Presedintele executiv al PSD, Adrian Nastase, si totodata premierul din umbra al partidului cu acelasi nume, a prezentat ieri o analiza privind activitatea Guvernului Tariceanu, intitulata "Regimul Basescu - primele sase luni. Cartea neagra a unui gu
Presedintele executiv al PSD, Adrian Nastase, si totodata premierul din umbra al partidului cu acelasi nume, a prezentat ieri o analiza privind activitatea Guvernului Tariceanu, intitulata "Regimul Basescu - primele sase luni. Cartea neagra a unui guvern neputincios". Documentul, care a fost realizat de pseudo-Guvernul PSD, are nu mai putin de 80 de pagini si desfiinteaza practic tot ce a facut actuala Putere in sase luni de guvernare. Astfel, potrivit PSD, in sase luni Executivul nu a realizat nici una dintre prioritatile asumate prin programul de guvernare propus in campania electorala. Dupa parerea PSD, in acest moment, din cauza actualei Puteri, mediul de afaceri este periclitat, sistemul sanitar este in criza, iar agricultura este domeniul in care s-a facut cel mai putin. In raport, principala tinta a "premierului" Nastase este presedintele Basescu, care "a impus criza politica drept normalitate". "Din aceasta cauza, nici una din marile probleme legate de nivelul de trai nu a fost rezolvata pana acum. Presedintele Basescu este specialist in crize. S-a afirmat prin crize si a castigat de fiecare data doar prin crize", a spus Nastase, reluand apoi ideea sa mai veche privind instaurarea dictaturii in Romania: tara a ajuns sa fie dominata de un singur om, un astfel de monopol al puterii neexistand niciodata dupa 1990. Si tot la rubrica Basescu, Nastase a spus, folosind metaforele pe care el si numai el le poate emite, ca, din "demolatorul guvernelor CDR", presedintele a devenit "nasul" guvernelor D.A.: il critica pe primul-ministru pentru nerealizarile Guvernului, desi controleaza Cabinetul in cea mai mare masura.
Coalitia, "un tsunami politic distrugator"
Actuala Putere este, dupa parerea plastica a pesedistilor, "un tzunami politic distrugator". "Guvernul de coalitie, nascut cu forcepsul in timpul valului tsunami din Asia, se dovedeste la fel de distrugator pentru interesele de dezvoltare si de modernizare ale romanilor ca si aceasta catastrofa naturala", se arata in foiletonul PSD, citit de Nastase. Referindu-se la actuala coalitie de guvernare, Nastase a spus, nu pentru prima data, ca aceasta este "produsul improvizat al negocierilor euforice din decembrie 2004" si al santajului la care au fost supusi fostii aliati ai PSD, in speta UDMR si PUR, acum PC. "Dupa alegerea presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului, fostii aliati ai PSD au fost fortati sa formeze o coalitie de guvernare apreciata chiar de presedintele Traian Basescu ca incluzand o "solutie imorala", a spus Nastase, eludand faptul ca partidul lui Dan Voiculescu a fost considerat de seful statului ca fiind o solutie imorala tocmai din cauza aliantei cu pesedistii. "Lipsita de o platforma de guvernare comuna (PUR a intrat in campania electorala cu o oferta de stanga, liberalii cu o oferta de centru-dreapta, iar democratii fara nici o oferta politica), coalitia a reusit formarea unui guvern compus din oameni cu stare materiala considerabila, dar lipsiti de viziune politica", se mai arata in raportul asupra guvernarii creat de PSD. Potrivit pesedistilor, "intreaga filozofie de guvernare a coalitiei s-a rezumat la impunerea cotei unice de impozitare", lucru care, sustine Opozitia, a majorat fiscalitatea in Romania si a reaprins inflatia. In finalul prezentarii raportului, PSD se lauda ca documentarul exprima "ingrijorarea a peste 50 % din populatia Romaniei fata de cursul actual al evenimentelor politice din Romania".
