Localizarea Muntelui Sfant al dacilor, civilizatia dacica, precum si mostenirea cultural-spirituala a poporului roman sunt principalele teme dezbatute in cadrul celui de-al saselea Congres International de Dacologie "Kogaion 2005". Initiativa organiz
Localizarea Muntelui Sfant al dacilor, civilizatia dacica, precum si mostenirea cultural-spirituala a poporului roman sunt principalele teme dezbatute in cadrul celui de-al saselea Congres International de Dacologie "Kogaion 2005". Initiativa organizarii evenimentului, care se desfasoara in perioada 30 iunie-1 iulie, la Bucuresti, Sala Ronda a Hotelului Intercontinental, apartine Societatii Dacia Revival International, condusa de dr. Napoleon Savescu.
Societatea amintita a organizat, in fiecare an, incepand cu 2000, asemenea evenimente. Printre subiectele tratate de-a lungul timpului se numara Sarmizegetusa, Burebista, opera istoricului Nicolae Densusianu, cea mai veche forma de scriere (tablitele de la Tartaria) si civilizatia Carpato-Dunareana, considerata de multi a fi punctul de pornire a civilizatiei europene. Membrii Dacia Revival International sustin ca spatiul dintre Dunare si Carpati este locul in care s-a conturat civilizatia europeana. Tot aici ar fi aparut primele forme de scriere, care s-ar fi raspandit concomitent cu valuri succesive de migratie catre diferite zone ale lumii. Astfel, in viziunea doctorului Napoleon Savescu, presedintele societatii, migratia popoarelor indo-europene dinspre Asia catre Europa a fost doar o intoarcere la vatra. De asemenea, contrazicand teoriile aflate in manualele de istorie, in cartea "Noi nu suntem urmasii Romei", sursa citata sustine ca dacii si romanii erau inruditi, cei din urma fiind urmasii celor dintai. In acest fel, s-ar explica de ce dacii (raspanditi pe un teritoriu foarte mare, ce include aproape intreg spatiul central-european) si-au "insusit" limba cuceritorilor romani care au ocupat (pentru o scurta perioada) doar o mica parte a Daciei.
Alternativa la istoria straveche
La editia din acest an au fost invitate personalitati ale lumii culturale, istorice, etnografice si stiintifice atat din Romania, cat si din Statele Unite ale Americii, Elvetia, Spania, Moldova, Macedonia, Albania, Italia si Germania. Anul acesta au fost primite 150 de lucrari de specialitate dintre care Consiliul stiintific a selectat 110. Acestea vor fi prezentate pe parcursul celor doua zile de desfasurare a Congresului.
Potrivit organizatorilor, principala tema de dezbatere se refera la "Muntele Sfant al dacilor", vestitul Kogaion, pomenit din antichitate in lucrarile lui Strabon si Herodot. Localizarea "acestui adevarat templu al spiritualitatii dacice" nu a fost niciodata dovedita stiintific in ciuda supozitiilor care s-au facut de-a lungul vremurilor. Un important numar de lucrari prezentate in congres se refera la localizarea si rolul acestui munte in istoria dacilor.
Tablitele de plumb de la Sinaia, care au starnit atatea polemici in ultimul timp, vor ocupa un alt spatiu important in lucrarile Congresului Talmacirea si provenienta lor vor fi subiecte de dezbatere intre participantii la congres. "E timpul sa rescriem istoria de inceput a Romaniei!", a declarat Napoleon Savescu, autorul cartii "Noi nu suntem urmasii Romei", precizand ca rolul Congreselor Internationale de Dacologie este acela de a oferi o alternativa la istoria straveche a poporului nostru, alternativa bazata pe cercetari intreprinse de specialisti in diferite domenii conexe istoriei.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.