Presedintele Asociatiei 21 Decembrie, Teodor Maries (foto), s-a declarat convins ca dosarul Revolutiei si dosarul mineriadei din iunie 1990 vor fi solutionate, acest lucru fiind posibil doar in urma schimbarii puterii din Romania. Daca pana acum cele
Presedintele Asociatiei 21 Decembrie, Teodor Maries (foto), s-a declarat convins ca dosarul Revolutiei si dosarul mineriadei din iunie 1990 vor fi solutionate, acest lucru fiind posibil doar in urma schimbarii puterii din Romania. Daca pana acum cele doua dosare au zacut in sertarele procurorilor, in acest moment la Parchet sunt chemati toti factorii implicati in aceste doua evenimente. Ion Iliescu, Petre Roman, Gelu Voican Voiculescu, Corneliu Diamandescu sau Mihai Chitac sunt doar cativa din cei ce au dat sau vor da declaratii in fata procurorilor.
Dupa ce, ani de zile, de aceste dosare nu s-a atins nimeni, dupa ce ani de zile politicul a facut tot ceea ce i-a stat in putinta pentru a nu se afla adevarul despre sangeroasele evenimente, iata ca de cateva luni audierile curg pe banda rulanta. In acelasi timp, au fost luate si primele masuri, cum ar fi punerea sub acuzare a generalului in rezerva Corneliu Diamandescu, fostul sef al Politiei Romane, dar mai ales invinuirea fostului presedinte Iliescu.
Una dintre explicatiile pentru aceasta rasturnare de situatie o reprezinta schimbarea regimului politic. Teodor Maries a declarat ca toate aceste masuri au fost luate datorita faptului ca Parchetul General a scapat de dictatura lui Ion Iliescu.
Surprins de atitudinea Parchetului
Presedintele Asociatiei 21 Decembrie, Teodor Maries, sustine ca este o surpriza atitudinea Parchetului General si a procurorului general Ilie Botos, care l-a acordat sprijin procurorului Dan Voinea, pe masa caruia se afla atat dosarul mineriadei din 13-15 iunie '90, cat si cel al Revolutiei din 1989. "E o surpriza pentru noi (...) domniile lor au propus domnului Voinea tot ce ati vazut dumneavoastra in presa, adica echipa, masina, benzina, logistica, birouri, calculatoare, tot ce este nevoie pentru ca aceste doua dosare sa fie solutionate cat mai repede", a declarat Teodor Maries intr-un interviu acordat BBC si preluat de Rador. Acesta a mai precizat ca in acest moment "dictatura Iliescu in Parchetul General nu mai exista", dand de inteles astfel ca acesta este motivul pentru care a inceput instrumentarea serioasa a acestor doua dosare.
Politicul i-a impiedicat
Referindu-se la aceasta schimbare a atitudinii Parchetului instantei supreme, presedintele Asociatiei 21 Decembrie a aratat ca "procurorul general Botos si prim-adjunct procuror Sanpetru, amandoi, au lucrat in aceste dosare in subordinea lui Dan Voinea si probabil ca si-au adus aminte de prima dragoste. Doar politicul, probabil, i-a impiedicat in ultimii ani sa nu marseze pentru solutionarea lor, asa cum ne-am fi dorit noi, adica grabnic". De asemenea, Teodor Maries s-a declarat convins ca aceste doua dosare vor fi finalizate. (D.E.I.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.