International Drug Enforcement Center (Centrul International Antidrog) este una dintre cele mai noi organizatii de profil care si-a facut aparitia in Romania. IDEC este o organizatie internationala non-guvernamentala care are drept scop prevenirea co
International Drug Enforcement Center (Centrul International Antidrog) este una dintre cele mai noi organizatii de profil care si-a facut aparitia in Romania. IDEC este o organizatie internationala non-guvernamentala care are drept scop prevenirea consumului de droguri, prin intermediul unor programe sociale, culturale si sportive, care se adreseaza, in special, tinerilor. Sediul organizatiei se afla in Romania. Centre nationale mai exista, in prezent, in SUA, Filipine, Congo, Iugoslavia, Slovenia, Moldova, Estonia, Lituania, Letonia, Finlanda, Polonia, Suedia, Israel, Rusia, Italia, Elvetia, Bulgaria, Albania si mai nou in Germania. Am stat de vorba cu reprezentantul IDEC din Germania, Rainer Lawitzki (foto), diplomat adjunct la Ambasada Republicii Federale Germania la Bucuresti.
Cum va explicati ca initiativa acestui proiect vine tocmai din Estul Europei?
E adevarat, vine din Est, dar efectele problemelor din Est se vad in Vest. Pe de alta parte, trebuie sa tinem cont de faptul ca solutia unei probleme se gaseste tocmai in inceputurile ei. De aceea, Romania are datoria de a lupta impotriva acestui flagel, care este traficul si consumul de stupefiante. Din pacate, Romania nu are capacitatea de a lupta singura impotriva consumului de droguri, ea are nevoie de ajutorul nostru financiar. Acest proiect trebuie sustinut financiar din Germania.
Cum credeti ca ar trebui inceputa lupta impotriva consumului de droguri?
Este o lupta care trebuie declansata de la baza piramidei. Trebuie ca societatea civila sa fie increzatoare in capacitatea proprie de a tine sub control acest viciu. In Romania exista multe organizatii antidrog, asa-zisele organizatii "de apartament", care nu-i ajuta cu nimic pe consumatorii de stupefiante. Seriozitatea in aceste cazuri este cea care conteaza cel mai mult.
Care sunt etapele unui razboi impotriva consumului de droguri?
Oamenii au nevoie de informatii, care sa ii ajute sa perceapa realul pericol reprezentat de consumul de droguri. Educatia in acest sens ar trebui sa inceapa inca din scoala, ar trebui introduse in programa scolara ore de educatie in acest sens. Apoi, presa are menirea de a influenta opinia publica, motiv pentru care ziarele ar trebui sa ofere cat mai multe informatii in legatura cu acest viciu, al consumului de droguri. Nu am vazut prea multe ziare in care sa se publice articole de prevenire si de combatere a consumului de droguri.
Ce pot invata organizatiile antidrog din Romania de la cele din Germania?
Nu stiu daca este vorba despre a invata neaparat ceva, cred mai degraba e nevoie de colaborare intre organizatiile antidrog romanesti si cele din Germania. Dar, daca organizatiile antidrog din Romania ar constientiza ca e nevoie de colaborare cu omoloagele lor germane, s-ar obtine o mai mare putere de influentarea societatilor civile, si chiar mai multe posibilitati de sponsorizare a asociatiilor romanesti. Cred, insa, ca Romania mai are de invatat cand vine vorba despre prioritati. Organizatiile din Germania pun mult mai mare pret pe oameni, pe ceea ce se intampla intr-adevar cu consumatorii de droguri, cum se readapteaza tinerii fosti consumatori in societatea civila. In cadrul organizatiilor antidrog romanesti are o mai mare importanta sursa finantarilor, traseul banilor in organizatie, si de abia apoi soarta consumatorilor. Cred ca acest lucru trebuie schimbat in primul rand la organizatiile romanesti.
Care a fost motivul care v-a determinat sa vreti o colaborare cu tara noastra?
E adevarat ca exista tari mult mai aproape de Germania, in comparatie cu Romania, si ca distanta, si ca dezvoltare a organizatiilor antidrog. Insa, in ciuda acestui fapt, Romania nu poate sa ramana insensibila la numarul consumatorilor de droguri care este in crestere aici, la insuficienta unor centre specializate in care persoanele pot primi informatii in legatura cu consumul de droguri. Mai mult decat atat, cred ca e necesar ca tari ca Germania sa ajute organizatiile din Romania care vor sa lupte impotriva consumului de droguri, mai ales in randul tinerilor.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.