zonele de conflict, avandu-se in vedere, totodata, evolutiile recente in procesul de pace in aceasta zona. Un element definitoriu pentru aceasta conferinta este interesul politic extern al Romaniei de a fi conectata la realitatile din zonele fierbinti ale globului.
Initiativa parlamentarilor romani se inscrie in tendinta generala de a asigura stabilitatea si securitatea in zona, venind astfel in sprijinul programului initiat de Uniunea Europeana pentru imbunatatirea situatiei economice si sociale si a propunerilor americane de promovare a democratiei in tarile din regiune. Demersul deputatilor celor doua comisii reflecta, pe de alta parte, interesul factorilor politici din Romania de a se implica in solutionarea problemelor acute de securitate din Orientul Mijlociu.
Din partea Comisiei pentru Drepturile Omului, Culte si Problemele Minoritatilor Internationale s-a ocupat de organizarea acestei conferinte deputatul Nati Meir. (D.E.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.