Israelul se pregateste pentru un razboi greu; paradoxal, nu un razboi cu eternul dusman arab, ci cu propriii sai cetateni, colonistii din Gaza si din nordul Cisiordaniei, care urmeaza sa fie evacuati la 15 august, anul acesta. Cei 10.000 de israelien
Israelul se pregateste pentru un razboi greu; paradoxal, nu un razboi cu eternul dusman arab, ci cu propriii sai cetateni, colonistii din Gaza si din nordul Cisiordaniei, care urmeaza sa fie evacuati la 15 august, anul acesta. Cei 10.000 de israelieni care traiesc in aceste zone si-au construit casele si fermele in mijlocul unei populatii palestiniene ostile care numara aproape doua milioane de oameni. Au primit bani de la stat, si mai ales au fost indoctrinati ca fac o mare opera sionista. Acum, autoritatile le spun ca, pentru binele Israelului, trebuie sa renunte la casele lor si sa se retraga. Colonistii din Gaza refuza sa-i asculte. Ei au in spate masa celor 200.000 de colonisti din Cisiordania, politicienii de dreapta si extremismul israelian. Mass-media adulmeca praful de pusca de departe si cu mult inainte ca el sa se declanseze. Multi ziaristi au fost deja prezenti la "prima batalie" care s-a desfasurat duminica, pe nisipurile din Gaza. A fost inregistrata si prima victima din randurile ziaristilor: Itzic Saban, reporterul cotidianului de limba ebraica "Yiediot Aharonot", ranit de un soldat israelian.
Ciocnirea dintre militarii si colonistii israelieni s-a produs repede si parca pentru nimic. Pe malul Marii Mediterane, in apropierea coloniei "Sirat Haiam" (Cantecul marii), egiptenii au lasat, dupa ce s-au retras din aceste locuri in 1967, 11 cladiri si cabane, acum toate aflate in ruina. Armata a decis sa demoleze casele nelocuite. Sute de tineri colonisti au incercat sa impiedice demolarea, aruncandu-se in fata buldozerelor si hartuindu-i pe soldati. Confruntarea s-a incheiat cu 21 de raniti - cinci soldati, cinci politisti si 11 demonstranti. Doar trei colonisti au fost arestati. A fost inregistrat si primul soldat care a refuzat sa indeplineasca ordinele. Sergentul Avi Biber a fost arestat si trimis in fata justitiei militare. Sefii colonistilor duc o intensa campanie de propaganda impotriva evacuarii. Sloganurile sunt simple, ele ingrijoreaza autoritatile: "Evreii nu evacueaza evrei", sau "Soldati, mai bine la inchisoare".
Prima actiune masiva de protest impotriva retragerii din Gaza a avut loc duminica, la orele 18, cand 100.000 de colonisti si oameni de dreapta au iesit pe arterele principale ale tarii si au intrerupt circulatia "un sfert de ora". Actiunea "un sfert de ora" a fost organizata de conducerea colonistilor din Iehuda si Shomrom" (Cisiordania) si alte organizatii de dreapta. Pichete de zeci, sute si mii de demonstranti, cu esarfe si steaguri alb-albastre si portocalii, s-au postat de-a lungul a 360 km de sosele intre Ierusalim, Tel Aviv, Haifa, Beer-Sheva si Eilat. Organizatorii demonstratiei au cerut negustorilor sa inchida pravaliile lor si tuturor cetatenilor tarii sa iasa in strada si sa protesteze "un sfert de ora".


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.