Incepand cu data de 1 iulie, banii depusi de cetatenii sau firmele europene in bancile elvetiene vor fi impozitati de bancile respective, care vor pune in aplicare un acord semnat de autoritatile de la Berna si Uniunea Europeana dupa mai multi ani de
Incepand cu data de 1 iulie, banii depusi de cetatenii sau firmele europene in bancile elvetiene vor fi impozitati de bancile respective, care vor pune in aplicare un acord semnat de autoritatile de la Berna si Uniunea Europeana dupa mai multi ani de negocieri, transmite Rompres preluand o stire AFP. "Pentru prima data in lume, bancile elvetiene au acceptat sa preleveze un impozit pentru conturile pe care le-au deschis cetatenii straini, in numele autoritatilor fiscale din tarile respective", a declarat un purtator de cuvant al Asociatiei bancherilor elevetieni. Potrivit aceleiasi surse, bancile elvetiene vor cheltui aproximativ 300 de milioane de franci elvetieni (200 de milioane de euro) pentru a instala noile sisteme informatice care vor permite prelevarea acestui impozit. Clientii europeni ai bancilor elvetiene vor putea astfel sa autorizeze aceste banci sa transmita direct informatiile catre autoritatea fiscala din tara lor de origine, care va calcula valoarea impozitului.
Intr-o prima faza, bancile elvetiene vor preleva un impozit de 15 procente din dobanzile incasate de clientii lor europeni pentru depozitele lor, urmand ca ulterior acest nivel de impozitare sa creasca treptat la 20 de procente in luna iulie 2008 si la 35 de procente in luna iulie 2011. Insa bancile elvetiene nu vor pastra decat un sfert din aceasta taxa, restul de trei sferturi urmand a fi varsat tarilor de origine.
Acordul, care acopera toate tarile membre UE si cateva terte state (Monaco, Liechtenstein, San Marino si Andorra) are drept scop reducerea evaziunii fiscale la nivel european. In schimb, directiva europeana pe tema impozitarii depozitelor bancare, care sta la baza acordului dintre Berna si UE, are numeroase lacune. Astfel, numai anumite tipuri de plasamente bancare sunt taxate, astfel ca este suficient sa modifici compozitia portofoliului unui plasament pentru a scapa de impozitare. Mai mult, directiva europeana nu acopera dividendele, produsele de asigurari, castigurile de capital sau instrumentele derivate. Elvetia s-a declarat de acord cu aceasta masura in schimbul mentinerii sacrosantului sau secret bancar, secret pe care se bazeaza prosperitatea sectorului sau financiar. Pana in prezent, nu exista nici o cifra oficiala referitoare la numarul de conturi bancare deschise in Elvetia de europeni. Singura cifra cunoscuta este valoarea acestor fonduri administrate in Elvetia, adica aproximativ 3546 de miliarde de franci elvetieni in 2004, in crestere cu 7,7 procente comparativ cu 2003. Analistii estimeaza ca mediile bancare elvetiene gestioneaza aproximativ o treime din averea mondiala. (A.M.V.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.