Accidentul de la Combinatul de Celuloza si Hartie "Somes" Dej, soldat cu sase raniti, majoritatea foarte grav, dintre care trei au decedat ulterior, lasa o umbra de indoiala asupra modernizarii combinatului. Acesta face parte din holdingul Serviciile
Accidentul de la Combinatul de Celuloza si Hartie "Somes" Dej, soldat cu sase raniti, majoritatea foarte grav, dintre care trei au decedat ulterior, lasa o umbra de indoiala asupra modernizarii combinatului. Acesta face parte din holdingul Serviciile Comerciale Romane (SCR), patronat de controversatul afacerist clujean Stefan Vuza, care a anuntat la preluarea "Somes" Dej ca va investi 60 de milioane de euro, iar o parte din bani vor fi repartizati pentru retehnologizare.
In data de 3 iunie, la sectia de producere a celulozei din cadrul Combinatului, sase oameni au fost arsi de un jet de lesie, ajungand in stare grava la spital. In urma accidentului, Alexandru Vass, Alexandru Etedi, Stefan Szanto, Valerian Pop, Sabin Muresan si Dan Adrian Ovidiu, cu varste cuprinse intre 28 si 54 de ani, s-au ales cu arsuri de diferite grade, pe zece pana la 90% din corp. Patru dintre ei au fost raniti mai grav, cu arsuri de gradele II si III pe mai mult de jumatate din suprafata corpului, Alexandru Vass si Alexandru Etedi fiind cel mai grav afectati. Doctorii Spitalului de Chirurgie Plastica, Reparatorie si Arsi din Bucuresti au incercat sa salveze viata acestora, dar din cauza arsurilor grave doi dintre ei au decedat.
Ceea ce a dus la producerea accidentului este o valva computerizata de la o vana cu lesie, care s-a blocat. Unul dintre muncitori, mecanicul Viorel Ilies, a incercat sa desprinda corpul pompei de carcasa cu un levier. In acel moment, pompa s-a desprins, a lovit motorul, iar pasta de celuloza fierbinte i-a improscat pe muncitori. Pasta avea o temperatura de 80 de grade Celsius si o concentratie de soda caustica de 14 grame pe litru. Constatarile anchetatorilor arata ca muncitorii au o parte din vina, pentru modul cum au intervenit pentru deblocarea valvei. Cercetarile inspectorilor ITM s-au canalizat si asupra pompei de vehiculare a pastei de celuloza, nu de mult timp achizitionata si controlata de un computer. Constatarile inspectorilor au aratat ca angajatii Somes Dej nu aveau pregatirea ceruta de lege cu privire la normele de protectie de muncii. Astfel se explica si panica lor in momentul in care aparatura s-a blocat.
Bilantul accidentului: trei morti
Stefan Szanto a decedat dupa ce medicii au reusit sa-l stabilizeze. Szanto este cel de-al treilea muncitor decedat din cei raniti la Dej. Maistrul Sandor Vass a murit vineri, 10 iunie, la Spitalul de Chirurgie Plastica, Reparatorie si Arsi din Bucuresti, exact in ziua in care implinea 54 de ani. Acesta se afla in starea cea mai grava. Medicii s-au aratat rezervati asupra starii sale de la inceput, deoarece avea arsuri de gradul II pe mai mult de jumatate din suprafata corpului. Statuse cateva zile in coma, dar, inainte de tragicul deznodamant, isi revenise si chiar incepuse sa manance. Sandor Vass lucrase la combinatul din Dej timp de 32 de ani.
Dupa o saptamana, un alt muncitor a fost declarat mort de catre medicii Spitalului de Chirurgie Plastica din Bucuresti. Ovidiu Muresan, de 28 de ani, a suferit arsuri pe 60% din corp in timpul accidentului, cand a incercat sa-si salveze colegii. Din declaratiile celorlalti patru accidentati reiese ca Ovidiu a reusit sa il prinda pe maistrul Vass, dar a alunecat in pasta de celuloza. Ca o palida compensatie, reprezentantii "Somes" Dej au mentionat ca au achitat integral cheltuielile legate de funerariile celor decedati. Compania de asigurari de viata Asirom a anuntat ca familiile victimelor au primit aproximativ 300 de milioane de lei.
Magnatul Vuza, cercetat de ITM
Imediat dupa accident, zona a fost izolata, iar reprezentanti ai Politiei Dej si ai Inspectoratului Teritorial de Munca din Cluj au facut cercetari si au luat probe pentru a stabili cauzele producerii incidentului. "Vom verifica, in primul rand, vechimea instalatiilor, daca s-a facut intretinerea corespunzatoare si cate ore de functionare are aparatul care a cauzat evenimentul", a declarat, la scurt timp dupa producerea accidentului, inspectorul sef ITM, Marian Ciplea. "Raportul si concluziile anchetei vor fi date publicitatii", a mai spus Ciplea. Inspectorii ITM au finalizat cercetarile asupra instalatiei si audierile celor implicati, inclusiv audierea conducerii Somes Dej. Inspectorul sef Marian Ciplea a mentionat ca "Somes" Dej va fi sanctionata, dar a refuzat sa ofere alte detalii.
Pe de alta parte, Stefan Vuza afirma ca aparatul a fost cumparat in 2001, fiind o investitie franceza, si avea o garantie de 15 ani. "Este un adevarat ghinion ca accidentul s-a produs chiar intr-una dintre sectiile retehnologizate, si nu la una dintre cele mai vechi", a declarat Vuza. Acesta a mai mentionat ca poate ar fi fost mai indicat sa verifice la fel de des pompa noua, precum se procedeaza cu cele vechi. Conform datelor furnizate de catre Agentia pentru Protectia Mediului, Stefan Vuza este obligat sa investeasca in 2005 peste 20 de milioane de euro, din care 12 milioane de euro pentru alinierea la standardele de mediu si retehnologizare. Vuza a declarat in presa locala ca, intre iulie 2004 si iunie 2005, a investit in combinatul de celuloza de la Dej 38 de miliarde de lei.
Miliardarul da vina pe mort
Multimiliardarul Stefan Vuza a lasat sa se inteleaga ca vina apartine muncitorilor, cel mai probabil maistrului Vass, motivandu-si afirmatia prin faptul ca muncitorul a devenit neglijent "din cauza rutinei, care iti poate juca feste". Contactata telefonic, Olivia Badiu, sef cabinet la Serviciile Comerciale Romane, a declarat timorata: "Nu pot sa comentez, nu pot sa spun mai multe, dar in nici un caz nu a fost o explozie".
Comandantul Politiei Dej, Aurel Muresan, este printre primii care au ajuns la locul incidentului. El a precizat ca muncitorii trebuiau sa inchida manual vana, inainte sa intervina cu ranga, dar si ca este suspecta defectarea vanii, care nu s-a inchis automat. Dupa trei saptamani de la producerea accidentului, reprezentantii "Somes Dej" s-au aratat la fel de ostili fata de jurnalisti, spunand ca nu se dau declaratii.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.