Deficitul comercial a crescut in luna mai la 903,5 milioane de euro, de la 758 milioane de euro in aprilie. Potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS), in primele cinci luni din acest an deficitul comercial a avansat la 3,22 miliarde
Deficitul comercial a crescut in luna mai la 903,5 milioane de euro, de la 758 milioane de euro in aprilie. Potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS), in primele cinci luni din acest an deficitul comercial a avansat la 3,22 miliarde de euro, ceea ce reprezinta o crestere cu circa un miliard de euro fata de perioada ianuarie-mai 2004. Importurile au consemnat o crestere mult mai ridicata decat exporturile, ajungand in luna mai la 2,67 miliarde de euro, cu 19,2% mai mult comparativ cu a cincea luna a anului trecut. Pe ansamblul primelor cinci luni, valoarea importurilor s-a majorat cu 22,4% fata de aceeasi perioada a anului precedent, pana la 11,89 miliarde de euro. In acelasi timp, exporturile au inregistrat un avans de 12,9% in luna mai, pana la 1,77 miliarde de euro, si de 17,2% pe primele cinci luni, la 8,66 miliarde de euro. Principalii parteneri comerciali ai Romaniei au ramas tarile din Uniunea Europeana, care detin o pondere de peste 60% atat in structura exporturilor, cat si in cea a importurilor. Cea mai importanta crestere pe categorii de marfuri importate in intervalul ianuarie-mai 2005, s-a regasit la mijloacele de transport, a caror valoare a urcat cu 45,4%, la 1,18 miliarde de euro. Importurile de produse minerale au urcat cu 42,5%, la 1,81 miliarde de euro. Aceste ritmuri de majorare s-au regasit si la exporturile acestor produse, valorile fiind insa mai reduse. Guvernul a anuntat ca ar putea majora, de anul viitor, cota standard de TVA de la 19% la 22%, masura vazuta de analisti ca o incercare de a limita cresterea consumului care a pus presiune pe importuri. (A.M.V.)

Ziua

Sursa: ZiuaTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.