Dupa ani de negocieri, Franta a castigat dreptul de a construi un reactor nuclear care foloseste o tehnologie inovatoare si ecologica, relateaza BBC online. Proiectul costa mai multe miliarde de dolari si a fost adjudecat Frantei dupa ce Japonia s-a
Dupa ani de negocieri, Franta a castigat dreptul de a construi un reactor nuclear care foloseste o tehnologie inovatoare si ecologica, relateaza BBC online. Proiectul costa mai multe miliarde de dolari si a fost adjudecat Frantei dupa ce Japonia s-a retras. Anuntul a fost facut la Moscova, dupa o intalnire a reprezentantilor statelor partenere in acest proiect. Acest proiect este cea mai larga colaborare internationala de la Statia Spatiala Internationala pana in prezent. In cursa mai ramasesera doar Franta si Japonia, Franta avand sustinerea Uniunii Europene, precum si a Rusiei si Chinei, Japonia pe cea a Statelor Unite si a Coreei de Sud, dupa cum a precizat pentru Reuters purtatoarea de cuvant a Uniunii Europene Antonia Mochan. Proiectul costa 12 miliarde de dolari. Se numeste ITER (International Thermonuclear Experimental Reactor), adica reactorul termonuclear experimental international. Scopul in care a fost creat este producerea de energie in felul in care o face soarele, pe baza procesului de fuziune nucleara. Avantajele unui astfel de reactor sunt acelea ca, chiar si in cazul unui accident, nu se produce vreo contaminare radioactiva. In plus, fata de energia produsa de pilda prin arderea carbunilor, aceasta energie este o energie curata, ecologica, despre care se spune ca ar putea fi energia viitorului. E mai eficienta decat orice altceva. Un kilogram de material de fuziune ar putea produce aceeasi energie ca 10 milioane de kilograme de combustibil conventional. E insa o energie scumpa, cel putin intr-o prima faza.
Nici o tara nu si-a putut permite luxul de a construi un astfel de reactor de una singura. Chiar daca fenomenul de fuziune nucleara este bine cunoscut, realizarea lui in practica este extrem de dificila. E motivul pentru care initial reactorul va functiona in scopuri exclusiv stiintifice. Ca sa se retraga din cursa, Tokyo a obtinut o serie de inlesniri - e vorba de garantia ca va primi o serie de contracte importante de cercetare si de promisiunea ca multe din cele 100 de mii de locuri de munca de la noul reactor vor fi ocupate de japonezi. Reactorul va fi construit intr-o perioada de 10 ani in sudul Frantei, la Cadarache, in Provence. Presedintele Frantei, Jacques Chirac, a salutat initiativa prin care, a spus el, se va putea crea energie fara a afecta mediul. La Cadarache au avut loc, ieri, o serie de manifestari de protest ale organizatiilor ecologiste pentru care acest proiect este, mai degraba, "periculos", costisitor", si in nici un caz "creator de noi locuri de munca". (C.C.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.