Presedintele Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), Gabriel Zbarcea, este implicat intr-o situatie fara precedent in privatizarile din Romania, conform informatiilor detinute in exclusivitate de reporterii ZIUA de Iasi. Acestea d
Presedintele Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), Gabriel Zbarcea, este implicat intr-o situatie fara precedent in privatizarile din Romania, conform informatiilor detinute in exclusivitate de reporterii ZIUA de Iasi. Acestea demonstreaza ca atunci cand a fost consilier juridic la Autoritatea pentru Privatizare si Administrarea Participatiilor Statului - APAPS, Zbarcea a girat prin semnatura un contract absolut dezavantajos pentru statul roman, cel referitor la privatizarea societatii comerciale "Tepro" SA, acum "Mittal Steel" SA, din Iasi, preluata de concernul omului de afaceri indian Lakshmi Mittal.
Prejudicii imense
Conform opiniei unora dintre membrii din conducerea fostei "Tepro" SA din Iasi, se poate spune ca acest contract de privatizare a prejudiciat statul roman cu zece milioane de dolari, echivalentul a circa 300 de miliarde de lei. Concret, termenii contractului, semnat in mai 2003, impiedica statul roman sa aiba interventii ulterioare in derularea procesului post-privatizare. Nu trebuie uitat ca, in urma cu cativa ani, la "Tepro" SA a fost asasinat liderul sindical Virgil Sahleanu, vinovatii fiind condamnati recent de Inalta Curte de Casatie si Justitie la pedepse care insumeaza aproape o suta de ani de inchisoare.
Revenind la situatia actuala, actionarul majoritar "Mittal Steel" SA poate declara oricand dizolvarea firmei iesene, daca achita statului roman o amenda ce reprezinta numai 15 la suta din valoarea actiunilor libere de sarcini, din momentul semnarii contractului de privatizare. In mai 2003, la privatizarea girata juridic de actualul presedinte al AVAS, Gabriel Zbarcea, valoarea actiunilor libere de sarcini insumau aproape 800 de mii de dolari, situatie in care indienii ar trebui sa plateasca acum putin peste 100.000 de dolari, in cazul rezilierii contractului de privatizare. Cu alte cuvinte, Gabriel Zbarcea a permis indienilor sa preia un combinat iesean si sa-l stoarca de bani.
Au ipotecat tot
In urma cu cateva luni, conducerea administrativa de la "Tepro" SA Iasi, formata din reprezentantii actionarului indian, au decis gajarea completa a firmei pentru un credit in valoare de aproximativ opt milioane de dolari. In decizia Adunarii Generale a Actionarilor de la acea data, au fost ipotecate in favoarea bancii comerciale de la care a fost obtinut creditul, nu numai halele de productie si utilajele fabricii, ci si terernurile de sub constructii, toate celelalte cladiri administrative, intregul flux de incasari al uzinei iesene pe intreaga perioada a derularii contractului de creditare. Cu alte cuvinte, actionarii indieni de la "Tepro" SA pot renunta oricand la contractul de privatizare, platind 100.000 de dolari despagubiri, insa pleaca linistiti cu opt milioane de dolari din credit. Toate acestea dupa ce actualul presedinte al AVAS, Gabriel Zbarcea, a girat contractul de privatizare, in mai 2003. Vom reveni cu noi elemente ale acestui scandal in editiile viitoare, referitor la nerespectarea nici uneia dintre conditiile privind investitiile pentru protectia mediului la "Tepro" SA.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.