Banii noi, rezultati din denominarea monedei nationale, au intrat in circulatie incepand de astazi si, timp de un an si jumatate, vor circula in paralel cu cei vechi. Bancnotele si monedele care au circulat pana acum vor fi retrase treptat, pe masura
Banii noi, rezultati din denominarea monedei nationale, au intrat in circulatie incepand de astazi si, timp de un an si jumatate, vor circula in paralel cu cei vechi. Bancnotele si monedele care au circulat pana acum vor fi retrase treptat, pe masura ce vor fi introduse noile insemne monetare. In prima etapa, Banca Nationala va inlocui aproximativ 30% din vechea emisiune cu bani noi. In cazul in care cererea de moneda noua va fi foarte mare, banca centrala a anuntat ca este pregatita sa alimenteze sistemul cu bani noi mai devreme decat se programase initial. Totusi, perioada de circulatie in paralel va fi mentinuta pana la sfarsitul anului viitor, astfel incat populatia sa nu intre in panica. Mai mult, cei care raman cu bani vechi si dupa 1 ianuarie 2007, trebuie sa stie ca acestia vor putea fi preschimbati pe termen nelimitat la Banca Nationala sau la institutiile care vor fi autorizate in acest sens. In perioada de circulatie in paralel, orice comerciant sau institutie la care se fac plati in numarar trebuie sa accepte la plata atat bani vechi, cat si bani noi. In acelasi timp, si clientii vor fi obligati sa primeasca rest in ambele monede.
Un an de afisare paralela
In ceea ce priveste temerea opiniei publice referitoare la cresterea artificiala a preturilor, cauzata de "rotunjirile" de care ar puea profita comerciantii pentru a-si creste profitul, Legea denominarii prevede ca perioada de afisare in paralel a preturilor va continua inca un an. Afisarea preturilor in ambele monede a inceput in data de 1 martie 2004 si va continua pana in data de 30 iunie 2006, astfel incat populatia si autoritatile vor putea sesiza cresterile artificiale de preturi.
Dupa taierea a patru zerouri din coada leului, 10.000 de lei vechi se transforma intr-un leu "greu" cu simbolul RON. Noile bancnote pastreaza grafica si culoarea predominanta a celor vechi, corespondente ca valoare. Astfel, bancnota de 1 leu va fi asemanatoare cu cea de 10.000 lei vechi, cea de 5 lei va semana cu cea de 50.000 lei vechi si asa mai departe. Singura noutate o constituie bancnota de 500 de lei, echivalentul a cinci milioane de lei vechi, care este imprimata cu portretul lui Eminescu. Noua structura monetara va fi constituita din sase bancnote, imprimate pe suport polimer, si patru monede. Insemnele monetare care vor fi introduse astazi in circulatie vor circula pe teritoriul Romaniei pana la adoptarea euro, prevazuta pentru anii 2012 - 2014.
Bancomatele functioneaza de azi, bancile, de luni
Populatia va intra in posesia noile insemne monetare fie prin intermediul ATM-urilor bancare, fie prin incasarea unor plati de la diverse institutii sau persoane. Cu toate acestea, bancile nu si-au alimentat toate bancomatele cu bancnote noi incepand de astazi. Potrivit Asociatiei Romane a Bancilor, numai 0,1% - 0,2% la suta dintre ATM-urile existente in Romania vor distribui bancnote denominate, incepand de astazi. Acest procentaj va creste gradual, iar spre sfarsitul anului, probabil, toate ATM-urile din Romania vor distribui bancnote noi. In concluzie, chiar daca bancomatul va fi alimentat cu lei vechi, clientul va trebui sa solicite suma dorita in lei noi. Activitatea bancomatelor va fi reluata, treptat, in cursul zilei de astazi, dupa ce a fost oprita, ieri, pentru adaptarea acestora la noul sistem informatic.
Incepand de luni, bancile vor avea program normal de lucru cu publicul.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.