Pictorul Sabin Balasa pretinde despagubiri de un milion de euro de la ziarul "Le Monde" pentru prejudicierea imaginii sale si refuzul redactiei franceze de a-i publica dreptul la replica, relateaza AM Press. In urma cu aproximativ doua luni, "Le Mond
Pictorul Sabin Balasa pretinde despagubiri de un milion de euro de la ziarul "Le Monde" pentru prejudicierea imaginii sale si refuzul redactiei franceze de a-i publica dreptul la replica, relateaza AM Press. In urma cu aproximativ doua luni, "Le Monde" atribuia o pictura reprezentandu-i pe sotii Ceausescu lui Sabin Balasa, cu toate ca lucrarea apartine altui pictor roman. Acel pictor traieste, isi revendica opera, ea fiind si in unele cataloage, lucru care a fost adus la cunostinta publicatiei franceze de avocatul lui Sabin Balasa, Arin Alexandru Avramescu. "In presa franceza, inca de la sfarsitul secolului al XIX-lea, exista o reglementare clara privind acordarea dreptului la replica in publicatii cu aparitie zilnica sau in periodice. Clientul meu a fost prejudiciat cu atat mai mult cu cat colectionari importanti ai lucrarilor lui Sabin Balasa traiesc in Franta, Italia si in alte tari unde ziarul Le Monde este difuzat. Cu toate ca am produs dovezi indubitabile privind falsul produs, ziarul nu a reactionat", a declarat pentru AM Press avocatul Avramescu. Sabin Balasa spune ca este adevarat ca si el l-a pictat pe Ceausescu, dar nu a pictat in viata lui steaguri, iar lucrarile sale sunt inconfundabile. Atribuirea unei lucrari care nu-l reprezinta din punct de vedere pictural este un atentat la prestigiul sau artistic. In consecinta, este decis sa ceara publicatiei franceze despagubiri de un milion de euro. (D.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.