Basescu scos dictator
Nastase reia, in raport, tema predilecta a interventiilor pesediste din ultima perioada. Traian Basescu este scos un dictator care incearca sa controleze intreaga Romanie, iar liberalii sunt victime ale ambitiilor sefului statului. In ultima perioada, atat Nastase, cat si seful sau pe linie de partid, Mircea Geoana, i-au atacat constant pe presedintele Basescu si pe liderul PD, Emil Boc, fara sa-i ia in colimator, in mod cu totul suspect, si pe partenerii de Alianta ai democratilor, liberalii.
Situatia este cu atat mai suprinzatoare cu cat Nastase a vorbit ieri despre relatia PNL-PD exact in termenii pe care i-a folosit liderul liberal, Ludovic Orban, la sfarsitul saptamanii, intr-o interventie la Alba-Iulia. "Membrii Guvernului au fost validati, verificati, schimbati de Traian Basescu, care le-a spus in permanenta celor de la Guvern: "Baieti, eu v-am pus, eu va dau jos, eu v-am adus la putere, asa ca acceptati structura pe care v-o propun eu". Acum, cand a vazut ca lucrurile merg rau, a inceput sa spuna: "Eu sunt seful statului, sunt de extractie divina, privesc de sus si spun tu ai gresit"", a spus Nastase, citand parca din Orban.
PSD si PNL, pareri comune
Potrivit parerii comune a lui Nastase si a liderului PNL Bucuresti, PD nu participa la guvernare, desi beneficiaza de ea, iar PNL plateste singur politele. In conditiile in care liberalii au simtit nevoia sa reactioneze ieri la atacurile PSD, desi criticile lui Nastase nu-i vizau in mod direct, este posibil ca social-democratii sa incerce o apropiere, deocamdata unilaterala, de PNL. Pe de alta parte, la fel de probabil este ca Nastase si ai lui sa incerce sa induca o stare de nemultumire liberalilor, amintindu-le tot timpul ca PD se crede principalul partid de guvernare, iar Basescu, stapanul tuturor. Nastase a negat insa ca ar avea o intelegere cu PNL pentru erodarea imaginii lui Basescu. Oricare ar fi insa jocurile PSD, tensiunile din cadrul Aliantei, la care se adauga sicanele pesedistilor, nu pot fi decat in folosul social-democratilor.
Liberalii au sarit cu contra-raportul
Liberalii au reactionat ieri la atacurile lansate de fostul premier prezentand, la "doar" sase luni de la preluarea mandatului, un raport privind guvernarea Adrian Nastase. Dupa o analiza succinta a "grelei mosteniri" luate de la PSD, purtatorul de cuvant al PNL, Eugen Nicolaescu, a raspuns punctual acuzatiilor lansate de presedintele executiv al social-democratilor. "Am fost obligati sa prezentam raportul privind preluarea guvernarii in decembrie 2004, intentia noastra nu a fost sa invocam greaua mostenire, dar cetatenii trebuie sa stie ca banul public a fost incorect folosit", a punctat Nicolaescu. Fara a aduce nimic nou in criticile la adresa PSD, Nicolaescu a vorbit despre acordarea de privilegii clientelei politice a PSD, despre veleitatile de partid stat, despre politizarea administratiei sau incalcarea libertatii de exprimare practicata de PSD. "In 2004, PSD a atins apogeul. Coruptia la nivel institutional si lipsa independentei Justitiei a atins cote alarmante", a adaugat Nicolaescu, in "Bilantul negru al guvernarii PSD". In continuare, liderul PNL a raspuns punctual acuzatiilor lansate de Nastase, apreciindu-le nemeritate si nefondate. "Adrian Nastase spune ca avem o problema cu integrarea europeana. Raspuns: PSD ne-a lasat clauza de salvgardare, ne-a lasat cu stigmatul coruptiei generalizate", a spus Nicolaescu. Referindu-se la cota unica de impozitare, liderul PNL a apreciat aceasta masuta drept eficienta, sustinand ca nu este "o pomana in stil pesedist". Liderul liberal a vorbit si despre lupta impotriva coruptiei, sustinand ca "Nastase si ai lui se bucura ca nu ajung nume importante in inchisoare". "Ii asiguram ca vor ajunge", a promis Nicolaescu.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.