Impozitele si taxele scadente la plata in perioada 30 iunie - 1 iulie, pot fi platite si pe 4 iulie, avand in vedere ca fiscul nu lucreaza cu publicul in zilele respective. Potrivit unui comunicat al Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF),
Impozitele si taxele scadente la plata in perioada 30 iunie - 1 iulie, pot fi platite si pe 4 iulie, avand in vedere ca fiscul nu lucreaza cu publicul in zilele respective. Potrivit unui comunicat al Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), unitatile subordonate institutiei nu vor avea program cu publicul in zilele de 30 iunie, si 1 iulie, pentru a implementa aplicatiile informatice necesare denominarii sumelor din evidente privind impozitele, taxele si contributiile la bugetul general consolidat. Contribuabilii care doresc obtinerea unor documente sau informatii de la Administratia finantelor publice, se pot adresa pana la 29 iunie, inclusiv, sau dupa data de 2 iulie 2005.
Aceste prevederi au fost cuprinse intr-o ordonanta de urgenta aprobata in sedinta Guvernului de saptamana trecuta. Actul normativ mai prevede ca firmele isi vor putea adapta aparatele de marcat electronice fiscale la cerintele impuse de denominarea leului pana cel tarziu 7 iulie. In perioada de neutilizare a aparatelor, agentii economici vor fi obligati sa inscrie tranzactiile efectuate in registre speciale ce se intocmesc in situatia defectarii aparatelor. Pana la repunerea in functiune a aparatului adaptat, utilizatorii vor elibera clientilor, la cererea acestora din urma, facturi fiscale. De asemenea, casele de schimb valutar vor elibera clientilor, pe perioada mentionata, buletin de schimb valutar, iar datele privind tranzactiile efectuate vor fi introduse in aparate dupa repunerea in functiune a acestora. Potrivit actului normativ, operatorii economici si distribuitorii autorizati care nu respecta dispozitiile referitoare la adaptarea caselor de marcat vor fi amendati cu sume cuprinse intre 50 si 100 de milioane de lei.
Obligatiile fiscale de tipul impozitelor, taxelor, contributiilor datorate bugetului de stat si bugetului asigurarilor sociale vor fi stabilite in noua moneda - leul nou - incepand cu 1 iulie 2005. Darile catre stat vor fi calculate fara subdiviziuni, introducandu-se, astfel, o modalitate de rotunjire pana la un leu pentru fractiile de peste 50 bani inclusiv si de renuntare la sumele mai mici de 49 bani. Potrivit Guvernului, exceptie de la aceasta regula fac salariile de baza, soldele de grad si de functie, salariul acordat pentru functia indeplinita si salariul pentru gradul profesional al politistilor, indemnizatiile acordate magistratilor si functiilor de demnitate publica, pensiile si indemnizatiile de somaj. In aceste conditii, si contributiile pe salariu se rotunjesc in plus.
Impozitul anual pentru veniturile realizate pana la 1 ianuarie 2005 va fi stabilit in lei vechi, pe baza declaratiilor de venit, dar diferentele de impozit, rezultate din regularizarea anuala, vor fi exprimate in lei noi, fiind comunicate contribuabililor dupa 1 iulie 2005.
Firmele care, la 1 iulie 2005, beneficiaza de inlesniri la plata reprezentand esalonari vor fi obligate sa achite ratele in moneda noua. Eventualele sume achitate in plus fata de calendarul stabilit vor fi regularizate odata cu ultima rata de esalonare.
Incepand cu 1 iulie 2005, taxa pe valoarea adaugata si accizele se inscriu in facturile fiscale si in documentele justificative in lei noi, cazuri in care vor fi utilizate doua zecimale. (A.G.C.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.