Azi se sarbatoreste pentru a doua oara Ziua Dunarii. Aceasta sarbatoare a fost infiintata la propunerea tarilor dunarene si sub auspiciile Comisiei Internationale pentru Protectia Fluviului Dunarea (ICPDR), cu sediul la Viena.
Pentru acest an I
Azi se sarbatoreste pentru a doua oara Ziua Dunarii. Aceasta sarbatoare a fost infiintata la propunerea tarilor dunarene si sub auspiciile Comisiei Internationale pentru Protectia Fluviului Dunarea (ICPDR), cu sediul la Viena.
Pentru acest an ICPDR a ales sloganul "Mai mult decat un fluviu" pentru a marca acest eveniment, slogan care aduce in atentia cetatenilor legatura stransa dintre Dunare, afluentii ei si oamenii care locuiesc in bazinul acestui fluviu. Cu acest prilej, ample manifestari, care acorda o importanta deosebita constientizarii si participarii populatiei la eforturile de conservare a fluviului Dunarea, se vor desfasura in toate statele dunarene, pentru a marca dorinta comuna a acestora de a-si uni fortele in sprijinul protejarii intregului bazin dunarean. Festivitatile dedicate sarbatoririi acestui eveniment la nivelul intregului bazin al Dunarii se vor desfasura in ziua 29 iunie 2005 la Budapesta, deoarece Republica Ungara detine in prezent presedintia Comisiei Internationale pentru Protectia Fluviului Dunarea (ICPDR).
Romania este reprezentata la acest eveniment de ministrul Mediului si Gospodaririi Apelor, d-na Sulfina Burbu.
Cea mai mare problema actuala a Dunarii este reprezentata de problema canalului Bastroe construit de Ucraina in Delta Dunarii. In ciuda protestelor exprimate de Comisia Europeana, UNESCO, Secretariatul Conventiei de la Aarhus, Secretariatul Conventiei de la Ramsar, Kievul nu a dat nici un semn ca va renunta la construirea canalului Bastroe, care va afecta in mod ireversibil ecosistemul Deltei Dunarii.
Dimpotriva: Ministerul Transporturilor din Ucraina face planuri de perspectiva indelungata. Ministrul Evgheni Cervonenko a anuntat ca se va merge mai departe cu construirea canalului Bastroe, iar presedintele ucrainean Viktor Iuscenko a solicitat Turciei cu ocazia vizitei sale la Ankara sa se implice in construirea canalului Bastroe. (D.E.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.