Curtea Constitutionala va analiza astazi sesizarea depusa de PSD, in urma cu o saptamana, legata de pachetul de legi pentru care Guvernul si-a asumat raspunderea. Sesizarea a fost depusa de PSD la Curtea Constitutionala dupa ce motiunea de cenzura a
Curtea Constitutionala va analiza astazi sesizarea depusa de PSD, in urma cu o saptamana, legata de pachetul de legi pentru care Guvernul si-a asumat raspunderea. Sesizarea a fost depusa de PSD la Curtea Constitutionala dupa ce motiunea de cenzura a picat in Parlament si se refera atat la obiectii de neconstitutionalitate de principiu, care vizeaza actele normative in integralitate, cat si la chestiuni punctuale privind textul legilor. Senatorul PSD Antonie Iorgovan a prezentat saptamana trecuta cateva dintre obiectiile formulate in sesizarea unui grup de 140 de parlamentari, care contine aproape 20 de pagini. Documentul se refera, in primul rand, la o obiectie de neconstitutionalitate de principiu, care vizeaza pachetul de legi in integralitate, plecand de la articolul din Legea fundamentala potrivit caruia Guvernul isi poate angaja raspunderea pe o declaratie, un program si pe un proiect de lege, iar nu pe un pachet de legi. Iorgovan a admis ca aceasta discutie este mai veche, Curtea fiind sesizata si acum doi ani, cand Guvernul Nastase si-a asumat raspunderea pentru pachetul de legi anticoruptie. El a sustinut insa ca, spre deosebire de acel act normativ, care, chiar daca modifica mai multe legi, urmarea "de la primul la ultimul articol" aceeasi idee, cel prezentat de actualul Guvern este intr-o alta situatie. Potrivit lui Iorgovan, sunt incalcate si textele Legii fundamentale cu privire la "ratiunea de a fi" a Guvernului si a Parlamentului si, de fapt, "intregul sistem constitutional cu privire la regimul politic" in Romania. (C.E.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.