Deputatii au retrimis ieri la Comisia Juridica proiectul de lege privind interzicerea organizatiilor si simbolurilor cu caracter fascist, rasist sau xenofob. Cu toate ca legea fusese votata pe articole si singurul lucru de care mai era nevoie pentru
Deputatii au retrimis ieri la Comisia Juridica proiectul de lege privind interzicerea organizatiilor si simbolurilor cu caracter fascist, rasist sau xenofob. Cu toate ca legea fusese votata pe articole si singurul lucru de care mai era nevoie pentru adoptarea ei era votul final din plen, vicepresedintele Camerei, Dan Radu Rusanu, cel care a condus sedinta de plen, si deputatul PRM, Tudor Marcu, unul dintre sustinatorii febrili ai proiectului de lege, au avut grija sa retrimita actul normativ la Comisie, fara a da vreo explicatie logica. In sedinta de ieri, dupa ce plenul isi exprimase deja votul, deputatul PRM Tudor Marcu s-a gandit de doua ori si a ajuns la concluzia ca legea trebuie sa se intoarca la Comisia Juridica. O atitudine la fel de halucinanta a avut si vicepresedintele Camerei Deputatilor, Dan Radu Rusanu, care a supus unui alt vot propunerea deputatului PRM de retrimitere a proiectului la comisia sesizata in fond. Si aceasta inainte ca rezultatele votului anterior sa fie date.
Avertismentul UDMR
Liderul grupului UDMR din Camera Deputatior, Marton Arpad, a atras atentia ca nu este regulamentara retrimiterea la comisie a unui proiect votat anterior pe articole si asupra caruia trebuia sa se pronunte votul final. Fara nici un rezultat, insa. In fod, incidentul semnalat de Marton Arpad nu a fost o premiera in sedinta de ieri prezidata de vicepresedintele liberal al Camerei, Dan Radu Rusanu. Deputatii s-au pronuntat de mai multe ori asupra acelorasi proiecte de lege. Propunerea privind modificarea Legii de organizare si functionare a Societatii Romane de Radiodifuziune si a Societatii Romane de Televiziune si legea privind Fondul pentru Mediu a fost supusa de doua ori votului deputatilor de catre acelasi presedinte de sedinta, Dan Radu Rusanu. In alta ordine de idei, proiectul de lege in cauza prevede ca defaimarea sau contestarea in public a Eroilor si Martirilor Neamului, precum si a traditiilor si simbolurilor istorice ale Romaniei se sanctioneaza cu inchisoare de la 6 luni la 5 ani, aceeasi pedeapsa fiind stabilita si pentru negarea publica a Holocaustului. Totodata, constituirea unei organizatii cu caracter fascist, rasist sau xenofob se pedepseste cu inchisoare de la 3 ani la 15 ani si interzicerea unor drepturi. Pentru confectionarea, vanzarea, raspandirea, precum si detinerea in vederea raspandirii de simboluri fasciste, rasiste ori xenofobe, pedeapsa cu inchisoarea este de la 3 luni la 3 ani. La definirea contraventiilor, limitele acestora sunt 25 de milioane de lei, respectiv 150 de milioane de lei. Reamintim ca la dezbaterile generale, liderul deputatilor PRM Lucian Bolcas a spus in gura mare ca parlamentarii PRM vor vota fara nici un fel de retinere si neconditionat acest act normativ, care reprezinta o "expresie a respectului pentru toate valorile umanitatii". (C. EPURAN)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.